Ústavní soud a jeho politický aktivismus

14. 02. 2020 16:30:00
Rozhodnutí Ústavního soudu typu přípustnosti neubytovat Rusy, či připravované hlasování o zrušení povinnosti chirurgické změny pohlaví pro změnu úřední vypovídají o rostoucím politickém aktivismu nejen Ústavního soudu.

Veřejnost je obeznámena s případem ostravského hotelu, který vyvěsil česky a anglicky psanou ceduli:

„S platností od 24.3.2014 neubytováváme občany Ruské federace. Důvodem je anexe Krymu. Tímto se omlouváme slušným občanům Ruské federace“

Média dále uvádějí, že hotel byl turisty z Ruska ochoten ubytovat v případě, že by podepsali prohlášení odsuzující okupací Krymu. Hotel dostal pokutu, odvolal se a případ projednávaly různé soudní instance, až nakonec Ústavní soud rozhodl, že měl na svoje rozhodnutí neubytovávat Rusy právo /3/.

Velmi podobný případ řešil Krajský soud v Brně. Provozovatel pizzerie v Hrušovanech nad Jevišovkou napsal na Facebook ceduli „pro imigranty nevaříme, stopislam“, za což dostal pokutu a Krajský soud v Brně ji potvrdil /1/. Přitom obhajoba pizzerie použila právě ten rozsudek Ústavního soudu v záležitosti ostravského hotelu...

Odhlédneme-li od merita věci, jsou tato dvě rozhodnutí tragickou zprávou pro právní jistotu občana České republiky. Spravedlnost, dáma se zavázanýma očima evidentně podvádí a potají se dívá tu jedním, tu druhým okem dle toho, kdo o ní rozhoduje. Obě soudní rozhodnutí jsou přitom jasnou ukázkou politického názoru prosazeného rozsudkem, jinak nelze jejich naprostý rozpor vysvětlit. Rusové jsou fuj a je povoleno je neubytovávat, kdežto neupéci pizzu imigrantům je už za hranou.

Do ještě bizarnějších situací se dostaneme, pokud budeme uvažovat o reálnosti jedné a druhé možnosti: Je totiž běžné, aby se v Ostravě ubytoval občan Ruské federace, je však poněkud méně pravděpodobné, že migrant řekněme z Afghánistánu do Německa se zastaví na pizzu zrovna v Hrušovanech nad Jevišovkou. Takže provozovateli zařízení, které mohlo někomu způsobit reálnou újmu, soud sankci zrušil a provozovateli zařízení, které sotva někomu mohlo svým přístupem ublížit, jiný soud pokutu potvrdil. Tuším, že tomuto stavu se v Čechách říká Kocourkov.

Je však třeba zdůraznit, že přístupy hotelu i pizzerie jsou z principu zavrženíhodné. Je samozřejmě odporné vyloučit z veřejně poskytovaných služeb nějakou skupinu obyvatel. Tak začínal třeba rasistický teror v hitlerovském Německu. Bohužel, tento typ uvažování se začíná šířit a strážci jediného správného politického názoru začínají šikanovat třeba ty, kdo by si dovolili dát vydělat na reklamě „dezinformačním webům“, jak se o to snaží třeba sešlost „Nelež“ /4/. Absurdní je, že z těch samých úst často slyšíme stížnosti na to, jak je společnost stále více rozdělována.

Další kontroverzní rozhodnutí Ústavního soudu evidentně vyvolané tlaky lidsko-právních aktivistů je – zdá se dle informací Idnesu – právě na spadnutí. Týká se lidí, kteří žádají o úřední změnu pohlaví. Dosud jsou povinni předtím prodělat chirurgický zákrok změny pohlaví a sterilizaci. Ústavní soud nyní předkládá plénu návrh na hlasování o zrušení částí občanského zákoníku, dle kterých se to vyžaduje /2/.

Jedná se tak o otevření jasné cesty k tomu, aby rozhodnutí o změně pohlaví nebylo vrcholně závažným, trvalým a definitivním aktem v životě člověka, kterému je lékaři jeho transsexualita potvrzena, nýbrž k tomu, aby o změně pohlaví rozhodoval třeba dočasný pocit sebeidentifikace, ne-li snaha obejít zákony. Lze si totiž představit například situaci, kdy právě takto obejdou zákon homosexuálové, kteří chtějí vstoupit do manželství nebo osoba, která se chce v úřední roli druhého pohlaví dopustit nějakého nemorálního činu. Otevírá se tím pochopitelně také cesta pro legalizaci stavu „neurčitého“ pohlaví, což je konstrukt nemocné mysli bez opory v realitě. Ze stejného důvodu je pochybný také argument, který říká, že odstraněním nutnosti fyzické změny pohlaví se zvýší kvalita života těm, kteří operaci odmítají, ale přitom se chtějí přiřadit k pohlaví odlišnému od stavu svého těla, nebo si nechtějí zvolit žádné ze dvou pohlaví. Takový neurčitý člověk bude nadále ztracen v té své neurčitosti. Varovný je také fakt, že už nyní, kdy je třeba operace, se počet žádostí o změnu pohlaví zvyšuje /5/. Usnadněním této změny bez nutnosti operace se samozřejmě usnadní také možnost, aby změnu pohlaví žádal pouze psychicky zmatený člověk.

Místo toho, aby nám země, kde lidsko-právní aktivismus právě tento stále zmatenější stav umožnil, byly varováním, ženou nás naše formální i samozvané elity právě jejich směrem. Jak je typické, tak onen aktivismus žádající kontroverzní nová práva pro minimální skupinu lidí ohrožuje věci tolik podstatné pro naprostou většinu společnosti.

Bohužel, aktivisté z Ústavního soudu k tomu budou mít v rukou rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který rozhodl, že vyžadování chirurgické změny pohlaví a sterilizace je v těchto případech v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech /2/.

Je to zřejmý příklad toho, do jakých pastí se Česká republika dostala tím, že podepsala mezinárodní smlouvy, které stojí i nad naším právem, naší svrchovaností, nad vůlí většiny našich občanů, která je v této věci zřejmá a ve shodě s biologickými a antropologickými konstantami: Pohlaví existují jen dvě a tělo a duše jedince mají být téhož pohlaví.

Ústavní soud však nemá podléhat aktivistickým tlakům a názorovým trendům, nýbrž strážit ústavnost v její platné podobě. A naše ústava jasně říká: "Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní /6/".

Rozhodne-li Ústavní soud v rozporu s většinovou vůlí našich občanů, zpronevěří se tím své roli a smyslu existence a může zájmy celé společnosti trvale a vážně poškodit.

Zdroje:

  1. https://www.novinky.cz/krimi/clanek/neubytovat-rusy-nevadilo-nevarit-imigrantum-ano-rozhodl-soud-40313167
  2. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/trans-lide-ustavni-soud-sterilizace-premena-pohlavi.A200213_142845_domaci_kuce
  3. https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ostravsky-hotel-odmital-rusy-neodsuzujici-anexi-krymu-zastal-se-ho-ustavni-soud-40281616
  4. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dezinformacni-web-reklama-inzerent-spolek-nelez.A200212_191920_domaci_rko
  5. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/transexualove-muzi-zeny-sexuolog-zmena-pohlavi.A190504_162436_domaci_lesa
  6. https://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html
Autor: Lukáš Burget | pátek 14.2.2020 16:30 | karma článku: 36.46 | přečteno: 914x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2031 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...