Greta Thunberg na audienci u papeže Františka

18. 04. 2019 8:05:30
S papežem se schází mnoho lidí, papež mnohé vyslechne. Je to věcí běžnou a každodenní. Ovšem setkání papeže se slečnou Thunberg? Třeba si taková věc zaslouží krátké zamyšlení.

Greta Thunberg jakožto ekologická aktivistka požádala o audienci u Jeho svatosti a byla vyslyšena. Dívka si rozhodně získala papežovy sympatie, neboť agentura Reuters nám přinesla jasné Františkovo sdělení slečně Gretě:

„Bůh ti žehnej. Jen pokračuj v díle. Jen do toho, jen dál,“ (1)

Jak se stalo, že slečna Thunberg tak zapůsobila na Svatého otce?

Greta Thunberg rozhodně není běžnou středoškolačkou. Podporována rodiči, zajímala se o ekologická témata a zahlcena bezpočtem surových dat i zpracovaných teorií až ideologií, zahořela pro ochranu životního prostředí a stala se osobností, kterých je v dnešním světě pomálu.

Nejznámějším výsledkem činnosti slečny Thunberg jsou "Pátky pro budoucnost" - "Fridays for future". Praktickou náplní těchto pátků Grety a jejích souputníků je odmítnutí páteční školní výuky a nahrazení tohoto času ekologickým aktivismem, zejména aktivismem na "ochranu klimatu", "boji proti globálnímu oteplování" a příbuzným tématům.

Greta neuhranula pouze své vrstevníky v rodném Švédsku, zaujala také mnoho mladých nadšenců napříč Evropou, v menší míře ve Spojených státech, a sporadicky třeba i v Asií.

Nechme Gretu Thunberg promluvit, tak jak hovořila k ekologickému výboru Evropského parlamentu:

"Naše civilizace je tak křehká, skoro jako hrad z písku. Jsme uprostřed šestého masového vymírání. A rychlost vymírání je až 10 tisíckrát rychlejší, než co je považováno za normální. Dvě stě druhů vymírá každý den. Odlesňování našich úžasných lesů, toxické znečištění vzduchu, ztráta hmyzu a divoké přírody, acidifikace našich oceánů, tyto světově tragické trendy zrychlují kvůli způsobu života, ve kterém si, zde v bohaté části světa, myslíme, že můžeme pokračovat“ (1)

Zápal slečny Thunberg a konstatování věcí zjevných, byť často vytržených z kontextu, jistě mohly vést papeže k požehnání této mladé aktivistce. Papež František je mužem skromných, ale hlubokých zamyšlení, člověkem víry v její ryzosti, ale jak ukázal například na svém přístupu k uprchlické krizi, je také člověkem neschopným opustit dogmata a podívat se realitě tváří v tvář, neboť ona dogmata považuje za absolutní, a není-li svět funkcí oněch představ, pak viní svět, nikoli představy. Proto vyzýval k "upřednostnění osobní bezpečnosti nad národní bezpečností" ve vztahu k migrační krizi. (2)

Jako protiklad svých názorů i církevních dogmat však František také při své návštěvě na Filipínách sdělil, že se lidé nemají "množit jako králíci" a nemají "mít více dětí, než by bylo rodičovsky bezpečné", protože existuje mnoho církví schválených způsobů regulujících početí. (3)

Připadají mi tito dva lidé velmi blízcí svým osudem: Mladá nezkušená dívka, vedena ideologiemi a útržkovitými informacemi, které není schopna přetavit v něco životaschopného, a starý muž od mládí zajatý okovy své víry, která mu nedovoluje se jich zbavit, ač slyší volání mnohých, nejen těch nezodpovědně se množících obyvatel třetího světa prchajících za svými sny do unavených světů starších a bohatších.

Gretě i Františkovi mnoho lidí naslouchá, Greta i František jsou podobni nám všem: Řešení svých potíží máme na dosah, avšak nejsme schopni jít konkrétní a svízelnou cestou plnou odříkání. Greta není schopna jít příkladem v tom, že se zbaví materiálního plýtvání - viz známá fotka Grety při svačině coby ztělesnění všeho nezodpovědného plýtvání bohatší části lidské civilizace, František není schopen jít příkladem v tom, že se zbaví některých dogmat, která se stala v dnešní době natolik zastaralými, že se otočila proti těm, kterým přinejmenším po dva tisíce let ku prospěchu sloužila.

Ani jednomu z nich za jejich postoje není možno spílat. Avšak vyzdvihovat je za ně do nebes? Nekritický obdiv je snadný, ale ošidný, ať už jsme náctiletými zapálenými pro ekologii, nebo třeba starými hledajícími naději pro budoucí generace v nebezpečném světě.

Greta Thunberg požaduje po euroamerické civilizaci, aby svoji produkci zatížila tak extrémními ekologickými daněmi, že by to znamenalo buď její ekonomický kolaps, nebo v každém případě ztrátu posledních zbytků konkurenceschopnosti vůči ostatnímu světu, který ochranu životního prostředí nebere vážně. Všechny strategie ekologického chování producentů i spotřebitelů, všechny ekologické normy přitom pocházejí z oné euroamerické civilizace. Nyní je řada na zbytku světa, aby se jimi začal také řídit.

Papež František pak po naší euroamerické civilizaci žádá, aby poskytnula domov, bezpečí a prostředky k životu všem strádajícím, aniž se ptá, zda takové zdroje vůbec máme a zda jsou příchozí schopni se aktivně zapojit do té společnosti, která dosáhla své prosperity právě svým způsobem života a ne způsobem života dnešních trpících.

Myslím si, že budoucnost nepatří ani Gretě, ani Františkovi. Patří těm, kteří dokážou v lidských srdcích chamtivost alespoň načas nahradit něčím hodnotnějším, aby se planeta i lidské duše nadechly. Netuším však, kdo a s jakými nápady se těmito lidmi budoucnosti může stát.

Třeba čas veselých oslav i tichých zamyšlení, který je před námi, někomu z Vás napoví.

Milí přátelé, přeji Vám krásné Velikonoce!

Zdroje:

1) https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/greta-thunberg-vatikan-papez-frantisek-ochrana-klimatu-zmena-klimatu_1904171915_och#utm_content=freshnews&utm_term=thunberg papež&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

2) https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/447021-zajmy-uprchliku-jsou-dulezitejsi-nez-narodni-bezpecnost-tvrdi-papez-frantisek.html

3) https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/papez-nemnozte-se-jako-kralici-a-antikoncepce-nebude-treba_330726.html

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 18.4.2019 8:05 | karma článku: 32.56 | přečteno: 1505x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.47 | Přečteno: 491 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 264 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 196 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 262 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...