Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci mobil, který dobře fotí: Jak na to

Jako amatérský fotograf Vám přináším (snad) i pro laiky srozumitelné rady, jak vybrat mobilní telefon, je-li pro Vás fotografování koníčkem či z jakéhokoli důvodu důležité. 

Mobilem dnes fotí každý. I profesionálové u sebe vždy mají obrazový záznamník v mobilním telefonu, protože jsou si vědomi staré a navždy platné moudrosti

 

"Nejlepší fotoaparát je ten, který zrovna máte u sebe".

 

Chcete ho mít u sebe? Fotografem je totiž dnes každý, kdo má mobil s fotoaparátem...

Trh s mobilními telefony je dnes 250krát větší, než trh s digitálními fotoaparáty, takže do vývoje hardwaru i softwaru pro mobilní fotografii také plyne odpovídající množství peněz. Laiky i fandy do fotografie ten trh zkrátka nutí fotit tím mobilním telefonem, který máme vždy u sebe. Z hlediska ergonomického je to ovšem katastrofa: Vzít za tenké hrany placku a snažit se o pevný úchop tolik důležitý pro stabilní fotografii zvláště za horšího světla, to je úkol hodný robota a ne člověka. Leč koncept mít vše v jednom přístroji zvítězil nad konceptem specializovaného přístroje pro fotografii. Samostatný fotoaparát si tedy kupují skuteční fandové do fotografie - a hodláte-li se jimi stát, i dnes bych Vám to radil! 

Avšak přejděme rovnou k základním pojmům, které budete při výběru fotomobilu potřebovat.

 

Digitální fotografie vzniká pomocí následujícího:

 

1) Obrazového snímače

Výrobci mobilů Vás budou ohromovat tím nejméně důležitým údajem: Počtem megapixelů. No nekupte relativně levný fotoaparát se 100 nebo rovnou 200 megapixely, vždyť si můžete vygůglit, že tohle nemá ani žádná profesionální zrcadlovka! Mnohem důležitější údaj však spočívá v rozměru obrazového snímače a ten je bez výjimky u telefonů vždy mnohem menší, než u té zrcadlovky. Odborníci mi prominou zkratku, ve které jednoduše řeknu, že čím větší snímač, tím více a lépe světla zachytí.

Rada číslo 1:

U snímače není důležité číslo počtu megapixelů (bývá psáno 64mpix, 48MP a podobně), ale jak je ten snímač veliký. Pozor, z historie fotografické techniky se ta velikost označuje v palcích a taktéž ve zlomcích: 1/2” snímač znamená snímač velikosti půl palce, tedy je menší, než 1/1,52” snímač, který má asi dvě třetiny palce. Zároveň hodnota 1/2” Vám budiiž dobrou radou: Ani v nejlevnější kategorii kolem 4000,- Kč nekupujte mobil, který má snímač menší. Ano, chce to hledat na internetu, jaký snímač tam vlastně výrobce dal. S výjimkou modelů vyšší třídy o skutečných vlastnostech snímače výrobci strašně rádi mlží. Prostě Vás chtějí nalákat na ty megapixely.

2) Optiky, čili objektivu nebo objektivů

Zatímco u dnes nejpoužívanějších samostatných fotoaparátů se na ten snímač našroubuje potřebný objektiv s patřičným úhlem záběru, tedy ultraširokoúhlým, širokoúhlým, portrétním, makroobjektivem či teleobjektivem, tak u mobilů tomu tak není: Každý úhel záběru musí mít vlastní objektiv a tedy i vlastní snímač. Vyplývá to ze zákonů optiky, do tenkého těla mobilu prostě dlouhý teleobjektiv nenacpete. Chcete-li tedy delší ohniskovou vzdálenost, musíte ji promítnout na menší plochu, a tedy na menší a méně kvalitní čip. Chcete-li naopak ultraširokou ohniskovou vzdálenost, platí to samé. A z toho vyplývá:

 

Rada číslo 2:

Při výběru mobilu jako fotografického společníka se u těch nejnižších i nejvyšších cenových kategorií vždy řiďte snímačem u hlavního fotoaparátu, tento údaj ostatně všichni výrobci dávají jako první (a obyčejně se u něho chlubí tím počtem megapixelů, ale velmi často Vás také informují o rozměru toho snímače). Typický úhel záběru tohoto objektivu je kolem ekvivalentu 24 mm na kinofilm, což odpovídá dosti širokoúhlé fotografii.

Velikost obrazového snímače hlavního fotoaparátu a další kvality k němu přiřazené jsou rozhodující u fotomobilů všech cenových kategorií. Myslíte-li to s fotografií alespoň trošku vážně, bude Vás u mobilu z 90% zajímat právě kvalita primárního fotoaparátu.

Rada číslo 3:

Světelnost objektivu, obvykle označována F1,8, F/1,8, také malým f/1,7 a podobně. Zde platí: Čím nižší číslo, tím lépe. Menší číslo prostě znamená větší díru, kterou na snímač proniká světlo a čím víc světla, tím líp, kapišto? :-)

Dnes je většinou to číslo kolem F1,8 a tedy to stačí jen kontrolovat. Výrobci sami ví, že víc světla znamená lepší fotky a konstrukce objektivů těchto světelností je už dnes věcí hromadné výroby.

Uvádí-li výrobce jako další objektiv "makro objektiv" nebo nějaký další, kašlete na to. U nižší a střední třídy dnešních telefonů jsou i makrofotografie většinou kvalitnější coby výřezy z fotografií z hlavního fotoaparátu, nežli z dedikovaného makroobjektivu.

Rada číslo 4:

Optická stabilizace. U většiny výrobců mobilních telefonů se ujala pod zkratkou "OIS". Toto zaklínadlo znamená, že fotoaparát je schopen buď pohybem obrazového snímače (u mobilních telefonů prakticky výlučně tato metoda), nebo některých prvků optické soustavy jít naopak vůči pohybům Vaší vlastní třaslavé ruky (a nemyslete si, že se Vám netřese, třese se i sportovci tvrdému jako skála). V praxi to znamená, že záběr za horších světelných podmínek dopadne podstatně lépe, než bez toho magického "OIS". Záběr s "OIS" bude buď vůbec použitelný, tedy nerozmazaný, nebo alespoň bude lepší, tedy bude mít méně šumu. Máte-li na to peníze, kupte si věc s "OIS". Tuhle technologii v posledních dvou dekádách minulého století vynalezli (vědci ze západního politického společenství, ne z Ruska) pro zlepšení kvality snímků ze špionážních družic, a tehdy na té kvalitě snímků sakra záleželo. Takže pro Tebe je až moc dobrá, kapišto? :-)

Přijatelná kombinace nezastaralosti telefonu obecně, velikosti snímače a přítomnosti optického stabilizátoru obrazu se dnes u mobilních telefonů objevuje v cenách nad cca. 9000,- Kč.

Takže hledejte:

Kdo z Vás to má? /Paroubek, 2007/,  Hledej, šmudlo! /Cimrman, cca. 1880/,

Ostatní si prostě najděte mobil s dobrým snímačem a optickou stabilizací obrazu. Elektronická stabilizace obrazu je skvělá na videu, ale u fotografií nikoli. Takže si zatraceně hlídejte, jestli Vás výrobce mobilu nešidí i u fotografií nějakou zkratkou typu "EIS" - tedy elektronickou stabilizací obrazu.

 

3) Výkon procesoru mobilu, aplikace fotoaparátu, značka mobilu a možnost formátu raw

I levný mobilní telefon má dnes výkon vyšší, než měly stolní počítače před patnácti nebo i méně lety.

Pro fotografii z mobilních telefonů je důležité, že to většinou až absurdní číslo počtu megapixelů dokážou tyto kapesní počítače chytrým softwarem zpracovat do fotografie, která je fakt moc hezká. A je to právě ten důvod, proč mají dnešní fotomobily snímače o mnohem vyšším počtu megapixelů, než mají třeba i profesionální fotoaparáty: Ačkoli ta data z toho počtu megapixelů v mobilu (tedy jednotek zaznamenávajících světlo) jsou nekvalitní, je těch dat mnoho. A s mnoha daty si už moderní počítač poradí:

- Chytrý software vynechá to, co se nehodí (například místa, kde šum převažuje nad obrazem a inteligentně je nahradí barvou okolí, kde tolik šumu není)

-  Chytrý software ví, co se líbí (tedy obloha má být blankytně modrá a tráva má být zelená, bez ohledu na to, zda bylo zataženo, nebo byla tráva povadlá)

- Chytrý software ví, že fotíte-li mobilem tvář Vaší milované osoby, tak jde o tu tvář a ne o to pozadí, které ten software ohleduplně rozmaže

A co je to tedy ten "raw"? 

Opět zjednodušeně řečeno, jsou to data, která obrazový senzor zaznamenal skrze objektiv a poslal je do paměti přístroje. Všechny ty strašně chytré věci, které Váš mobil udělal se snímkem, než Vám ho ukázal, prostě uděláte Vy sami. Ovšem, musíte být chytřejší, než je ten mobil a to dnes není jen tak..

Jestliže Váš mobilní telefon umožňuje ukládání obrazových dat ve formátu "raw", a jestliže si doma na počítači s pořízenými snímky rádi hrajete a ladíte je do Vašeho vkusu, pak Vám možnost fotomobilu ukládat tato data jistě přijde vhod. Telefony do cca. 8000,- Kč tuto možnost nenabízí, telefony za 8000,- Kč až 15000,- Kč jen výjimečně, dražší telefony už Vám to umožní častěji.

A hlavně: Upravovat "raw" má smysl na větší obrazovce, tedy typicky na počítači nebo alespoň velmi výkonném tabletu. Displej mobilu neslouží k tomu, aby Vám ukázal obrázek pravdivý, ale k tomu, aby ho ukázal hezký, barevný a kontrastní.

Rada číslo 5 znamená ZNAČKA:

Ano, značka, tedy obchodní název, pod kterým ten mobil výrobce nabízí. Zde prostě platí, že čím větší podíl na trhu si která značka ukořistila, tím větší peníze i do vývoje softwaru pro fotoaparáty ve svých zařízeních mohla investovat.

Důležitý je prostě fakt, že když neznámý východoasijský výrobce uvede na trh mobil s tím nejlepším snímačem, s tím nejvýkonnějším procesorem a tak dále, tak to opravdu neznamená lepší fotografie. Jak už bylo řečeno, značná část kvality fotografií z mobilů tvoří vyladěný a propracovaný software, do kterého na rozdíl od té "no - name" značky zavedení výrobci mobilů investovali nemalé prostředky. 

Rada číslo 6 znamená ODOLNOST:

Pokud jste dobrodružné povahy a výlety do divočiny jsou Vaší vášní, nebo pokud pracujete v extrémních podmínkách, bude pro Vás důležité mít obrazový záznamník, který něco vydrží. Je zajímavé, že ty obchodně nejúspěšnější značky mobilních telefonů přenechaly trh odolných mobilů dříve neznámým, ale o to více ambiciózním výrobcům. Společným jmenovatelem všech těchto telefonů od všech těchto výrobců, bez ohledu na cenu výrobku, je toto: Průměrné fotografické schopnosti vestavěných fotoaparátů a absence optického stabilizátoru obrazu (OIS)

Já osobně tedy čekám, až nějaký výrobce těchto mobilů vrhne na trh věc se skvělým a opticky stabilizovaným foťákem...

Rada číslo 7:

Jaká tedy bude fotografie z mého mobilního telefonu, levného, nebo drahého?

- Bude to vždy jakási nadstavba digitální fotografie: Bude to tzv. "Výpočetní fotografie".  Ta fotka bude hezká a uvěřitelná v míře nepřímo úměrné schopnostem (a ceně) Vašeho fotomobilu. 

A tak už znáte to tajemství: I vesmírné sondy, ať už je to ta indická na Měsíci nebo všechny ty americké a další na Marsu a dále, také fotí digitálně. Ale protože fotí pro vědce, nemohou si nic přikrášlovat, vymýšlet, musí odeslat data a z nich se udělá obraz.

Ale Vy tohle nechcete. Chcete přece "pěknou fotku"

Je hezká? To Vás, jako fotografické nadšence bude jistě zajímat, až začnete více fotografovat.

Ale líbivá, ano, to bude. Vždy a z každého mobilu. A bude-li si tuto fotku prohlížet zase na mobilu Vaše milá, Váš milý, kdokoli blízký - bude to ta fotka od Vás.

Foťte čímkoli, co máte u sebe, ale foťte srdcem!

A tak Vám tedy své rady shrnu:

1) Mobily za čtyři až šest tisíc kaček:

- počet megapixelů pod 48 je dnes podezřelý, ne že by to bylo málo, ale jde spíše o to, jak je snímač moderní nebo zastaralý

- velikost snímače: Zvláště v kategorii nejlevnějších mobilů je vůbec typ snímače těžko zjistitelný. Nápověda pro hledače na Googlu či kdekoli jinde: Snímače Sony, které samozřejmě najdete v bezpočtu mobilů jiných značek, začínají na IMX, snímače Samsungu začínají na HP, GN, a tak dále. Snímače Omnivision začínají na OV /OVA, OVB.../. Další výrobci snímačů samozřejmě existují, ale většinou nejsou dodavatelé pro trh mobilních fotoaparátů.

- značka a tedy renomé výrobce ohledně dokonalosti výsledných fotografií v této kategorii nehraje vážnou roli

 

2) Mobily za osm až dvanáct tisíc kaček

- zásadně a bez ohledu na další hardware požadujte optickou stabilizaci obrazu "OIS"

- pozor, ačkoli je to výjimečné, i v této kategorii se najdou mobily, které sice mají optickou stabilizaci obrazu, ale mají malý a technologicky zastaralý čip, který výhodu OIS zcela maže - vyhledejte si tedy typ obrazového snímače!

3) Mobily za čtrnáct až osmnáct tisíc kaček

- vyhledejte si rozměr obrazového senzoru

- zjistěte si z různých recenzí na internetu, zda je tento mobil schopen zaznamenat také plné rozlišení obrazového senzoru

- ujistěte se, že tento fotomobil nabízí formát raw, nebo se rozhodněte, je-li to pro Vás důležité

- hodláte-li pracovat s videem, zjistěte si dle internetových recenzí schopnosti tohoto mobilu zaznamenávat video a především schopnosti stabilizovat video ve vysokém rozlišení (většinou se jedná o elektronickou stabilizaci, tj. stabilní video na úkor kvality videa)

4) Extratřída, tedy pravověrné fotomobily nad dvacet jedna klacků

- zásadní zlepšení kvality fotografií oproti třídě3) už se neobejde bez Vašeho talentu a tvůrčího přístupu

- formát raw a jeho podpora ve Vámi oblíbeném editoru je podmínkou

- ptejte se také na velikost snímače, OIS a podporu formátu raw u ultraširokoúhlého fotoaparátu ve Vašem superdrahém a superskvělém mobilu

- ptejte se také na to samé u teleobjektivu v tomto přístroji

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A tak jsem Vám, milí přátelé, v poněkud dlouhé zkratce k mobilní fotografii řekl vše.

A hlavně nezapomeňte:

 

"Nejlepší fotoaparát je ten, který máte právě u sebe!"

 

Mnoho inspirace k hezkým snímkům Vám přeje

 

Váš

 

Lukáš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lukáš Burget | pátek 15.9.2023 19:19 | karma článku: 14,82 | přečteno: 586x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,31 | Přečteno: 95x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,66 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik