Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

U nás je také odliv lékařů, ale na rozdíl od Německa se k nám nehrnou migranti, zejména šamani a přírodní léčitelé, kteří by ten úbytek kompenzovali. ;-D

0 0
možnosti

Marne hledam smysl toho pane Burgete proc to pisete. Jak sam uvadite cerpate z clanku ktere si zde jiste kazdy mohl precist uz sam.

Kdybyste cerpal z tisku BRD, musel byste napsat pravdu, ze nemecti zdravotnici neodchazeji do Svycarska, ale do Velke Britanie nebo do Svedska.

A opravdovi vedci maji jediny cil, totiz USA. Do Svycarska neodchazeji zadni spickovi technici, ale normalne vysokoskolaci se tam na par let odstehuji, aby se podivali jak to chodi jinde. Mel jsem nekolik takovych kolegu a po dvou, trech letech se vratili zpatky.

Ne ze by neuspeli, nebo se jim tam nelibilo, ale byli tam jako kdysi nasi predci, kteri chodili na zkusenou do , Berlina, do Parize nebo do Vidne.

2 3
možnosti

U lékařů jste psal trochu jinak - že důvodem nedostatku je požadavek na "vysvědčení" 1.0, jinak se na medicinu nedostane.

0 0
možnosti

Dle mého se jedná spíše o dlouhodobý problém.. Němci mají kupodivu obdobný problém jako my - mají vedle sebe o dost bohatšího souseda (Švýcarsko), kde se (s minimálními problémy) domluví svým rodným jazykem a kde navíc vše i tak nějak lépe funguje.

Švýcarsko má daleko nižší daně a daleko vyšší HDP na osobu, navíc je ekonomicky daleko liberálnější než Německo - láká tak kvalifikovanou pracovní sílu z celého světa. Oproti Německu má také přísnější migrační a azylovou politiku... A to se jedná o zemi, která ještě relativně docela nedávno (19. století) byla jednou z chudších v Evropě. U mě má veškerý respekt!

Jestli nechceme odliv kvalifikované pracovní síly a chceme - naopak - kvalitní zahraniční pracovníky sem lákat, je potřeba se podle toho chovat. Tedy nebudovat dál sociální stát podobně jako ve Skandinávii, ve Francii či v Německu, ba naopak snažit se držet státní aparát co nejštíhlejší. Umožnit lepší (volnější) podmínky pro podnikání a investovat daleko více do školství a vytvářet tak kvalifikovanou pracovní sílu.

Tak lidi, vemte užkonečně rozum do hrsti, a uvažujte tímto způsobem...a já Vám garantuji, že do 20 let bude ČR bohatší než Švýcarsko! ;-D

4 0
možnosti

Nebuďte naivní. Švýcarsko, pominu-li mini Monaco, se vyšvihlo - také - protože boháči potřebovali ulít někam bezpečně prachy. Nebo tam přišlo dost schopných i bohatých Židů - hodinářský průmysl. Tím neříkám, že se tam nelze přiučit ale myslet si, že budeme Swiss II - je naivita.:-)

Máme 65 tis. státních zaměstnanců - je to hodně nebo málo, nebo tak akorát? Spíš bych to viděl ve schopnostech, disciplině,, ne mechanismu, i když u nás je každý fachman na sport a politiku:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 34,14
  • Průměrná čtenost 2743x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik