Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rakušan bez cenzury aneb černý humor po mafiánsku

Ministr vnitra Vít Rakušan osvědčil smysl pro černý humor, když bezprostředně po rozsudku Ústavního soudu ve věci vládní cenzury nepohodlných webů oznámil spanilou jízdu českými luhy a háji s besedami "Bez cenzury"

Smutnou kapitolu do kroniky svobody českého veřejného prostoru napsal po rozsudcích Městského soudu a Nejvyššího správního soudu také Ústavní soud, když vyztužen takovými charaktery jako je pan Baxa zamítnul /1/ návrh na ochranu před nezákonným postupem v rámci upření práva na svobodný přístup k informacím. Jedná se o známou kauzu, kdy vláda vyzvala doménu CZ.NIC a mobilní operátory k zablokování webů, na kterých se objevovaly pro vládu politicky nevhodné články a názory.

Mezi největší perly v odůvodnění rozsudku patří tvrzení, že prý aby úkon veřejné moci mohl být nezákonným, musel by být namířen proti jednotlivci. Z toho logicky vyplývá, že je-li takový úkon namířen proti všem, je to dle soudů v pořádku. Dalším objevem soudů bylo zjištění, že prý "nelze obecně dovodit veřejné subjektivní právo pro jednotlivce na přijímání informací z konkrétní internetové stránky". Škoda, že si ústavní soudci nepřečetli Listinu základních práv a svobod, která je v našem ústavním pořádku na úrovni Ústavy samotné a zmíněné právo pro všechny i jednotlivce bez rozdílu garantuje, neboť černé na bílém uvádí: "cenzura je nepřípustná" /2/. Hned v následujícím bodě Listiny se sice píše: "Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti", ovšem žádné takové ohrožení žádný soud nekonstatoval a tudíž k němu dle práva nedošlo. I kdyby to snad nějaký soudní rozsudek konstatoval, nebylo vydáno žádné zákonné rozhodnutí o omezení toho či onoho webu, a i kdyby vydáno bylo, je samozřejmě přípustné cenzurovat toliko články, které ty svobody a bezpečnost státu ohrožují, nikoli zablokovat celý web včetně článků, které s nějakou bezpečností státu nemají zhola nic společného.

Až se politické karty obrátí a dnešní opozice zaujme vládní místa, bude mít těmito rozsudky připraveny skvělé precedenty k tomu, aby mohla cenzurovat, pardon, žádat o cenzuru sobě nepohodlných webů zase ona. Krátkozrakost politiků je vždy zhoubná pro celou zemi.

Jako třešničku na dortu ubohosti onoho soudního rozhodnutí lze brát dovětek, že "stěžovatelem deklarovaný zásah se přímo nedotýká jeho veřejných subjektivních práv. To pro odmítnutí žalobní legitimace stěžovatele v řízení před správními soudy postačí". Úkol tedy zněl jasně a byl splněn: Najít jakoukoli berličku, která pomůže stížnost odmítnout. Jedná se přece jen o takovou drobnost jako je svoboda slova, zato věci strategického významu pro celou republiku, jako je třeba zrušení vyhlášky obce Tchořovice ohledně poplatků za odpad /3/ se samozřejmě instituce typu Ústavního soudu musí zabývat velmi zevrubně.

Zkrátka vláda vyzvala k protiprávnímu chování, CZ.NIC a mobilní operátoři se protiprávně zachovali a soudy to přikryly. Nesvéprávný občan, který je dle vlády a soudů neschopný rozeznat, kdo ho informuje objektivně a kdo mu valí klíny do hlavy tak má o starost méně a je od těch "dezinformačních webů" uchráněn.

Občas je však i hloupému a každou lží na webu ovlivnitelnému lidu vhodné cenzuru uvolnit, což pochopil i ministr vnitra Vít Rakušan a oznámil turné po republice přímo nazvané "Debaty bez cenzury" /5/. Občané od Sokolova po Karvinou tak budou moci s panem Rakušanem diskutovat a pozor, pan ministr dokonce "přijme jakoukoli kritiku". To evidentně zabralo, už ho kritizují, leč nikoli občané, nýbrž jeho koaliční partneři, kterým se ty debaty, ač uvedené z prostředí sportovní šatny, zdají poněkud nesportovní /4/. Jeden z hráčů v šatně se pana Rakušana ptá "A řekls to Fialovi?", načež Rakušan slibuje "Řeknu mu to!". Uvítal bych, samozřejmě bez cenzury, přímý přenos z onoho rozhovoru. Dal bych si k tomu doutník a panáka whisky, prosím!

Pan Rakušan má s těmi "Debatami bez cenzury" vskutku smysl pro černý až morbidní humor. On chce "debatovat bez cenzury", ačkoli jím řízené ministerstvo pravidelně přináší moudra o tom, kdo všechno je tady extrémista či trpí předsudečnou nenávistí /6/, přičemž jsou tam samozřejmě zahrnuta i "dezinformační média" a dokonce i opozice vůči současné vládě, což je zcela nepokryté zneužití práce ministerstva k vnitropolitickému boji.

Pan Rakušan chce "debatovat bez cenzury", ačkoli na povídání se svými mafiánskými kamarády z kauzy Dozimetr si nechal zařídit šifrovaný telefon /7/. Pan Rakušan chce "debatovat bez cenzury", ačkoli v rámci kampaně "Nenaletět" na vylepených billboardech i na stejnojmenném webu vyhrožuje občanům, že "cílené lhaní může být trestný čin" /8/ a přitom sám cíleně lže, že prý "stát neurčuje, co je a co není pravda. Nevykládá svět. A nikoho netrestá za jeho názory", ačkoli výše uvedená rozhodnutí soudů svědčí o pravém opaku.

Nová Rakušanova kampaň tedy stejně jako ty předchozí není ničím jiným než zoufalstvím a panikou těch, kteří si s blížícími volbami začínají uvědomovat, že jejich aktuální moc nemusí vydržet navždy. Svojí přepjatou ideologií vycházející z neschopnosti reálně vládnout se tak už jednotliví aktéři vlády obracejí proti sobě samým, když se dříve společně obrátili proti naprosté většině občanů této země. Ne, nevydrží u moci navždy. Ale svojí křečovitou propagandou po způsobu pana Rakušana jen přilévají oleje do ohně. Ostatně, o to jim jde. Rozdělit a ještě alespoň chvíli panovat. 

 

Zdroje:

 

1) https://nalus.usoud.cz/…3_1

2) http://zakony.centrum.cz/…od/

3) https://www.usoud.cz/…tvi

4) https://www.idnes.cz/…dlk

5) https://www.starostove-nezavisli.cz/…nak

6) https://www.mvcr.cz/clanek/pololetni-zprava-mv-o-extremismu-556073.aspx

7) https://www.idnes.cz/…ejt

8) https://www.nenaletet.cz/…cin

Autor: Lukáš Burget | úterý 16.1.2024 9:00 | karma článku: 39,22 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,31 | Přečteno: 95x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,66 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik