Mikuláš Minář z Milionu chvilek prý "oslnil Brity"

5. 01. 2020 9:00:00
Idnes píše, že "Minář oslnil Brity". Je to značně nadnesený překlad faktu, že deník The Times ho označil za jednu z dvaceti vycházejících hvězd, kterých je dobré si všímat v roce 2020.
Ponechme raději stranou, kolik Minářem oslněných Britů by se ve Spojeném království vůbec našlo a soustřeďme se místo titulku Idnes na původní tvrzení Timesů.

The Times tvrdí, že se prý Minář stává "klíčovým hráčem v české politice" /1/. A tu se nad touto dosti překotnou dedukcí slavného listu musím podivit. Je sice dobré uznat, že pan Minář se svými souputníky skutečně zorganizoval početně největší demonstrace od převratu před třiceti lety, leč to samo k tomu, aby se ten pán stal "klíčovým hráčem" naší politiky, opravdu nestačí. V demokracii je totiž třeba, aby lidé přišli nejen na demonstraci, ale také k volbám a zvolili toho, pod jehož vlajkou protestují. Pan Minář však žádnou politickou stranu nezaložil a učinil-li by tak, potom ani těch cca. 250 000 demonstrujících duší přetavených ve voliče nebude mít na českou politickou scénu nijak zásadní dopad. Jistě, sympatizantů pana Mináře a jeho hnutí je jistě více a nacházejí se mezi voliči řady stran. Na reálnou sílu Minářova spolku si proto zkusme odpovědět pomocí analogie dle známých faktů z nedávné historie české politiky:

Znechucení Nečasovou vládou, které vyvrcholilo roku 2012 protestem 120 000 lidí proti Nečasovým reformám se už dlouho projevovalo poklesem preferencí ODS a koaličních stran a naprostým propadem ODS a jejích souputníků v následujících volbách. Doplňme k tomu, že roku 2013 byl také zvolen poprvé prezidentem Miloš Zeman, který se proti Nečasově vládě ostře vymezoval a nakonec přijal Nečasovu demisi.

Mimochodem, jak žalostných výsledků přetavených v politické body dosáhly ještě dříve hlavní tváře akce "Děkujeme, odejděte?" A že se jim také podařilo svolat impozantní shromáždění lidu...

Ale pojďme dál: Aby bylo Milionu chvilek pro demokracii možné přičíst nějakou vzestupnou tendenci co se týče reálného vlivu, musel by se ten vliv projevit nikoli na počtu demonstrujících, nýbrž na poklesu preferencí ANO v čele s Babišem, jehož odchod z pozice premiéra je hlavním cílem Milionu chvilek, a také na vzrůstu preferencí Demobloku a Pirátů, mezi jejichž voliči je sympatizanty Minářova spolku nejlogičtější hledat. Nic takového se však neděje, jak ukazují dlouhodobé výsledky průzkumů veřejného mínění, které snad mohou mít určitou platnost narozdíl od jednoho konkrétního průzkumu /2/. Z hlediska analogie z historií české politiky posledních let je tedy zjevné, že považovat pana Mináře za "klíčového hráče v české politice" neodpovídá reálné situaci.

Proti Milionu chvilek pro demokracii navíc v roce 2020 bude pracovat čas: Bude se blížit termín řádných voleb do Poslanecké sněmovny a odstranění Babiše jinou cestou než legitimním rozdáním nových karet tak bude dávat stále menší smysl, což si jistě uvědomí i sněmovní strany, které s hnutím zatím sympatizují. To ovšem opět ukazuje jediné: Aby měl pan Minář šanci se opravdu zapsat do reálného mocenského uspořádání v naší zemi, má jedinou možnost: Založit stranu a uspět s ní ve volbách.

K tomu je nutno dodat, že pokud Minář ze svého beztvarého spolku udělá politickou stranu, stane se pro všechny jeho současné podporovatele z ustavených stran rázem konkurentem. A až v tu chvíli se uvidí, kolik skalních, přesvědčených fanoušků své vlastní osoby pan Minář opravdu má mezi voliči těchto stran, kolik jich dovede přetáhnout, kolik oslovit něčím, co už bude muset vypadat jako konkrétní politický program.

Z výše uvedených důvodů se tedy stejně jako spekulace Timesů o významu Mináře (ale i dalších opozičních osobností z jiných zemí) nabízí spekulace o tom, zda slovutný deník neztratil na profesionalitě a nestal se sám hlasatelem jednostranného politického aktivismu. Tak či onak, začátkem roku 2021 si budeme moci říct, zda se The Times mýlil, nebo ne.

Zdroje:

1) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milion-chvilek-pro-demokracii-mikulas-minar-demonstrace.A200103_192846_zahranicni_lesa

2) https://www.ceske-volby.cz/category/volebni-preference-pruzkumy/
Autor: Lukáš Burget | neděle 5.1.2020 9:00 | karma článku: 39.99 | přečteno: 1775x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4469 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 234 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 401 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 579 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...