Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane ombudsmane, řekl jste to za nás!

Ombudsman Stanislav Křeček konečně na rozdíl od své předchůdkyně dělá práci veřejného ochránce práv. A k tomu patří také schopnost pojmenovat rozdíl mezi tím, kdo pomoc potřebuje, a kdo si ji nezaslouží.

Ombudsman Stanislav Křeček se ve svém příspěvku na aktuálně.cz /1/ věnuje vyloučeným lokalitám, především stavu budov a bytů v těchto místech. Zcela logicky dává tyto chudobné, bídné a povšechně neutěšené podmínky do souvislosti se sociální a etnickou strukturou lidí, kteří tyto lokality obývají.

Dochází k poznání podloženému tvrdou realitou:"Ve vyloučených lokalitách bydlí hlavně ti, kteří ke vzniku a existenci vyloučených lokalit přispívají a to rozhodující měrou."

Se stejnou logikou vycházející z jasně pozorovatelných faktů uvádí, že pokud tito lidé nezmění svůj životní styl, nedojde ke zlepšení jejich situace. Ano, mnozí obyvatelé těchto čtvrtí jsou Romové a souvislost mezi stavem těchto míst a mentalitou obvyklou, nebo snad - bohužel - převládající u tohoto etnika je zřejmá. Jestliže sami obyvatelé vyloučených lokalit a z nich jmenovitě Romové neučiní první krok, nemůže jim pomoci žádná Agentura pro sociální začleňování, protože začlenit lze pouze toho, kdo se začlenit chce, a nepomůže jim žádná nezisková organizace zabývající se v současnosti obvyklým způsobem "řešení" jejich problémů, totiž stěžováním si na rasismus. Je-li chybou většinové společnosti sklon k rasismu vůči Romům, pak v této věci rozhodující je chyba těch mnohých Romů, kteří si o tu nedůvěru a přezíravost přímo říkají. Nedůvěra se poté stává oboustrannou a příčinu a následek už nelze rozlišit. Vždy však platilo a platit bude, že první krok ke zlepšení své špatné situace musí učinit ten, kdo se do ní dostal, byť by to bylo i nezaslouženě.

Jelikož se pan ombudsman ve svém příspěvku kromě jádra problému dotknul také zmíněných neziskových organizací a s nimi pracujících osobností a jejich chabých, nebo spíše záporných výsledků v této činnosti, je smutně logické, že se právě tito ozvali.

Tragikomickým výlevem věc pojal jakýsi ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš /2/. Server organizace Romea /3/ uvádí jeho vyjádření, kde pana Křečka obviňuje z neznalosti tématu, neodbornosti, populismu a snahy o vlastní prezentaci, a bude prý proto usilovat o jeho odvolání. Tím se ovšem z neznalosti tématu, neodbornosti, populismu a snahy o vlastní prezentaci usvědčil on sám, neboť zákony naší země jaksi neumožňuji odvolat ombudsmana jen proto, že se znelíbil nějaké neziskovce přisáté na státní rozpočet, jejímž zdrojem příjmů jsou daně řádně žijících a poctivě pracujících lidí. Ostatně, těchto neziskovek se v případě dalšího nedávného Křečkova drzého pojmenování reality ozvalo hned šestnáct! /2/.

V jedné věci se však pana Taragoše musím zastat: Jmenuje alespoň konkrétní příklad, kdy se lidé zařazení do projektu "Housing First" tak říkajíc postavili na vlastní nohy - našli si práci. To je jistě chvályhodné, ovšem není to nikterak v rozporu s činností pana ombudsmana, ba přímo naopak, neboť on se také - a úspěšně /4/ - zasazuje o to, aby příspěvky na bydlení mohli čerpat širší, chudobou ohrožené vrstvy obyvatelstva. 

Ovšem pan ombudsman ve svém příspěvku na aktuálně.cz uvádí "A opět nám svá zjištění předkládá Agentura pro sociální začleňování, za jejíhož „začleňování“ se počet vyloučených lokalit ztrojnásobil."

Je tedy zřejmé, kdo se požáru snaží předcházet a kdo ho hasit. A také je vidět, kdo chce zakládat nové požáry vzájemné nedůvěry až nenávisti, jen aby se u toho tepla svým příživnickým způsobem ohřál.

 

Zdroje:

 

1) https://blog.aktualne.cz/blogy/stanislav-krecek.php?itemid=41919

2) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ombudsman-stanislav-krecek-romove-vyloucene-lokality.A220210_093835_domaci_indr

3) http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/nikola-taragos-kvuli-opakujicim-se-utokum-proti-romum-budeme-usilovat-o-odvolani-stanislava-krecka-z-funkce.ombudsman

4) https://www.ochrance.cz/aktualne/po_novele_zakona_dosahne_na_prispevek_na_bydleni_vic_domacnosti-_zakonodarci_zohlednili_vetsinu_pripominek_ombudsmana/

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 10.2.2022 18:14 | karma článku: 44,55 | přečteno: 2260x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,89 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik