Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajině kupujeme tanky, ale naše civilní ochrana je v troskách

Média nám servírují zprávy o tom, jak se Češi složili na tank Tomáš nebo raketomet Přemysl a poslali je na Ukrajinu. Ovšem tají nám ten nejlepší "dárek pro Putina": Katastrofální stav civilní ochrany naší země, jak zjistil NKÚ.

Tank Tomáš, nebo raketomet Přemysl /1/, tyto zbraně stály "jen" desítky milionů a naši občané se na ně složili dobrovolně, nikoli z daní, pochopitelně s halasnou podporou Ministerstva obrany. Ponechám stranou skutečnost, že pojmenovávat zbraně jako kamarády je buď infantilní, nebo perverzní, ale upozorňuji na fakt, že tyto "dárky pro Putina", jak se nazývá občanská iniciativa, která tento nákup vojenské techniky zastřešuje, byly na prvních stránkách všech našich novin, online i televizních zpravodajství.

To vše je samozřejmě jen pověstná třešnička na dortu: Pan premiér Fiala se opakovaně vyjádřil, že prý jsme ve válce /2/ a naše země věnuje Ukrajině zbraně za mnoho stovek milionů korun, tentokrát už pochopitelně z našich daní a bez toho, aby se nás ptala. Opět ponechám stranou, do jaké míry je správné se byť jen slovy zapojovat do konfliktu, který není přímo náš, souhlasím však s tím, že Ukrajině jako napadené straně je třeba nějakou vhodnou formou pomoci a jsem si vědom toho, že pomoc pouze vyjádřením sympatií opravdu nestačí.

Ale jakožto občanovi České republiky mi však leží a musí ležet na srdci v první řadě bezpečnost nás, kteří v této zemi žijeme.

Naše vláda a s ní nadšeně i mediální mainstream nás utvrzují v tom, kolik miliard se utratí za zbraně, například za stíhačky, z nichž jedna vyjde asi tak na dvě miliardy /3/, není to zdaleka cena konečná, máme si jich koupit hned čtyřiadvacet a nemáme pro ně infrastrukturu, ba ani vhodné letiště /4/. Poněkud méně slavně dopadá plnění závazku vydávat 2% HDP na obranu ohledně bojových vozidel. Nová auta sice vyjdou na lidových osmdesát milionů za kus, tedy pouhý několikanásobek toho, co za ně utratili jinde, ovšem protože ani to ještě není cena konečná, vypadá to taky na velmi solidní, takovou klasickou českou zlodějnu se zbrojními zakázkami /5/. 

Není však pochyb o tom, že se závazky dodržet podaří a i propadající se česká ekonomika - ten propad už prezentoval i premiér Fiala /7/ nějak potřebné peníze na nákup zahraniční vojenské techniky najde. Mezitím nás samozřejmě čekají různé nutné škrty, první lakmusové papírky toho, co u občanů projde, začaly být namáčeny ohledně důchodů /6/.

Jenže pan premiér tvrdí, že jsme ve válce, a v té, jak známo, je dovoleno vše. Proto ty zlodějny, proto to ožebračování bezbranných, zkrátka morální imperativ zní bojovat za jakoukoli cenu.

Škoda, že připravuje-li vláda naši zemi tak intenzívně na válku, zapomněla na to, na co se každý stát musí připravit jako první pro případ jakéhokoli ohrožení: Na ochranu civilního obyvatelstva. U této vlády, které jsou její občané srdečně fuk, mě to sice nepřekvapuje, ale přece jen bych očekával, že šokující zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu /8/ nevyzní tak dokonale naprázdno a alespoň nějaká dostatečně čtená média s nimi veřejnost seznámí. Avšak musel jsem na ně být upozorněn až člověkem znalým tématu. Média ji většinou nepřevzala buď z prosté neprofesionality a neschopnosti rozpoznat závažnou informaci, nebo se jim zkrátka nehodila do krámu, protože tvrdě dopadá na médii jasně podporovanou aktuální vládu naší země.

Nuže, musím tedy sdělovací prostředky zastoupit sám a zmínit alespoň pár odrážek ze zprávy NKÚ:

- není dost masek a dalších ochranných prostředků, u těch, které jsou, má za sebou kontrolu funkčnosti krásných 15%

- ani po dvaceti letech nejsou rotační sirény vyměněny za elektrické, na webový portál informující o ohrožení můžeme rovnou zapomenout

- počet stálých úkrytů se od roku 2010 snížil o 32%

- polohu svého úkrytu nezná 80% populace, není divu, neexistuje totiž ani jejich celostátní online mapa

- polovina populace neví, jak se zachovat při chemickém či radioaktivním ohrožení, ani nerozezná patřičné druhy poplachů

Přímo tragicky dopadá zpráva pro Ministerstvo vnitra zastoupené známým bojechtivým panem Rakušanem strkajícím na své fasádě Putina do pytle na mrtvoly (a teď nemá ani masky pro naše lidi), a ministerstvo zdravotnictví, zastoupené stejně známě schopným sháněčem léků Válkem (chyběla nejen antibiotika, ale i obyčejný Endiaron, kdyby se někdo z nepřátelských chemikálií také po...). Tyto resorty vydaly v posledních létech na ochranu obyvatelstva 712 milionů s takovým počtem "chyb", z nichž jen nepatrné množství uvádím v odrážkách výše.

Samozřejmě, že zásadní část z těchto pochybení jde za současnou vládou, protože jednak se právě až za současné vlády bezpečnostní situace výrazně zhoršila, a také až tato vláda oznámila ty obří investice do "obrany" připomínající spíše rozhazovačnost ropného emirátu než prostředky na obranu chudnoucí malé země.

V této době je správné být součástí kolektivní obrany v NATO, je správné pomáhat Ukrajině /ne nutně dodávkami zbraní/. Naše vláda je ale povinna v prvé řadě zlepšit katastrofální stav naší vlastní obrany a ochrany obyvatelstva, a to především vnitřními investicemi v rámci naší ekonomiky, než začne o mnoho řádů vyššími částkami podporovat zahraniční výrobce zbraní, jejichž cena je neopodstatněná a vhodnost pro naši armádu přinejmenším pochybná.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-valka-na-ukrajine/738774/po-tanku-tomasovi-orac-premysl-cesi-vybrali-30-milionu-na-raketomet-pridali-i-stovky-strel.html

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlada-ukrajina-valka-fiala-pomoc-demonstrace-krizovy-stab.A220226_230113_domaci_maka.

3) https://echo24.cz/a/S3Cbg/stihacky-f-35-armada-cr-gripen-obrana-nakup-lockheed-martin-usa

4) https://www.lidovky.cz/domov/cesko-stihacky-stihaci-letouny-f-35-nakup-investice-infrastruktura-penize-usa-americane-armada-boje.A221130_104459_ln_domov_rkj

5) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/luv-armada-puacat-zakazky-zbrojeni-korupce.A230331_135113_domaci_rts

6) https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pravidelne-valorizace-duchodu-budou-dal-plne-odrazet-inflaci-slibuje-jurecka-40427513

7) https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2345579#utm_content=freshnews&utm_term=inflace%20v%20%C4%8Dr&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

8) https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/system-ochrany-obyvatelstva-v-cr-ma-radu-zasadnich-nedostatku--lide-nejsou-dostatecne-informovani--chybeji-masky-i-ukryty-id13084/

Autor: Lukáš Burget | pondělí 3.4.2023 15:30 | karma článku: 36,47 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,82 | Přečteno: 85x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 384x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1203x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,64
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik