Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No, ten let na Měsíc byl zřejmě trochu uspíšen z důvodu studenoválečnického soupeření. Technologicky měl přijít možná o deset, či dvacet let později. Včera o tom byl v telce zajímavý pořad a zíral jsem kolik na sebe ti zodpovědní museli vzít rizik.

Taky bych byl raději, kdyby se místo znovu rostoucího zbrojení investovalo do něčeho smysluplného (např. do přenosu a skladování energie, do kontroly přelidnění, do báze na Měsíci), ale velké naděje si nedělám. V tomto století se zřejmě ukáže, zda vývoj živočišného druhu, který se dohaduje flintičkami byl slepou uličkou vývoje či nikoliv...

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím. Jen připomínám jistý paradox, že nejvíce technického pokroku přineslo právě zbrojení. Ale při tom se uvádí, že investice do vesmírného výzkumu se díky vedlejším produktům vrátila v plné výši.

0 0
možnosti

Ať se nám to líbí nebo ne, dobývání Měsíce bylo jedním z bojišť studené války. Jakmile byla bitva rozhodnuta, bojiště bylo opuštěno. A protože tato bitva patří k nejhumánnějším v historii, nevnímám toto výročí jako smutné.

5 0
možnosti

Dostanu za to hodně mínusů, ale popravdě moc nefandím vesmírným letům s lidskou posádkou se současnými technologiemi.

1 1
možnosti
Foto

Máme přitom nejenom smutné výročí letu Apolla 11, také smutné výročí elektromobility. V mém oblíbeném roce 1967 psalo Svobodné slovo, že elektromobily na hodně dlouhé trati dosáhly rychlosti snad 60 km za hodinu.

50 let nic moc a teď se s elekromobilitou roztrhl pytel.

0 2
možnosti

v roce 1967 spalovací motory nikomu nevadily, protože jich bylo málo, hodně málo, tak málo, že se nikdo nezabýval tím, co spalují a jestli něco vypouštějí, o 50 let později se situace změnila, aut je víc a proto se lidé začali i zajímat o to, co při jejich provozu vzniká a začali to co vzniká omezovat a tohle je přesně ten důvod, proč se s elektromobily roztrhl pytel a předtím nic, kdyby bylo aut pořád málo jako v roce 1967, nic by se neroztrhlo

2 0
možnosti

Hezky clanek, jen bych mel poznamku k tomu, jak je USA napred. Bez Ruska a jeho Protonu by zadna mezinarodni stanice neexistovala, takze nemyslim, ze je USA tak vepredu. Krome toho "vyspele" USA nakoupilo asoi 150 raketovych motoru z Ruska, ktere je "pozadu". To take o necem svedci, nemyslite? :-). Hezky den.

1 4
možnosti
Foto

J78i75ř73í 76R74o98h15a30n

21. 7. 2019 9:41

To bylo hlavně ekonomické řešení. USA mí k dispozici spoustu raketových technologií, včetně vyspělých mototů, ale úředníci z NASA si spočítali, že lehce zastaralé motory z SSSR je vyjdou laciněji než vlastní moderní produkce.

2 0
možnosti

na Měsíc se může lítat hned jak to někdo zaplatí, osobně o nikom takovým nevím a pochybuju, že se někdo takovej hned tak najde, zatím to rozhodně nevypadá, že by se našel, Rusko, Čína, Evropa by letěli, ale ti na to rozhodně nemají peníze a nikdy mít nebudou, Amerika by asi to ufinancovala za cenu obrovských půjček, ale zase tam nechtějí, protože tam už byli, takže se prostě nepoletí, nejsou na to peníze, jen pro představu pro ty, kteří o tom moc nevědí, na projektu Apollo pracovalo 10 let až 400 tisíc státem placených zaměstnanců a nebyli placeni špatně, pak se stal projekt neufinancovatelnej a skončil, ono to není jen o tom, že je někdo línej a nechce, když nejsou peníze pro učitele, tak je asi nikdo nedá na let na Měsíc

2 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti

Děkuji, vnímám to podobně.

2 0
možnosti
Foto

To máme přestat bojovat s klimatem a ušetřený peníz věnovat na lety ̈na Měsíc?

1 2
možnosti

Děkuji za Váš komentář. Je důkazem toho, že vždy a všude se najde někdo, kdo chce s přírodou raději bojovat, než ji poznávat.

Co se týče konkrétní možností, kde ušetřit peníz na výzkum vesmíru, v článku jsem ji jasně uvedl: Méně zbrojit.

7 0
možnosti

Děkuji, myslím, že tento druh ohlédnutí za tímto výročím a jeho významem do dnešních dnů trošku chyběl, a tak jsem snad maličko přispěl.

2 0
možnosti
Foto

Viz též knihu Petra Tomka Ztracený Měsíc.

S mezinárodní spoluprací to bude dost těžké, neb každý se snaží být první a třeba mít na Měsíci vlastní základnu. Viz Antarktida.

Dále - problém mít pod kontrolou veškeré díly u tak složitých konstrukcí, viz zmrzlá guma ve dveřích Apolla.

A pak jsou tu další "záhady", které možná odrazují, viz film Apollo 18. Neboť podivné věci existují i na Zemi, a co je ve vesmíru, na to jen občas zíráme. A ne o všech nálezech se na veřejnosti mluví.

Co se týče politiků, tak ti mají raději své sesle, než nějaké riskantní kosmické pokusy.

Takže nebýt fanoušků a soukromníků, tak se nějaké další vesmírné expedice nedočkáme.

1 0
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 36,85
  • Průměrná čtenost 2755x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik