Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cancel culture po česku : Štvanice na soudce za vtipy na prezentaci

Fanatik se pozná dle hysterické reakce na něco, co je u normálního člověka pod prahem jeho vnímání. Dáváme-li fanatikům stále více prostoru veřejného i mediálního, nedivme se, že jim s jídlem roste chuť.

Média nás informují o šokujícím provinění předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho, který při své prezentaci na semináři Základy profesní etiky použil vtipy o znásilnění /1/.

Pro jistotu shrnu fakta:

  • Pan Angyalossy nikoho neznásilnil
  • Pan Angyalossy nepovažuje za legrační někoho znásilnit
  • Pan Angyalossy ty vtipy použil pro vzdělávací účely

Bez ohledu na fakta se však samozřejmě různí právníci, advokáti i aktivisté začali pohoršovat, paní Vlčková působící na zpravodajském portálu Idnes ihned zavětřila šanci na své obvyklé téma a jako už dříve, kontaktovala ze všech možných právních expertů jistou Lucii Hrdou, aby k věci vypověděla svá moudra /2/. Dále prezentuje rozhořčení jakési aktivistky z jakési neziskovky i jakési vědkyně (?), která pro své rozhořčení "argumentuje" dojemně: Prý se už léta snaží prosadit svoji ideologii a politickou agendu a tento pán se jí odmítá řídit. Jinak totiž není možné chápat její slova:

"Roky práce neziskových organizací, které pomáhají přeživším, stovky hodin strávené na redefinici znásilnění a za ratifikaci Istanbulské úmluvy, výzkumy, panely, konference. A takhle vypadá prezentace? Dodala vědkyně Vanda Černohorská" /2/

Tím ovšem aktivita médií vůči věci, která jak píšu v perexu, je u normálního člověka pod rozlišovací schopností, nekončí. Bylo osloveno i Ministerstvo spravedlnosti a pan mluvčí promptně zjišťuje "zda se případ začal řešit" /2/. Jenže tady samozřejmě neexistuje žádný případ, tady samozřejmě není co řešit.

Přesto všechno už soudce Angyalossy média informoval, že nabízí omluvu /3/. Omluvu za nic, on se ničím neprovinil. Právě na těchto uměle vykonstruovaných případech si ale fanatici, aktivisté a spřízněné mediální kliky dokazují a upevňují svoji moc. Vůbec jim samozřejmě nejde o podstatu věci - protože žádná věc neexistuje, k ničemu nedošlo. Jde jim o to vyslat hodně ostrý signál všem, kdo by se snad odmítali podvolit jejich ideologii a politické agendě. Přímo někoho osobnostně či profesně zlikvidovat přitom ani nemusí být cílem. Zastrašit ho většinou bohatě postačí. Tyto signály tedy na rozdíl od signálů našeho premiéra nesou výsledky.

Ovšem pouze špičky těchto hnutí takto cynicky uvažují pro vlastní moc a zisk (někdo musí zaplatit nejen tu skutečnou pomoc obětem, ale také ty údajně neziskové panely a konference a vnucování jejich politické agendy). Řadoví pěšáci se rekrutují z lidí naivních ve snaze jakkoli "pomáhat", ale také z lidí citlivých a zranitelných, kterým je těmito aktivistickými spolky nabídnuto kompenzovat si vnitřní nevyrovnanost bojem proti uměle vytvořeným problémům. Zneužití jejich zranitelnosti je po psychické stránce málem stejně tak odporné, jako to znásilnění. Nezřídka se oběťmi stávají mladí a nezkušení lidé, a bohužel stále častěji končí jako skuteční agresivní fanatici, třeba v řadách organizace "Extinction rebellion" /7/ (publikuji odkaz na heslo na Wikipedii, přestože tamní tvrzení je lživé, protože tato organizace činí všechno možné, jen ne na Wikipedii uvedený "nenásilný odpor")

Jsou to zubožené duše, protože pozná-li se fanatik bezpečně hysterickou reakcí na banální podnět, pozná se bezpečně také tím, že nemá smysl pro humor, čehož je dokonalým příkladem uměle vytvořená aféra soudce Angyalossyho. Těmto existencím nevysvětlíte, že i hloupý, sprostý, morbidní a tak dále humor je pořád jen humor. Komedie je totiž tragédie, která se děje někomu jinému, jak říkal Charlie Chaplin /6/. Humor má léčivou moc: Umožnuje nám zesměšněním často smrtelně vážných věcí se s nimi vypořádat, dokázat existovat ve společnosti, kde se tu a tam stane i něco tak odporného, jako je znásilnění. Ještě jednou musím připomenout, že pan soudce tyto vtipy ukázal kolegům z právních oborů při přednášce na téma profesní etiky, nestalo se to, že by nějaké hovado vtipkovalo o znásilnění před oběťmi těchto zločinů.

Umělá mediální aféra pana soudce je i klasický příklad Cancel culture /5/, ostrakizace lidí pro jejich názory, v tomto případě dokonce jen proto, že se nechovají podle názorů jiných. Absurdita těchto obvinění přitom nezná hranic, jedním příkladem za bezpočet dalších se můžete pokochat níže - zdroj č. 4.

Cancel culture je bojem o moc formou útoku na kohokoli, kdo se namane. Nebuďme k ní lhostejní, zítra mohou zaútočit i na Vás. Žít dle zoufalého výkřiku hostinského Palivce z románu o Švejkovi "Já jsem byl tak vopatrnej"  Palivce nezachránilo, a to šlo o jasně určený přečin urážky císařského majestátu. Jak chcete být dostatečně "vopatrnej" před mocenskou klikou, která k zastrašení ostatních a získání moci používá fanatismus ze své podstaty, na jakékoli téma?

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.ceska-justice.cz/2023/10/sef-nejvyssiho-soudu-na-prednasce-vtipkoval-o-znasilneni-i-v-soudni-sini-padaji-absurdity-haji-se/

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/petr-angyalossi-nejvyssi-soud-sexismus-vtipy-znasilneni.A231004_081808_domaci_vlc

3) https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/predseda-nejvyssiho-soudu-petr-angyalossy-vtipy-o-znasilneni_2310041455_cen

4) https://www.lidovky.cz/sport/fotbal/legendarniho-fotbalistu-osocili-z-rasismu-pritom-se-jen-vyfotil-se-tremi-krali.A190107_134244_ln-sport-fotbal_rkj

5) https://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura_ru%C5%A1en%C3%AD

6) https://citaty.net/citaty/7830-charlie-chaplin-komedie-je-tragedie-ktera-se-deje-nekomu-jinemu/

7) https://cs.wikipedia.org/wiki/Extinction_Rebellion

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 5.10.2023 15:30 | karma článku: 28,22 | přečteno: 742x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,31 | Přečteno: 95x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,66 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik