Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rakušanovo kladivo na dezinformace

Dosud se o tom šuškalo na dezinformačních webech, ale konečně i mediální mainstream potvrzuje, že vládní plány boje proti dezinformacím nabývají konkrétních obrysů. Zatím to bude stát stopadesát milionů ročně.

Občan naší země je sužován bezpočtem nových nebezpečí: Trápí ho Covid a další respirační choroby, přestává být schopen platit za energie a potraviny, začíná mít obavy o zaměstnání jako jediný zdroj tenčících se příjmů, a ačkoli si rozklepán zimou a tím vším oblékne v souladu s vládním doporučením ještě jeden svetr, valí se na něho navíc spousta dezinformací.

Stejně jako minulý režim, který s hospodářským pádem, jenž sám zhusta zavinil, nebyl schopen nic dělat, soustředí se i režim aktuální na boj proti reptalům. Minulý režim je nazýval rozvraceči, současný je nazývá dezinformátory. 

Nuže, jak má ten plán vypadat?

„Předloží se vládě návrh zákona doplňujícího trestní zákoník o trestnou činnost vědomého a záměrného šíření dezinformací s cílem významně poškodit demokratický charakter státu či jeho klíčových bezpečnostních zájmů,“ /1/

Není třeba být právníkem, aby bylo jasné, že něco takového je - při dodržení podmínek právního státu - nadbytečné a vyloženě nežádoucí. Jak bude prokázáno, že šlo o dezinformaci? Kolik dezinformací se časem ukázalo být pravdivých a naopak? A u kolika to není možné rozhodnout a patrně ještě dlouho to možné nebude, protože například poznání toho onemocnění Covid je stále nedostatečné? Kdy jde o dezinformaci a kdy o názor na základě nepodložené nebo mylné informace? Kolik takových denně čteme v novinách?

A pokud chce někdo poškodit demokratický charakter státu či jeho klíčové bezpečnostní zájmy, je pochopitelně stíhatelný už za současné právní úpravy. Není třeba vymýšlet nové zákony nad ty existující, aby bylo možné sankcionovat toho, kdo chce nějakým teroristickým útokem odstranit zvolené představitele, nebo kdo vyzradí utajované informace nebo nějak brání průběhu svobodných voleb.

Neučiní-li nic takového a nedopustí-li se dotyčný ani jiného přečinu proti našim zákonům, pak je mu Listinou základních práv a svobod zaručeno publikovat cokoli, co publikovat chce /2/. Nikde se v té Listině nepíše o tom, že by snad musel prokazovat, že publikuje pravdu. Je totiž důležité chránit i právo publikovat lež, a to dokonce i vědomou lež. Jen tak mohou být lež a lhář odhaleni. Jakýkoli "boj proti dezinformacím" je prostě a jednoduše cenzurou, byť by cenzor byl přesvědčen o svém morálním právu tu cenzuru provádět. A cenzura je podle Listiny základních práv a svobod, součásti našeho ústavního pořádku, nepřípustná. Je to tam černé na bílém, jiný výklad prostě neexistuje. Kdo tedy zavádí nové právní normy, aby bojem proti dezinformacím "ochránil demokratický charakter státu a jeho klíčové bezpečnostní zájmy", ten zkrátka v dokonalém rozporu se svým tvrzením obojí ohrožuje.

Fakt, že nové právní normy na údajnou ochranu chudáka demokratického státu před jeho dezinformujícími občany jsou zbytečné, tento fakt samozřejmě současný establishment dobře ví. Pokouší se je však zavést z několika důvodů, jmenuji první dva:

1) Z důvodů čistě mocenských s cílem zamezit publikaci čehokoli, co by jeho aktuální mocenskou pozici mohlo ohrozit. To platí jak pro současný establishment naší země, tak i vyššího mocenského celku, kterému se naše vláda zodpovídá, tedy EU. Snahy EU o všemožný "boj proti dezinformacím" a "moderování obsahu" jsou notoricky známé.

2) Z paranoidní představy o své výlučnosti a předurčenosti mít tu jedinou správnou pravdu

Ovšem nové právní normy nejsou jedinou součástí plánů vlády a Rakušanova ministerstva, citujme dále:

"Experti doporučují rovněž podporovat 50 miliony korun ročně neziskové organizace, které se zabývají bojem s dezinformacemi. Sto milionů korun ročně by pak měla dostávat nezávislá média, která v boji s fake news pomohou" /1/

Nejprve si povšimněme, s jakou samozřejmou drzostí tento plán prostě určuje, že budou finančně podporovány spolky bojující proti něčemu, co je zaručeno naším ústavním pořádkem. Zde bych rád naši vládu jemně upozornil na článek 23 Listiny základních práv a svobod:

"Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny."

Vláda ovšem novými právními normami evidentně to "účinné použití zákonných prostředků" hodlá omezit, jestliže hodlá zavést zákon, který omezuje právo dělat něco, co vyšší norma naopak zaručuje.

Nevyzývám tím k povstání proti vládě, ale varuji ji, že vše má své meze.

Ale zpět k citaci finanční části toho plánu: Dostáváme se zde ke třetímu důvodu, proč celý ten plán vzniká:

3) Zajistit si svoji mocenskou pozici přímou dotací spřátelených "expertů", médií a dalších nátlakových skupin. Jinak řečeno nepotismus a korupce.

Dalo by se pokračovat ještě dále, třeba rozborem toho, jak zákazem inzerce státních institucí "na webech označovaných za dezinformační"  se stát jasně chystá upřednostnit obchodní zájmy jedné skupiny před druhou a tudíž k další formě korupce. 

Je zřejmé, o co se vláda snaží. A každému, kdo vidí dále než na špičku vlastního nosu je také zřejmé, jak je to krátkozraké. Pokud se totiž pouhým během dějin v některém dalším volebním období dostane k moci skupina s výrazně odlišným politickým názorem, bude mít k potírání svých odpůrců vše skvěle připraveno. Postačí jen nově předefinovat slovíčka jako "dezinformace" a do zřízených funkcí dosadit vlastní věrné. Ovšem současná vláda opakovaně ukázala, že na zítřek nemyslí a opakovaným dosazováním se zločinci spřízněných figur na strategické posty dala jasně najevo, že žije dle hesla "urvi, co můžeš teď a hned".

Nemysleme tedy jen na dnešek. Využijme garantovaných svobod k tomu, abychom upozorňovali na ty, kteří nám pod sebelépe znějícími hesly ty svobody chtějí vzít. Nestyďme se říci svůj názor a nechme i souseda, aby svůj názor vyjevil. Máme na to všichni právo.

S přáním všeho nejlepšího do příštího roku

Váš

Lukáš

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesko-dezinformace-michal-klima-ministerstvo-vnitra.A221227_184828_domaci_erb

2) https://www.psp.cz/docs/laws/listina.html

 

 

Autor: Lukáš Burget | středa 28.12.2022 10:59 | karma článku: 41,27 | přečteno: 1504x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,87 | Přečteno: 88x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 877x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik