Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mimořádný příspěvek Anny Sorokinové do světových dějin podvodů

Anna Sorokinová byla v USA odsouzena na přinejmenším čtyři roky vězení za podvody, kterých se dopustila na důvěřivých bohatých občanech. Pojďme se společně podívat na příběh její i podvodníků a podvodů obecně!

Podvody se táhnou historií jako červená nit nářku podvedených i úžasu ostatních, jak se tomu či onomu podařilo bližního svého oblafnout. Památným dílem do historie podvodů přispěla také Anna Sorokinová, kterou právě nyní za její činnost odsoudili ve Spojených státech.

Dnes osmadvacetiletá Ruska si v USA změnila jméno na Annu Delveyovou, což bylo první částí jejího geniálního plánu. Částí druhou byla nebetyčná drzost a sebejistota, s jakými se jí dařilo vetřít do soukromí americké smetánky, koketovat s mocnými na večírcích, prohlašovat o sobě, že je dědičkou impéria mnohamilionové hodnoty a nechat si od zblbnutých boháčů platit všechno, po čem její roztomilé srdéčko zatoužilo.

Vzhledem k tomu, že oškubala pouze osoby bohaté a žádná z jejich obětí patrně nezůstane o žebrotě na ulici, přepadá mě vůči vychytralé Aničce dokonce jistý zvrhlý obdiv. Rozum zůstává stát nad tím, že lidé, kteří vesměs ke svému majetku dospěli schopností odhadnout situaci, v pravý čas učinit správný obchod se správným člověkem a také své investice ohlídat, nerozpoznali v Aničce drzou holku, co si hraje na celebritu.

Platili jí večeře, letenky, luxusní dovolené, aniž by si pohádku „dědičky impéria“ jakkoli ověřili. Vrcholu dospělo její umění blamáže tehdy, když se pokusila vylákat z jisté banky půjčku 22 milionů dolarů (1). Ta ženská musí mít v DNA zapsán nějaký instinktivní návod, v jakém pořadí mačkat u druhých tlačítka ješitnosti, pýchy, hamižnosti, sympatií, soucitu a ignorance.

Majitelé stejné evoluční výhody se zhusta stávají bankéři, generálními řediteli, politiky, esy špionáže i prostými sňatkovými podvodníky. Je to dost nefér vůči těm, kteří se k výše uvedeným pozicím dopracovali něčím jako je poctivá tvrdá práce (samozřejmě vyjma sňatkových podvodníků, ačkoli i toto snažení jistým druhem tvrdé práce patrně je).

Podvody jsou s lidstvem odjakživa a zvláště v dnešním světě prodchnutém neuvěřitelnou vemlouvavostí a drzostí reklamy a dealerů teplé vody za cenu studené a většího balení všech zbytečných věcí za cenu balení malého se nelze divit, že duše současníkova vůči pojmu podvod poněkud okorala.

Jsou podvodem neuvěřitelně skvělé hrnce, pro které se babičky a dědečkové na prodejní akci beznadějně zadluží, aniž by si uvědomili, že svého požehnaného věku dosáhli i bez nich, tak k čemu je ksakru nyní potřebují? Zde se společnost naštěstí shoduje, že tohle podvod je a snaží se ho regulovat.

Nejsou však podvodem také nijak neregulované spekulantské přesuny miliard na burze? Ostatně, nezpívá Jan Werich „Zlato měli pouze ti ,co znali kšeftovat, a ostatní z nouze začli pracovat“?

I my Češi samozřejmě máme podvodníky světového formátu, a nemyslím tím současné tuneláře. Už za první republiky se vyloupnul Harry Jelínek, který podváděl, kde mohl a koho mohl. Rodičům tvrdil, že studuje medicínu, ale studia zanechal a užíval si kapesného. Patrně již tehdy zjistil, že jeho šarm působí na dámy a jeho milostné aférky s nimi byly mnohem spíše cynickým vylákáním peněz z těch romantických duší.

Na dovolené ve Splitu prodal Američanovi vypůjčenou jachtu, v matičce Praze přesvědčil Čechoameričana, že mu prodá tramvajovou linku č. 1. Vskutku husarský kousek se Harrymu povedl tehdy, když pod záminkou natáčení filmu podplatil kastelána na Karlštejně a s pomocí najatých pomocníků v rolích služebnictva přesvědčil dalšího Američana, aby od něho hrad koupil. Nebýt toho, že se Harry později stal antisemitou a kolaborantem s nacisty, mohla mu v historii patřit spíše úsměvná vzpomínka (2).

Označení toho či onoho jednání za podvod je zkrátka věcí společenské dohody. Ostatně, paragrafy proti klamavé reklamě máme už dávno, avšak zabývají se klamavou reklamou soudy? Vždyť by nedělaly nic jiného. A ostatně, už dlouho aktuální kauza dvojí kvality stejných potravin v západní a východní Evropě je dokonalým příkladem podvodu všem na očích, a přece s tím nikdo dosud nepohnul ani o píď.

O zubní pastě a politické straně zkrátka tak nějak předpokládáme, že nám o svých schopnostech maličko lžou, avšak zvažujeme, co nám přinesou ve skutečnosti a ne v pohádkovém světě reklamních hesel a volebních billboardů. Až nakonec, po zralé úvaze a samozřejmě zcela neovlivněni se pro nějaký druh obou výrobků rozhodneme…

S podvody dnešní svět zkrátka počítá, už proto, že se vyskytují na každém rohu a stále častěji. Dokonalost naší civilizace dospěla dokonce do takového stupně, že nejlepšími a možná i nejnebezpečnějšími podvodníky se stávají entity zcela virtuální: Počítačové viry, trojské koně, pokusy špionážních agentur z opevněných sídel i náctiletých teenagerů z garáží ukrást buď jednu konkrétní velkou věc, nebo co nejvíce jakýchkoli malých věcí.

Ale přece jen, když ovládnu svůj spravedlivý hněv vůči podvodům a podvodníkům všeho druhu, musím přiznat, že podvod vede leckdy i k lecčemu dobrému. Vždyť třeba kdo dokáže popsat, jakého štěstí se dostane rodině, když se manželka vrátí po léčení neplodnosti z lázní a přesně za devět měsíců od srdečného přivítání s manželem se oba bez jakéhokoli stínu pochybnosti dočkají vytouženého potomka? A to stačilo, aby paní po tři týdny pila tři hrnky léčivé vody denně!

Řady malých klamů, lží milosrdných i nemilosrdných, podvůdků a intrik se dopouštíme i v každodenním životě, většinou proto, abychom si zkrátili cestu k té či oné maličkosti, zjednodušili získání čehokoli, co zrovna potřebujeme. Schválně, zkuste to se mnou: Projděte si v duchu posledních pár týdnů svého života a přiznejte si, kdy jste se nějakého malého nevinného podvůdku dopustili.

A hlavně přitom nepodvádějte!

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48219100

 

2) http://extrastory.cz/kral-ceskych-podvodniku-harry-jelinek-dokazal-prodat-i-karlstejn.html

Autor: Lukáš Burget | pátek 10.5.2019 13:00 | karma článku: 17,92 | přečteno: 742x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,89 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik