Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anorexie už nefrčí, v módě je klimadeprese

Mladí lidé vystrašení ze složitosti a výzev dnešního světa se utíkají k iracionalitě a fantasmagoriím. Média jim k tomu dělají medvědí službu mixem komercializace šokujících tezí /hlavně na to klikni!/ a rádoby zelené propagandy.

Článek "Mám úzkosti z požáru Českého Švýcarska. Mladých s klimadepresí přibývá" /1/ dává prostor jakési psychoterapeutce a líčí obavy jejích klientek. Kouř z požáru Českého Švýcarska totiž doplul až nad Prahu a spolu s všudypřítomnou mediální propagandou vykonal své dílo u těch nejzranitelnějších - mladých lidí s nedostatkem životních zkušeností a nadhledu. Být mladým člověkem topícím se v luxusu a nudě velkoměsta a setkat se s náznakem reality prostě může způsobit značný šok.

Slečny s klimadepresí tedy nejí maso, aby snížily svoji uhlíkovou stopu a nechtějí mít děti, páč by ty děti mohly přijít do světa řítícího se ke zkáze. Co si budeme říkat, ono to tak bez obtížných dětí bude pro ty mladé dámy i pohodlnější, není-liž pravda? Paní psychoterapeutka pak slečny pravděpodobně dorazí, poněvadž její zdůvodnění, proč se s těmito depresemi potýkají především mladí lidé "Může to být i tím, že starší generace podobné emoce vytěsnila, protože jinak by si musela přiznat i svůj díl viny na stávajícím stavu" jaksi koresponduje s beznadějí a svalováním viny a vzteku rozkolísaných mladých duší na okolí a hledání spásy v úprku do iracionality.

Dnešní média pak situaci ještě zhoršují. Jejich hlavní zájem je komerční, a ten se nejsnáze prodá formou co nejsilnějšího šoku v nadpisu i obsahu, a média - tedy mediální mainstream - slouží také jako převodová páka pro ryze mocenské zájmy establishmentu. Výtržníci ze spolků jako je "Extinction Rebellion" (není to dokonalé synonymum pro "klimadepresi?") jsou nazývání aktivisty za dobrou věc, a rovnítka mezi "snížíme lidskou produkci CO2 o tolik a teplota atmosféry se sníží o tolik" jsou v mediálních výstupech naprosto běžná, ačkoli se jedná pouze o jakési automatické předpoklady, nikoli o  tvrdá vědecká fakta. 

Velmi často je nejpodstatnější právě to, co řečeno není. Média řeknou A, ale zamlčí B. Shodou okolností tatáž média obviňují jiná z toho, že šíří dezinformace. Přitom zamlčení podstatných skutečností může být mnohem zákeřnější a škodlivější, než nějaká prokazatelná lež, protože poloviční informace sama o sobě lží přece není. Dozvíme se tak to A, a sice, že Evropská unie je ohromným ekologickým vzorem pro zbytek světa, protože se rozhodla zničit se energetickou revolucí /od té stejně zničující v Rusku už uplynulo sto let, patrně je tedy čas na další, větší a lepší/, ale jen tu a tam a náznakově se dozvídáme to B, a sice že omezení přijatá v Evropě se naprosto rozplynou díky zvyšující se spotřebě rostoucích asijských a afrických populací, a už vůbec se nedozvíme to C, že náš největší spojenec na věčné časy a nikdy jinak, Spojené státy americké, dál žije neskutečně plýtvavým životním stylem a produkce skleníkových plynů je jim u místa jejich přirozené produkce každým občanem.

Dozvídáme se to A, že v EU zakážeme spalovací motory a těžbu uhlí, ale nedozvídáme se to B, že produkce obojího bude lusknutím prstu nahrazena zbytkem světa. Dozvídáme se to A, že našim eurounijním pohlavárům na životním prostředí a snížení produkce skleníkových plynů nesmírně záleží, ale nedozvíme se to B, že neučinili naprosto nic pro to, aby účinně přesvědčili alespoň k nějakým krokům ty největší světové producenty, protože nám lžou do očí a ekologie je jim ve skutečnosti úplně fuk, hlavní jsou pro ně mocenské zájmy a propaganda. Prodražují a ničí evropský průmysl a nechávají ho přesouvat do zemí třetího světa, kde budou tytéž věci vyráběny za mnohem vyšších ekologických nákladů, ale lžou nám, že přijímají opatření k ochraně životního prostředí.

Kamarád učitel se mladých lidí ve druhém ročníku střední školy zeptal, co je to globální oteplování, a naprosto nikdo z nich nebyl schopen mu to říci, sdělit alespoň přibližný princip, na kterém se to děje. Všichni do jednoho ale byli přesvědčeni, že je to moc špatné a "musí se s tím něco dělat". Jsem přesvědčen, že z mé generace to v šestnácti alespoň menšina mladých lidí věděla. 

Být mladým člověkem obklopeným takovou mediální masáží a přitom vyrůstat jako křehká květinka opečovávaná ze všech stran, jen aby nebyla vystavena stresu, to je pro psychiku dospívajícího opravdu příliš. Tento přístup dotahují k perverzní dokonalosti mnohé vysoké školy a akademické prostředí jako celek, kdysi líheň inteligence, dnes tmářské instituce šířící zkázonosné ideologie. Příkladem mohou být některé britské univerzity, které vyřazují z povinné četby literaturu věnující se otroctví či sebevraždě, protože ty mladé dušičky by při jejich četbě mohly být vystaveny stresu /2/. Studenti se mohou i odhlásit z debat, které by shledali "emočně příliš náročnými".

Říká se jim "generace sněhových vloček". Vychovávají je média a aktivisté a nikdo se nás neptá, jestli s jejich soustředěným demagogickým nátlakem souhlasíme. Jsou jim prezentovány komerční a mocenské zájmy pod falešným označením ekologické politiky, a ti, kdo to činí, mají ještě tu drzost označovat názorové konkurenty za dezinformátory a názorově odlišné platformy za dezinformační média. Nevhodné názory jsou cenzurovány a ještě je nám tvrzeno, že je to z důvodů ochrany naší svobody. Nevhodné knihy jsou stahovány a nevhodná témata přestávají být diskutována, a ještě nám lžou do očí, že když si ty oči takto zavážeme, tak budeme šťastnější. 

Tak připravujeme novou generaci k tomu, aby obstála v nelehkém světě? Necháme si dál líbit to, co s mladými lidmi dělají, budeme tiše sledovat jak se mladí hroutí místo toho, aby byli relevantními znalostmi a zodpovědným, nikoli jen pohodlným přístupem k životu připraveni hrozbám aktivně čelit?

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/enviromentalni-zal-klimaticka-uzkost-pozar-ceske-svycarsko-oteplovani-ekologie.A220810_095030_domaci_klf?zdroj=domaci_hp

2) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/velka-britanie-univerzity-cenzura-knihy-otroctvi-sebevrazda-city-studentu.A220810_110800_zahranicni_kha

Autor: Lukáš Burget | neděle 14.8.2022 10:41 | karma článku: 32,54 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,31 | Přečteno: 95x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,66 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik