Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Popsané problémy současného světa mužů a žen neexistovaly v době, kdy manželky pracovitých mužů měly osm a více dětí. Kdo chce tvrdit, že ony ženy byly nešťastné a trpěly pod vládou svých manželů, ten rozeštvává společnost. Znal jsem dvě matky takových velkých rodin a nikdy jsem je neviděl nespokojené, protože žily v rodinách, obklopeny lásky-plnými potomky. Jedna z nich se dokonce dožila věku k 80. rokům, všichni její synové si vzájemně postavili rodinné domky, ani jeden nebyl příživníkem společnosti. Taková žena by měla být odměněna jako výkonná manažerka - řekl ministr Dostál - šála kolem krku.

0 0
možnosti
VS

Tak Clintonovu kauzu jste podle mne popsal... jak to říct... zavádějícím způsobem?

0 0
možnosti

Tak pokud by to bylo jen v rovině, že šéfové nebudou zneužívat svého postavení k sexuálnímu harašení, je to jenom v pořádku. K tomu ovšem nepotřebujeme žádné #MeToo, trestnost takového chování je u nás zakotvena v zákoně (§186 odst.2 Trestního zákoníku). Tady jde spíš o to, aby se to nezvrhlo do opačného extrému, kdy naopak ženy budou takové situace využívat k vydírání. Proto by se nemělo přihlížet k obviněním za sexuální prohřešky staršího data, kdy už se těžko něco dokazuje, či vyvrací, jak se to dnes děje v USA.

1 1
možnosti
JB

Kéž by to bylo takhle jednoduché, ale to prostě není.

Sexuální obtěžování se obvykle děje beze svědků a bez fyzických důkazů. Hlavně v minulosti pak bylo institucializované na takové úrovni, že třeba právě v oblasti filmu bylo těžké pro ženy dostat dobrou roli, aniž by nenabídly něco protihodnotou, takže dost jich prostě zatlo zuby a šlo do toho bez vidiny světla na konci tunelu. Je to podobná situace jako kdysi obligátní úplatky ve zdravotnictví. Ať chtěl a nebo ne, tak je dával každý a když se pak doba změnila natolik, že bylo v pořádku se veřejně ozvat, tak by asi nebylo zase tak nesmyslné zviditelnit nějaké ty obzvlášť vypečené doktory, co bez flašky na pacienta pomalu ani nekoukli.

A ve finále, když bude někdo podávat žalobu, tak si podřízne větev. Je to stejné jako problém whistleblowingu v průmyslu. Kdo upozorní na to, že se někde třeba nedodržují bezpečnostní předpisy musí být připravený na to, že si už v daném oboru ani neškrtne. To je prostě realita. Kdo jde proti zavedeným praxím a vynáší ven špinavé prádlo, jakkoliv oprávněně, bude vždycky trpět. Tedy aspoň dokud se doba dostatečně nezmění.

A právě s touhle změnou metoo přišlo. Jakkoliv se dá zneužít pro falešná obvinění, tak svoji pozitivní roli sehrálo.

1 1
možnosti
JB

A teď zásadní otázka: Kolik procent z těchhle mužů se bojí strašáku a kolik z nich si uvědomuje, že se nechovají slušně a než aby se měnili, tak ženy radši nezaměstnají?

Bez téhle druhé části (kterou se ovšem těžko někdy dozvíme), se taková čísla i trendy dají vykládat různě.

0 2
možnosti
JS

Problém MeToo je jen jeden z mnoha, ale je tak nějak více na očích protože do něho spadly světoznámé osobnosti, někdy právem, někdy neprávem. Celé to tkví v tom, že aktivisté už není jen pá lidí, kteří upozorňují na nějaký problém, ale aktivisté se dnes dostávají do důležitých funkcí, jak politických, tak i úřednických, soudcovských i na místa státních zástupců nebo třeba na místo ombudsmana a tím začínají postupně ovládat dění ve společnosti a směřovat ji svým směrem, který zdaleka není totožný s tím, kde by většina společnosti chtěla jít a tak už ze svých pozic zavádějí předpisy, omezení, cenzuru, blokování účtů na internetových diskuzích, kriminalizaci za vyslovený názor atd. Vědí, že na výhru ve volbách to není a tak jdou na to touhle cestou, je to plíživé a velmi nebezpečné a pokud se s tím nezačne něco dělat, tak to nedopadne dobře, nakonec první náznaky nespokojenosti s tím, kam je společnost aktivisty manevrována vidíme na vzestupu protestních stran a politiků typu AfD, FPO, Marie Le Penová, Salvini, Okamura atd.

3 0
možnosti
OU
IK

Rovnou říkám, že mi kampaň MeToo přijde pochybená a odsuzovaní kohokoli bez důkazů za nepřijatelné.

Na druhé straně je třeba upozornit právěm rozhořčené a ukřivděné pány tvorstva, že všechno má svou příčinu.

Sama patřím k ženám postiženým prokletím mohutného poprsí. Navíc jsem začala být vyvinutá dost brzy. Takže zhruba od svých třinácti let jsem vystavována neustálému obtěžování od "horňáků". Počínaje "lichotkami" typu: "Ty vole, to jsou ... (doplňte si jaký chcete výraz z široké palety květnatých a často obhroublých označení ňader, které s oblibou muži používají)!" přes celkem věcné nabídky sexu až k nevyžádaným a nečekaným dotekům. Pánům připadá velmi vtipné přistoupit k děvčeti zezadu a chytit ji za příslušnou část anatomie, z těsné blízkosti naznačovat potěžkávání a tak podobně. Ne, že bych se nesetkala i se slušně vychovanými muži, kteří se dokáží kochat bez obtěžování a chovat se normálně. Ovšem s čím jsem se nesetkala, by byl muž, který, i když se sám chová naprosto korektně, by se mě třeba zastal. I ti nejpříjemnější a nejzdvořilejší muži se tvářili, že chování svých čuňáckých kolegů nezaznamenali.

A to, podotýkám, jsem se nikdy necitila jako oběť. Vždy jsem se dokázala přiměřeně ohradit a časem jsem "obdivovatele" přesvědčila, že o projevy jejich zájmu nestojím. Ovšem při změně školy (později zaměstnání) začalo vždy vše nanovo. Bylo to přinejmenším únavné a otravné. Navíc samozřejmě jako "netýkavka" jsem musela čelit následkům své "nesnášenlivosti" - od prosté (a vítané) ignorace až po nejrůznější naschvály a drobné msty nebo alespoň provokace (například afektované oslovování "panno" apod.). A to jsem nikdy nemusela řešit dilema "vyhovět - nevyhovět", naštěstí jsem nenarazila na obtěžovatele, který by na mě měl nějakou silnou "páku". Ale pocitů znechucení a bezmoci jsem si užila dost.

Netvrdím, že kampaň MeToo je správná a konstruktivní, ale chápu, kde jsou její kořeny.

1 0
možnosti
LB

Jde prostě o obyčejnou slušnost. Někdo je malého vzrůstu, jiný má velký nos, každému takovému se smějí nebo ho prostě otravují. Lidé těchto dispozic to nemají lehké. Ale vynucovat si slušnost prostě nefunguje. Slušnost vždy existuje na dobrovolném základě. Jestliže někdo někoho sexuálně vydíral, je to trestné a má to řešit policie. Ale obvinění po letech je ubohé a zničení člověka bez jakéhokoli důkazu je přímo hnusné.

Věřím a doufám, že se přece jen najdou muži, kteří se ženy vystavené idiotským posměškům a poznámkám zastanou.

5 0
možnosti
LB

Děkuji všem za zajímavé komentáře k mému blogovému příspěvku.

Vždy mě těší, pokud si od čtenářů přečtu jejich vlastní názory a nejinak je tomu i v tomto případě. Snad jediné, co mě příliš netěší, je skutečnost, že jsem měl tu čest přečíst si zde velmi málo příspěvků od žen, protože právě o vztahy mezi muži a ženami zde běží. Proto si tedy myslím, že právě názory více žen by zde byly velmi platné. Jde tady totiž o mnoho: Jde o to, jak se k sobě my muži a Vy ženy chováme ve formálních i neformálních vztazích, jde tu o to, jak si přejeme, abychom byli vnímáni/byly vnímány a o to, za je vůbec třeba si život komplikovat třeba tak, jak jsem to maličko napověděl tím lomítkem v předchozí větě...

Váš

Lukáš

2 0
možnosti
JN

A už se ta "pravá" média zeptala sama sebe, co akcí "Me Too" dokázala??

0 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 34,80
  • Průměrná čtenost 2743x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik