Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

Křesťanští demokraté dnes na popud svého místopředsedy Petra Hladíka jednali o tom /12/, zda vyhodí svého bývalého předsedu a nejvýraznějšího politika strany od dob Josefa Luxe, pana Cyrila Svobodu. Svoboda si totiž dovolil poskytnout rozhovor médiu "Voice of Europe", kteréžto bylo posléze Deníkem N a dalšími médii patrně na popud Bezpečnostní informační služby označeno za nebezpečnou ruskou propagandu a urychleně vypnut jejich web /1/. Tudíž už se nedozvíme, zda nějaké nebezpečí šířilo, nebo ne. Je to jako z té Cimrmanovy hry Blaník:

SMYL: No jo. Je to tady v pravidlech. Po druhém kole výměna mečů.HYNEK: To není možný! Ty, Chvojka, pojď sem. Přečti, co tam je.SMYL (čte): Pozemšťanům je zakázáno nahlížet do blanických knih.HYNEK: To tam taky je? (K učiteli:) Podívej se, jestli to tam je.SMYL: To má právě zakázaný. /Citát - 16/

Předsednictvo nakonec rozhodlo tím nejtrapnějším a nejzbabělejším možným způsobem: Od pana Svobody se distancovalo a vyřídilo mu, aby si rozmyslel, jestli z jejich partaje nechce vypadnout. Ostatně, tak nějak se zakomplexované, ale ambiciózní nuly chovají vůči skromné a opravdové osobnosti vždycky. Brzy patrně nenajdeme parlamentní stranu, která by se nerozhádala se svým bývalým předsedou...

Bylo by to k smíchu stejně jako jsou současné preference KDU-ČSL řízené uvedenými osobami, kdyby šlo jen o Svobodu a ne o svobodu. Protože chtít někoho vyhodit jen proto, že se baví s někým, kdo je následně kýmsi označen za ošklivého je útokem na svobodu dotyčného. A také protože jakákoli cenzura nějakého webu bez toho, že by o ní rozhodl dle zákona soud, je útokem na svobodu slova. Je to cenzura stejného typu, jakého se dopouštěl minulý režim u nás nebo jakého se dopouští právě to Rusko. Nutno ovšem říci, že od minulého cenzurního úspěchu s vypnutím "dezinformačních webů" /2/ se naše vláda poučila a nevydala přímou výzvu k vypnutí nepohodlného webu, nýbrž si to evidentně zařídila potichu a v zahraničí /3/. 

Vláda i BIS se ke všemu vyjadřovali nepřímo a nekonkrétně /4, 5/. Kdo je vlastně ten další fuj a sankcionovaný web jsme se dozvěděli až od Deníku N /6/ a musíme prostě věřit jeho "dobře informovaným zdrojům" a basta. Hru Blaník musel někdo vymyslet. Realita však absurditou předčí každou autorskou vizi.

Celá ta absurdita je však součástí trendu, který roztáčí kola propagandy, třeba formou různých vlaků. Rusko brázdí už léta "Vlak vítězství nad fašismem" /7/, o jehož využití pro současnou ruskou propagandu, která označuje za fašistickou celou Ukrajinu, nemůže být pochyb. Vlak "Mladí proti fašismu" /8, 9/ vyjel z Česka na Slovensko, aby přivezl studenty k volebním urnám. Vzhledem k preferencím slovenské mládeže tedy evidentně vezl Korčokovy voliče, aby nedopustili vítězství Pellegriniho, jenž byl evidentně symbolem onoho "fašismu". Zde už ovšem ani lístky zadarmo pro revoluční mládež nepomohly a "fašista" volby vyhrál. S napětím očekávám, kdy na Prezidentský palác vyvěsí hákenkrojc a vyhlásí rasové zákony, ale pořád nic. Ohledně toho volebního vlaku je zvláště pikantní, když si uvědomíme, že myšlenkově spříznění s těmi, pro které byl určen, tak rádi žalují na jiné, že se prý dopouštějí "ovlivňování voleb" /18/.

Stejně absurdní a urážlivá jsou i vyjádření Tomia Okamury, předsedy strany SPD, která je sama lživě označována za fašistickou kde kým /10/. Okamura tedy označil za "nácky" Ukrajince, protože doma nerespektují národnostní menšiny a u nás v Plzni uspořádali jakousi Bandera párty /11/. Samozřejmě, že je to stejně nesmyslné a urážlivé jako jsou stejné výroky proti němu a straně SPD a Okamura by se za to měl omluvit. 

Házení fašistů a nacistů na své oponenty i na kohokoli, kdo se nám znelíbí, tento trend evidentně nabírá obrátky. Je to hnusné, zbabělé, je to důkazem neschopnosti a neochoty s druhou stranou mluvit a snahy umlčet ji přirovnáním k nejhorším zvěrstvům, které lidstvo poznalo. Je to také plivnutím na památku obětí fašismu a nacismu a znevážením zločinů, které na nich byly spáchány, když jsou ty zločinecké ideologie, kterých se stali obětí, používány jen jako nadávka.

Sledujme ostražitě směr, který nabírají tyto vlaky tupého zneužití těch zásadních pojmů. Je to směr proti svobodě a občanské vzájemnosti. Může se stát, že zítra nejen nějaké hloupé médium nebo politik, ale celá vláda označí někoho nepohodlného za nácka nebo fašistu, znemožní mu publikovat, nebo mu rovnou zařídí vyhazov z jeho funkce. Nedovolme, aby se to, čeho se odvažuje naše vláda zatím pokoutně a přes prostředníky, stalo normou.

Nedovolme ani, aby se totéž stalo součástí našeho práva třeba formou "Evropského aktu o svobodě médií" /13/, který jednou rukou dává a druhou bere /14, 15/. Zase tam najdeme obehranou písničku o nutnosti odstraňování "dezinformačního obsahu" /17/ a další pseudopojmy od novodobých totalitních cenzorů, kteří se s drzostí stejnou jako měli všichni nastupující diktátoři zaklínají naopak svobodou a rovností všech.

Zdroje:

 

1) https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/vlada-ve-stredu-jedna-v-tajnem-rezimu-dvorak-nevyloucil-debatu-o-velvyslanci-v-moskve-347564

2) https://echo24.cz/a/SeG5X/jsme-vdecni-nevladkam-i-komercnim-firmam-za-vypinani-dezinformacnich-webu-rika-fiala

3) https://denikn.cz/minuta/1389617/

4) https://twitter.com/P_Fiala/status/1772982872174911667?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1772982872174911667%7Ctwgr%5Ea6cd808b7c19b765a6ed89e68841f0a2842ad701%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fecho24.cz%2Fa%2FHCPH6%2Fzpravy-domov-bis-odhalila-ruskou-sit-rusove-chteli-z-prahy-ovlivnovat-politicke-procesy-v-eu-oznamil-fiala

5) https://twitter.com/biscz/status/1772975617505394934

6) https://denikn.cz/1388000/odhaleni-bis-jak-se-rusove-snazili-z-ceska-ovlivnit-volby-po-cele-evrope/?ref=mwat

7) https://denikn.cz/1255814/vlak-vitezstvi-pychy-a-nenavisti-po-ruskych-kolejich-jezdi-vystava-o-valce-plna-deti-ac-detem-nepristupna/

8) https://tv.idnes.cz/domaci/volebni-vlak-raha-slovensko-zaplneny.V240405_110410_idnestv_heli

9) https://volebnyvlak.sk/

10) https://www.e15.cz/domaci/spd-pry-neni-fasisticka-poslankyne-levova-poda-trestni-oznameni-na-pelikana-1343940

11) https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-politalk-okamura-ukrajinci-jsou-nackove-a-to-je-jeste-jemne-slovo-40466692

12) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kdu-csl-hladik-svoboda-vylouceni-voice-of-europe-sankce.A240409_055940_domaci_dyn

13) https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/cs/fs_22_5507

14) https://www.sosp.cz/emfa/

15) https://www.magazinemedia.eu/press-releases/european-press-publishers-call-european-commission-not-adopt-media-unfreedom-act

16) https://pisnicky-akordy.cz/jara-cimrman/blanik

17) https://www.info.cz/pravo/pravni-servis/co-prinese-ojedinely-evropsky-akt-o-svobode-medii

18) https://domaci.hn.cz/c1-67309060-bis-odhalila-rusy-kteri-se-snazili-ovlivnit-volby-do-europarlamentu-v-praze-predavali-hotovost-zahranicnim-politikum

Autor: Lukáš Burget | úterý 9.4.2024 15:45 | karma článku: 31,04 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,32 | Přečteno: 96x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,66 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik