Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putinovi fašisti, Výborného fašisti...

Inflace pojmů může být směšná i smrtonosná, rozdíl určuje důležitost politika, který pojem zneužívá. Lidovec Výborný tak činí z prosté neschopnosti argumentovat, Putin "bojem proti fašistům" zdůvodňuje agresi vůči Ukrajině.

Na českém politickém rybníčku není zneužívání pojmů "fašismus, nacismus, fašista, nacista" ničím novým, za mnohé jmenujme někdejší ministryni obrany Karlu Šlechtovou /1/, jejího souputníka Roberta Pelikána /3/, či velmi tradičně Piráty v čele se svým předsedou Ivanem Bartošem /2/.

Psychologické pozadí takového zneužívání smrtelně vážných pojmů je velmi jednoduché: Nemá-li kdo argumenty proti politickému protivníkovi, vyrukuje vůči němu s tím nejhorším nařčením v naději, že závažnost takového nařčení jednoduše smaže veškeré argumenty, ba veškerá vyjádření protivníkova a odsoudí ho do horoucích pekel, neboť přece žádný slušný člověk nechce mít nic společného s fašisty nebo nacisty.

Posledně jsme toho byli svědky z úst pana Marka Výborného z KDU-ČSL, který nerozdýchal pro Tomia Okamuru z SPD klasicky vášnivý a provokující projev nesouhlasu s vládní migrační politikou vůči Ukrajincům /4/.

Přes veškerou intelektuální bídnost přirovnávání politických protivníků k tomu nejhoršímu, co dějiny přinesly, není radno nad tím mávnout rukou a myslet si něco o žabomyších válkách politických exhibicionistů a neumětelů. Přirovnávat něčí nepochopení reality k imaginárním návštěvníkům z Marsu, jak pravil předseda SPD Tomio Okamura k vládním politikům, je sice také snahou použít bizarní a v daném kontextu hanlivý pojem k výpadu proti politickému protivníkovi, nicméně jedná se o vyjádření naprosto nesrovnatelné s použitím slova "fašismus". O obyvatelích Marsu nikdo z nás nic neví a každý chápe, že  se jedná o nadsázku a imaginaci. Naopak o fašistech bychom měli být dějinami dostatečně poučeni a vědět, jak bolestně konkrétně vraždili, ničili, ponižovali, ovládali. 

Je-li zneužíván jeden pojem v konotaci extrémně negativní, brzy se objeví i opak takového přístupu u jiných pojmů - v nekritické, mimo realitu stojící chvále a téměř zbožšťování. O tom ještě bude řeč.

Nyní však zpět k zneužívání pojmu "fašismus, fašisté". Zpět, ale nedaleko od nás, na Ukrajinu: Ruský prezident svoji agresi vůči Ukrajině opakovaně nazývá bojem za "denacifikaci Ukrajiny" /z posledních jeho vyjádření třeba zde 5/, bojem proti nacismu /6 - zde odkaz ze začátku jeho válečné agrese/. Ačkoli přísně ideologicky vzato, měl by Putin v souhlasu se svojí dosavadní politikou (proklamovanou i částečně zdařenou) a ve snaze o důvěryhodnost svých tezí "bojovat proti fašismu", tedy kořenu německého nacismu, protože prý chce pro Ukrajinu "spravedlnost", tak pan Putin opakovaně tvrdí, že bojuje proti "nacismu", tedy právě proti specifické německé odnoži fašismu, na jejíž porážce sehrála Rudá armáda rozhodující roli. Právě toho Putin využívá ve snaze o přímou návaznost svého tažení na historický úspěch Rudé armády. Využívá přitom i nesporný fakt, že marginální, ale nikoli ne nebezpečné části ukrajinské společnosti k neonacismu vyloženě tíhnou /pokus o dílčí analýzu například zde 7/. 

To, o co se tu a tam nějaký maličký český politik jen snaží v žabomyších válkách vůči politickému oponentovi, se Putinovi v Rusku evidentně zdařilo extrémně nebezpečným způsobem: Zneužitím pojmu mimořádně brutální síly před společností úspěšně obhajuje až příliš reálnou a mimořádně brutální agresi. Je zjevné, že v Rusku mu naproti šla také ta nejpozději od roku 1917 trvající sdílená zkušenost lidu, a sice že slepá důvěra ve státní ideologii prodlužuje život. Nejen usnadňuje jako jinde /ČR nevyjímaje/, ale prodlužuje, a často i pouze umožňuje.

Okřídlené rčení říká, že kdo se nepoučí z historie, je nucen ji prožít znovu. Ještě starší a bohužel přímější rčení ovšem říká, že člověk je nepoučitelný. 

V českém veřejném prostoru tak jsme svědky těch výkřiků o nacistech a fašistech vůči oponentům ve snadno průhledné snaze zakrýt vlastní neschopnost, ba nechuť řešit skutečné problémy, jsme svědky toho, jak je omezována svoboda projevu ze stejných důvodů. Zajímalo by mě, zda si závažnost podstaty těchto věcí uvědomí lidé dříve, než se opět ocitnou v diktatuře, jako je tomu třeba v onom Rusku.

Vzpomenul jsem, že rysem dnešní společnosti je ale také opak zneužívání pojmů k dehonestaci ideového protivníka, totiž adorace jiných pojmů s cílem nastolit - stejnou totalitní mentalitou - jejich nekritizovatelnost a zbožštění.

Příkladem budiž Evropská unie a cokoli, co významově souvisí, nebo se jen někomu zdá významově zneužitelné pro identifikaci s touto entitou. Vzpomínám si na pár dětských let, které jsem prožil v socialismu, kdy jsem musel učitele nazývat "soudruhu učiteli" a "soudružko učitelko" a nezapomenu na obrovský poutač před základní školou s heslem

"Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!".

Stejně tak si vzpomínám na školní "Síň tradic", čili místnost s bustami sovětských i československých komunistických pohlavárů, kam jsme byli pravidelně voděni - my, děti z prvního stupně!

Ta doba se navrací, jen si tam Sovětský svaz nahraďte Evropskou unií. Přeháním? Ale kdepak. Pohleďte na tento dokument, na který mě upozornil kamarád učitel /8/.

Upozornil mě zejména na dvě teze:

Parlament EU

 28. vyzývá k vytvoření a prosazování označení „Euroučitel“ 

 

 60. vyzývá Komisi, aby zvážila možnost podpory vytvoření památníku Evropské unie v každé obci každého členského státu, který by byl pro občany vizuálním symbolem evropské integrace.

 

Ne, přátelé. Já už nechci být s nějakou mě cizí a mě přikázanou entitou "Na věčné časy a nikdy jinak". Chci mít možnost, aby se naše společnost vyvíjela a přijímala to, co je pro ni výhodné a aby měla možnost odmítnout to, co ji ničí, v realitě i v symbolech.

 

 A i kdybych byl slepý vůči snahám potentátů Evropské unie, nemohu být slepý vůči tomu, co činí s využitím stejné psychologie manipulace s pojmy a davové sugesce současná ruská vládní garnitura.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/slechtova-vlada-s-cssd-bez-lidovcu.A171021_144416_domaci_kop

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-s-predsedou-piratu-ivanem-bartosem.A170929_163739_domaci_kop

3) https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/365706-okamurova-spd-zuri-ministr-pelikan-je-oznacil-za-fasisty

4) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-strategie-reseni-uprchlicke-krize-rakusan-valka-na-ukrajine-stavebni-zakon-nku.A220511_042636_domaci_kop

5) https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/putin-popral-klidnou-budoucnost-obcanum-ukrajiny-na-kterou-rusove-utoci/2203141?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sbrowser

6) https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/kremelska-argumentace-zadna-okupace-jen-cistime-zemi-od-nacistu-40388202

7) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/batalion-azov-ukrajina-rusko-neonacismus-mariupol.A220311_154752_zahranicni_aha

8) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2022-0060_CS.pdf

Autor: Lukáš Burget | středa 11.5.2022 19:12 | karma článku: 33,71 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,89 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 877x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik