Jak dobrodějové z Člověka v tísni zařídili vyhazov nebezpečné rasistce

11. 02. 2020 11:00:00
Nezisková organizace Člověk v tísni vykonala veliké dobro tím, že zařídila vyhazov ženě, které na sociálních sítích prokázala dva rasistické komentáře. Neziskový Velký bratr ukázal svoji moc.

Článek na serveru Idnes popisuje situaci, kdy jakási žena z jakéhosi knihkupectví výjimečně hloupým a k tomu rasistickým komentářem na Twitteru reagovala na žádost (patrně) romského chlapce o brigádu /1/. Na to se ozval jakýsi muž ze serveru „Hlídač státu“ s tím, že dotyčnou prodavačku z knihkupectví zcela nerasisticky nazval mladou a hloupou husou. Bez ohledu na to, že se patrně dosti přiblížil pravdivému popisu dané osoby je pozoruhodné, že právě tito dobrodějové přesvědčeni o své morální nadřazenosti tak rádi ukazují prstem a ještě přidávají nadávky.

Touto výměnou invektiv dvou poněkud afektovaných lidiček by to celé mohlo skončit, ale neskončilo. Situace zaujala další uživatele sítě a ti upozornili na další komentář či komentáře oné paní, které spíše více než méně zavánějí rasismem. Nicméně, nemluvme už dále v hádankách a reprodukujme tu intelektuální exploze oné dámy v plném znění:

„To by bylo příjemné zjištění, že alespoň někdo z místních cikánů umí psát, ještě k tomu bez chyby...“

„I procházka po brněnským Cejlu mi byla příjemnější, než zaučovat v práci cikánku,

„Každý přece ví, že normální barva je bílá,“

Nedá příliš námahy představit si autorku těchto vyjádření jako osobu poněkud méně rozvinuté inteligence, zato značně rozvinutého mindráku z Romů, který si kompenzuje těmito narážkami.

Není též bez zajímavosti, že před rasistickým vyjádřením k zaslanému životopisu onoho chlapce uvedla „Tohle už je na víno, ty vole“. Jak se zdá, kombinace alkoholu a dost přízemního založení oné dámy způsobila kromě oněch rasistických narážek i následující komplikace:

Se svojí trochou do mlýna totiž přišel i panáček z Člověka v tísni, jenž se neváhal obrátit hned na zaměstnavatele oné mladé dámy s dotazem, zda mu její komentáře připadají normální. Společnost se pochopitelně zalekla mocné neziskovky a protože usoudila, že by jí zkažená reputace (to neziskovky umí hodně dobře) zkazila též kšefty, tak byl s dotyčnou rozvázán pracovní poměr a Člověk v tísni byl ujištěn, že její příspěvky na sociálních sítích „nebyly vyjádřením firemního postoje k menšinám“.

On by si pochopitelně také nikdo kromě aktivistických neurotiků z Člověka v tísni nic takového nemyslel, protože jen na základě soukromých tweetů řadového zaměstnance je jaksi nelogické usuzovat na politiku celé firmy. Ovšem tito dobrodějové se bezpečně poznají podle toho, že si o lidech obecně myslí v prvé řadě to zlé a podle toho i jednají. V podstatě svého uvažování se tak příliš neliší od lidiček s rasistickými sklony, na které tak rádi ukazují prstem. Ono je totiž kromě spasitelského komplexu často definuje též pokrytectví...

Člověk v tísni tedy dosáhnul svého, ovšem bylo tím cílem jen potrestání afektované xenofobní ženštiny? Ale kdepak.

Tyto kroky lidskoprávních neziskovek a jim příbuzných projektů jako jsou různé weby typu „Jsme tu“ mají zřejmý cíl vyvolat v lidech strach říci cokoli, co by vybočovalo z onoho neziskového světonázoru. Především však jsou tím účinně zastrašováni kritici toho, co tyto neziskové organizace činí, jaké názory šíří, přičemž třeba Člověk v tísni to činí i s velkou finanční podporou od státu. Kdyby si tak daná organizace hleděla toho, v čem už vykonala bezesporu mnoho dobrého: Pomoci lidem v nouzi.

Prostě a jednoduše v případě těchto šikanózních akcí proti prostořekým prosťáčkům s rasistickými sklony sice jde možná o upozornění na tu a tam se objevující xenofobní názory, ale stejnou měrou jde o zastrašení svých kritiků. Pokud by o to nešlo, a cílem té neziskovky bylo skutečně jen zabránit šíření rasismu, mohla postupovat mnohem účinněji a lidsky přijatelněji: Člověk v tísni mohl kontaktovat onu prodavačku a vyzvat ji, aby se zamyslela nad svými postoji, varovat ji, že šíření rasistických myšlenek je trestné. Měl však nějaké morální právo zajít tak daleko? Nejednalo se, pro všechny svaté, jen o kec na sociální síti? Nebo snad dotyčná v nějaké bandě útočí na Romy klackem a nosí prapory s hákenkrojcem? Vede ji policie v patrnosti jako extrémistku?

Ale Člověk v tísni morálně nejednal. Ač vyhazov té ženy možná nebyl cílem Člověka v tísni, tak tato neziskovka hodně zkomplikovala život této mladé osobě, která nyní spíše než co jiného ještě více zatrpkne a utvrdí se ve svých nechutných názorech. A většinová společnost bude reagovat podobně: Ještě více se utvrdí ve své averzi vůči samozvaným strážcům morálky, kteří za peníze z jejich daní šikanují jejich blízké.

Až jednou budeme jako společnost znovu stát před skutečnou hrozbou rasismu a budeme muset učinit závažné morální rozhodnutí, rozpoznáme ten skutečný a nebezpečný rasismus? Nebude nadužíváním tohoto pojmu každým hysterickým aktivistou nebezpečně snížen práh onoho rozpoznání? Nebudou se lidé bát k těmto věcem jakkoli vyjádřit a nenechají to raději na oněch lidsko-právních aktivistech, kteří tak rádi rozhodují za všechny o tom, co je správné a co je morální?

Zdroje:

1)

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/twitter-socialni-sit-teraza-bar-knihkupectvi-kanzelsberger-romove-zadatel-o-praci.A200210_152415_domaci_lre

Autor: Lukáš Burget | úterý 11.2.2020 11:00 | karma článku: 48.57 | přečteno: 20757x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 579 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...