Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Xaver Veselý, Česká televize a "Ústav nezávislé žurnalistiky"

Pozornost veřejnosti nedávno vzbudila rozmíška moderátora Xavera Veselého s redaktorkou pořadu Newsroom České televize. K tomu, co už bylo řečeno, dodává pan Veselý další zajímavá fakta.

Jak to vlastně začalo? 

Moderátor Xaver Veselý natočil v rámci svého pořadu "Xaver a host" na Českém rozhlase rozhovor s Andrejem Babišem /1/, tak jako už v minulosti natočil takový rozhovor s jinými politiky (Vojtěch, Vondra, Gazdík, Čunek...).

V tomto pořadu spadajícím do kategorie "zábava a lifestyle" pan Veselý neřeší politická témata, uvolněně s hosty hovoří, ptá se jich na jejich životy, názory, zážitky, osobní věci a nechá hosty povídat. Je zcela evidentní, že má-li za hosta herce, bude se mluvit o jeho hereckém životě, a má-li hosta politika, bude se dotyčný z podstaty věci muset dotknout i politiky. Když si však pan Babiš začal v inkriminovaném rozhovoru  podle moderátora příliš stěžovat na to, jak na něho jeho nepřátelé útočí, tak ho pan Veselý klidně a uvolněně upozornil, že tohle není klasický rozhovor s politikem, ale rozhovor "jen tak u kafe, mám pocit, že je tady příjemná atmosféra, zkuste to vydržet". Zkrátka pohodový a profesionálně vedený rozhovor spadající do své kategorie, který moderátor rozhodně udržel v požadovaných mezích. Přesto následovala kritika moderátora, po které se vedení rozhlasu za pana Veselého celkem logicky postavilo, protože nic špatného prostě ten člověk neučinil.

Problém tedy nenastal u pana Luboše Xavera Veselého, problém nastal na serveru Hlídací pes. Tento zpravodajský a názorový web rozhovor rozebírá a snaží se vsugerovat čtenáři /2/, že moderátor porušil "Kodex Českého rozhlasu", protože pořad je uveden jako zábavný a moderátor neuhlídal, zda - dle kodexu "pořady či jejich části nesměřují, ať již otevřeně nebo skrytě, k prosazováni určitých obchodních nebo politických zájmů". 

Naštěstí to však někdo uhlídal, samozřejmě že Hlídací pes. A s ním i Česká televize, čímž se dostáváme k dějství druhému:

Rozmíška s redaktorkou

Česká televize v rozhovoru s panem Veselým pro pořad Newsroom výtky Hlídacího psa panu Veselému naservírovala a ten se proti tomu razantně ohradil a zkritizoval tento publicistický pořad ČT24. Mohl volit mírnější výrazy, ovšem na druhé straně, málokdo by se kontroloval alespoň tak jako pan Veselý, poté co by byl opakovaně napadán. Vše je možné shlédnout zde /3/, přičemž pan Veselý k tomu uvádí:  "Toto video jsem natočil jako pojistku po zkušenosti s nekorektním přístupem pořadu Newsroom 24." 

Redaktorka neustále omílá tvrzení z článku na Hlídacím psovi a na dotaz Veselého na relevanci daného webu ("Proč Hlídací pes? Dyť takových webů je?") opakovaně odpovídá, že Hlídacího psa "Podporuje Ústav nezávislé žurnalistiky".

A v tuto chvíli nastává dějství třetí:

Veselý pátrá po Ústavu nezávislé žurnalistiky

Xaver Veselý natáčí další video /4/, ve kterém pátrá po onom slovutném Ústavu nezávislé žurnalistiky, neboť jak říká, rozhodl se ve svém řemesle zdokonalit a poučit se od odborníků, jak se dělá nezávislá žurnalistika.

Webové stránky Ústavu nenašel, našel však na internetu alespoň adresu sídla instituce: Líšnice 208. Vydal se tedy v tato místa, navigace ho zavedla do chatové osady na okraji dané obce k plotu, za kterým se skrývá hustá vegetace a jakási novostavba. Na zvonek ani volání nikdo neodpovídá.

Veselý se tedy vrací a na internetu nachází alespoň výroční zprávu o hospodaření daného "Ústavu", přičemž nachází zprávu z roku 2017. Zde se dozvídá o řediteli ústavu panu Ondřeji Neumannovi, o tom, že celý ústav našlapaný odborníky na nezávislou žurnalistiku, na který se odvolává Česká televize má toliko jednoho zaměstnance, o tom, že největšími donátory ústavu jsou třeba Nadační fond českých průmyslníků, chybět samozřejmě nemůže ani Sorosův Open society foundation.

Veselý na závěr spekuluje o tom, jaké cíle má největší sponzor ústavu - Nadační fond českých průmyslníků: Je-li to bohulibý cíl přispět ke kvalitnější žurnalistice, nebo zda je to klasický lobbing v médiích pro zájmy daných průmyslníků.

Jistě nejen mě bude zajímat čtvrté dějství celého příběhu. Dříve, než se ho od pana Veselého nebo ostatních zaintersovaných dočkáme, dovolím si k věci svoje názory.

Za sebe jsem si už vytvořil celkem jasnou představu: Česká televize se na server Hlídací pes opakovaně odkazuje, zve si jeho redaktory do svých pořadů (nejen Newsroomu) a zpovídá je, stejně jako zve redaktory z jiných médií, třeba nápadně často z Hospodářských novin - to ještě bude mít souvislost.

ČT evidentně považuje právě  web Hlídací pes přes jeho nepříliš slavnou čtenost za nějakým způsobem relevantnější, než jiné weby. Proč tomu tak je, to napovídá redaktorka v rozhovoru s panem Veselým: Přece Hlídacího psa podporuje - považte si - Ústav nezávislé žurnalistiky. Začíná to být zajímavé: Čeští průmyslníci tedy financují virtuálně existující Ústav, ústav ve své lidumilné, čestné a osobních zájmů prosté touze podporovat kvalitní médium podporuje Hlídacího psa, přičemž ze stránek Hlídacího psa jasně vyplývá, že Ústav i Pes jedno jsou, lze si totiž ověřit, že tu řediteluje tentýž Ondřej Neumann /5/. A právě u tohoto pána se na závěr zastavme. Copak o něm na Hlídacím psovi /5/ píšou?

Ondřej Neumann

spoluzakladatel a ředitel Ústavu /vsuvka: Tohle píšou na Hlídacím psovi, ne na "Ústavu", nelze tedy pochybovat o tom, že instituce jsou bytostně svázány/, redaktor

Absolvoval obor Ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Novinářskou kariéru začínal v roce 1993 v ČTK. Pracoval jako zástupce šéfredaktora časopisu Týden, jako šéfeditor zpravodajství pomáhal rozjíždět ČT24. Z České televize přešel do pozice zástupce šéfredaktora Hospodářských novin. Do prosince 2013 byl šéfredaktorem týdeníku Ekonom. Ústav nezávislé žurnalistiky založil po dlouhém přemýšlení nad stavem českých médií a jejich perspektivou.

 

Dámy a pánové, nyní je to zcela jasné a kruh se uzavírá: Pán, který "pomáhal rozjíždět ČT24" a působil i v Hospodářských novinách, nyní řediteluje Ústavu i Psovi a jako vrcholem nezávislosti se jimi zaklíná právě ona ČT24, potažmo celá Česká televize.

Takže Česká televize nám tu trvale, pravidelně a ve velkém stylu servíruje sebepotvrzující se tvrzení, ti stejní lidé z toho stejného názorového nálevu, ze stejných kolektivů a ze stejných médií servírují ty stejné zprávy a to vše pak sebe samo nazývá nezávislou žurnalistikou, bezesporu oplývající též vyvážeností a nejvyšší možnou objektivitou a bezesporu splňující minimálně stejné nároky, jako má zmíněný Kodex Českého rozhlasu, připomeňme ještě jednou: "pořady či jejich části nesměřují, ať již otevřeně nebo skrytě, k prosazováni určitých obchodních nebo politických zájmů". 

Myslím, že stejnou nezávislost, vyváženost, objektivitu a neprosazování ničích zájmů jsme tu měli naposledy za neblahé paměti fungujícího komunistického Ústavu pro nezávislou žurnalistiku, vlastně pardon, omyl, chtěl jsem napsat Úřadu pro tisk a informace pod vedením tehdejší Strany a Vlády.

 

Zdroje:

1) https://www.youtube.com/watch?v=dHN_eB0sKqo&t=654s
2) https://hlidacipes.org/andrej-babis-si-v-rozhlase-vypravel-co-chtel-neslo-o-diskusi-ale-o-zabavny-porad-haji-se-cro/
3) https://www.youtube.com/watch?v=42nbRf6P2YI&t=182s
4) https://www.youtube.com/watch?v=Njh6EH2iigk
5) https://hlidacipes.org/o-nas-2/redakce/

Autor: Lukáš Burget | sobota 5.10.2019 18:56 | karma článku: 48,12 | přečteno: 12804x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,18 | Přečteno: 67x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1203x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,64
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik