Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s Janem Schneiderem

  Jan Schneider je veřejnosti znám jako jeden ze signatářů Charty 77, hudebník, publicista a bezpečnostní analytik. V době, kdy je znovu umlčován prostřednictvím nezákonné státní zvůle mi věnoval svůj čas a myšlenky k rozhovoru.  

Vážení čtenáři,

 

nejednou jsem na svém blogu hájil svobodu slova. Svoboda slova není jen zákon, který je coby součást Listiny základních práv a svobod garantovaný naší Ústavou. Je to především princip, který žije s těmi, kdo ho vyznávají a kteří se jím řídí a umírá s těmi, kteří ho obcházejí a dělají z tohoto práva bič mocných a privilegium poslušných.

Dnes chci něco více, než se jen sám rozepisovat o tématech, která mě zajímají. Zvu Vás k rozhovoru s výjimečnou osobností, která za svůj život nasbírala tolik zkušeností, že má jistě co říci k principu svobody slova i svobody obecně, jsou-li ohroženy právě tak, jako dnes.

 

Dobrý den pane Schneidere. Komunistický puč a převzetí moci byly roku 1948 završeny právě 25. února a ve stejný den roku 2022 na popud nebo přímo příkaz vlády České republiky bylo správcem domény CZ.NIC zablokováno několik webů kvůli údajnému šíření dezinformací. Jak vnímáte tuto historickou paralelu a především, jak vnímáte skutečnost, že zablokováním těchto webů Vám byla značně ztížena možnost zveřejňovat svoje myšlenky a názory?

Vrcholí trend, kopírující vývoj po únoru roku 1948, který byl započat po tom podivném předání moci v listopadu 1989. Lustrační zákon, založený na jindy zavrhovaném principu kolektivní viny, na jednu stranu plošně ostrakizoval protagonisty minulého režimu, avšak na druhou stranu cíleně vynechal „juniorku KSČ“, tedy SSM (Socialistický svaz mládeže), jehož někteří funkcionáři vyvinuli velké úsilí, aby se v lustračním zákoně vůbec neobjevili, a mohli tudíž v novém režimu hned atakovat ty nejvyšší posty.

A kdyby jen to! Neskutečně drze začali kádrovat druhé! Nyní jsou z nich největší obhájci čehokoliv, co jim opět zajistí „vedoucí úlohu“. Jsou jako korek – ať se přes ně přelije třeba tuna pomyjí, najdete je zase na hladině. Analogií tomu, co dělali komunisté po únoru 1948, bylo založení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) bývalým svazáckým funkcionářem Pavlem Žáčkem /1/ Blokace zmíněných webů je pak pokračováním tohoto deviantního vývoje.

Co se mé situace týče, shledávám poněkud výstředním, zažívat podruhé v jednom životě „normalizaci“. Bohužel, to, co se teď děje, je něco jako déja vu, silně to připomíná ona neblahá sedmdesátá léta. Včetně různých charakterových veletočů a agresivního prosazování se chorobně ambiciózních kreatur (příkladně moderátor z České televize Jakub Železný).

Paradoxně jsem však touto nepříjemnou vzpomínkou docela omládl a objevil nové zdroje sil. Velmi mě potěšilo, když se podobně vyjádřil znovu zakazovaný, a jako živou vodou politý Jarek Nohavica.

 

Zablokovány byly weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz, Skrytapravda.cz. Jednalo se podle Vašeho názoru o nutný krok zdůvodnitelný snahou ochránit náš veřejný prostor před něčím škodlivým, nebo tím byly sledovány jiné cíle - a pokud ano, tak jaké?

Znovu se sama vynořuje analogie s předchozím režimem. To, o co se nyní snaží ti šašci, k nerozeznání připomíná rušení zahraničního rozhlasového vysílání například Hlasu Ameriky a Svobodné Evropy, tedy pokus uzavřít maximum kanálů, kudy za minulého režimu k nám pronikal „škodlivý ideologický vliv“. Pikantní je, že ti novobolševici opravdu neznají historii, aby se z ní poučili, přestože neustále někomu říkají, že kdo nezná historii, je nucen ji opakovat. Budeme jim ji muset připomenout.

Úplně jak z Orwellova románu pak je to, že ti novodobí cenzoři žvaní o tom, že mají co společného s liberalismem. Shrnuto, sečteno – kdyby se opravdu snažili ochránit náš veřejný prostor před něčím škodlivým, sami by z něho zmizeli. Budeme jim muset pomoci.

 

Připadá mi, že se znovu ocitáme v situaci, kdy je třeba opatrně našlapovat, máme-li vyjádřit nekonformní názor a znovu se začínáme bát, zda jsme svůj názor alespoň opatřili dovětkem ve stylu "Soudruzi, chyby se staly, ale socialismus je natolik silný, že si s tím poradí", aby byl náš názor v lepším případě publikovatelný, v horším případě pouze beztrestný. Souhlasíte s tím, nebo slyším trávu růst a vidím ohrožení svobody tam, kde není? Pokud můj pocit sdílíte, je tato řekněme "opatrnost" podobná tomu, co společnost zažívala a musela řešit za minulého režimu?

Máte naprostou pravdu. Jen bych uvítal, kdyby lidé ty obavy překonali a své výroky nedoprovázeli žádnými úlitbami a vyjadřovali se hlasitě a směle a důstojně, tedy svobodně. Všechny nás zavřít nemohou! Svoboda, jak říkával slovutný profesor Milan Machovec, se totiž pojí s odpovědností a s rizikem. Jinak to není svoboda.

Myslím, že vládnoucími devianty započatý souboj o svobodu slova je poměrně dost zásadní. Společnost má možnost zachytit nástup tohoto autoritářského režimu a zastavit ho dřív, než se z něj stane režim totalitní. S tím bychom se pak vypořádávali hodně dlouho, a mnoho škody by mezitím nadělal, i na školství a tudíž na dalších generacích.

 

Přejděme od tématu svobody slova k bezpečnostním hrozbám pro naši zemi. Jaké jsou podle Vašeho mínění ty nejzávažnější vnější a nejzávažnější vnitřní hrozby pro současnost a bezprostřední budoucnost České republiky? Do jaké míry bude na bezpečnost naší země mít vliv příchod několika set tisíc uprchlíků z Ukrajiny? Do jaké míry bude ohrožen sociální smír v naší zemi v důsledku ruské invaze na Ukrajinu?

Profesorka Kelly Greenhillová napsala knihu „Weapons of Mass Migration“ (stále čekám, kdo se odváží ji vydat česky!). Masová migrace je politicky i bezpečnostně zneužívána již od starověku, takže bychom měli být v této otázce mnohem poučenější – ve školách se ale preferuje nepřetěžovat žáky "nadbytečnými" znalostmi, takže političtí manipulátoři mají usnadněnou práci.

Lidé tudíž nebudou zkoumat, co je za tou migrací skryto, co bylo tím impulsem, proč se ti lidé dali na pohyb. Důvodem může být, že jsme jim třeba při „exportu demokracie“ roztřískali domovy, nebo že tam nemají vodu, nebo je nalákaly převaděčské zločinecké gangy. Nelibost veřejnosti se ale neobrátí proti těm, kteří to způsobili, ale proti těm příchozím. Někteří z nich si ale okamžitou pozornost našich bezpečnostních složek zaslouží právem, o tom není žádný spor. Vzniklé bezpečnostní riziko bude spíše až to odvozené, totiž vzrůst extremismu a rasismu. To je rakovina společnosti, to jsou podmínky, v nichž nabyl nacismus smrtící síly.

S naprosto pomatenou politikou EU v oblasti energetiky a zemědělství pak souvisí vznik velmi vážného rizika, totiž ohrožení potravinové bezpečnosti. Začalo to ztrátou potravinové soběstačnosti v rámci naší republiky, a kumulace dalších krizí v jednom období může mít daleko závažnější důsledky, než si nyní připouštíme. Viděli jsme to však už při kovidu, jak se státy najednou přestaly chovat „eurounijně“, protože košile bližší než kabát. Proto je potřeba, aby se občané začali starat o zemědělství, aby se nenechali manipulovat ideologickými floskulemi, a aby se pokusili proniknout například do problematiky zemědělských dotací. Hezky na toto téma mluvil nedávno herec Ivan Vyskočil /2/.

Přes to všechno život plyne dál a přináší mnoho pozitivních věcí. Vzhledem k tomu, že kultura a umění Vás provází celý život, co z nich Vás v poslední době zaujalo, potěšilo, co byste doporučil pozornosti čtenářům?

Nedávno jsem byl v královéhradecké Galerii moderního umění na výstavě „Originál? Umění napodobit umění“. Téma padělků výtvarného umění mě zajímá už dlouho. Orson Welles na toto téma natočil velmi poutavý film (F jako falzifikát) /3/. Těším se ještě na podobnou výstavu „Falza? Falza!“ ve Šternberském paláci v Praze. Fascinující je příběh Hana van Meegerena /4/, který byl po válce považován za kolaboranta, než se k jeho velké slávě zjistilo, že se mu podařilo prodat falsum Hermanu Göringovi.

V jedné z čím dál řidších chvil, které trávím před televizní obrazovkou, jsem velmi ocenil drama „Podezření“ /5/ o zdravotní sestře, soudem osvobozené z podezření, že úmyslně způsobila smrt pacientů. Je to svým způsobem detektivka, psaná ale z té opačné, neatraktivní strany. Skandálně medializovaný příběh najednou osvobozujícím rozsudkem ztratí mediální přitažlivost a zůstane tu jenom těžce poškozená osoba a její okolí. A také poznání různě se vybarvených charakterů. Od zkušených kriminalistů vím, že by to bylo na moc dlouhý seriál, vylíčit osudy lidí, kterým byla způsobena nevratná újma „pouhým“ trestním stíháním, aniž by byli odsouzeni – a přitom jednání trestněprávních orgánů bylo z hlediska zákona zcela v pořádku.

Zkusím dát trochu optimističtější knižní tip: Rutger Bregman napsal knihu „Lidstvo. Dějiny naděje“ (Argo). Boří v ní předsudky o zlé lidské přirozenosti, které se zdály být dokázány sociologickými experimenty Philipa Zimbarda a Stanleyho Milgrama. A nejen o tom je tato velmi inspirující kniha.

A co se hudby týče, doporučím všem vážnou hudbu, včetně té ruské, kulturtérgům navzdory, ať je šlak trefí. A pro posluchače s vybraným vkusem již čtvrtý rok, neděli co neděli, nabízím ku poslechu něco jazzové a k jazzu přítulné hudby, formou odkazů na youtube, a to vše díky laskavosti provozovatelů nezávislého analytického a komentátorského webu „!Argument“. /6/

 

Pane Schneidere, děkuji Vám za rozhovor.

 Vážení čtenáři, tímto můj rozhovor s výjimečnou osobností končí. Děkuji také Vám za pozornost, kterou jste věnovali mým otázkám a zejména odpovědím pana Schneidera. Diskuze pod mým blogem je jako vždy otevřena pro cokoli, co mi chcete sdělit.

 

Váš Lukáš 

 

Zdroje: 

 

1) https://www.euro.cz/byznys/brigadni-referent-zacek-822497

 

2) https://www.youtube.com/watch?v=XPuWZNnMGJQ

 

3) https://www.csfd.cz/film/43542-f-jako-falzifikat/prehled/

 

4) https://cs.wikipedia.org/wiki/Han_van_Meegeren

 

5) https://www.csfd.cz/film/1078907-podezreni/prehled/

 

6) http://casopisargument.cz/   

Autor: Lukáš Burget | pondělí 28.3.2022 16:20 | karma článku: 33,25 | přečteno: 1430x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,89 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik