Bílý ženomuž nesmí přeložit báseň černošky

28. 02. 2021 9:20:06
Lidé mají na světě různé problémy. V Nizozemsku se bílé individuum zřeklo nároku na překlad básně černé aktivistky, v Liverpoolu zase můžete promovat ze studií o skupině Beatles a svět dobývají genderově neutrální hračky.

Svět je vážně divný zvěřinec. Běhají po něm zvířátka veselá, vážná, inteligentní i hloupá, povahově ušlechtilá i zdegenerovaná.

Na inauguraci nového prezidenta USA Joea Bidena vystoupila dvaadvacetiletá černá kočena s verši o zářných zítřcích přesně ve stylu, jaký jsme měli tu čest práci socialistických básníků poslouchat nedávné čtyřicetiletí /1/. Zněly ty verše o jednotě za kordony tisícovek policistů a snajprů slavnostně a důvěryhodně, zvláště když děvče zaveršovalo o tom, jak bylo poraženo jakési zvíře (rozuměj, Trump), které USA ohrožovalo, a jak i jakákoli hubená černá holka (rozuměj, ona) může snít o tom, že bude prezidentkou. Ještě si ovšem slečna Gormanová bude muset chvíli počkat, i v USA mají na tu funkci dosud něco jako zákonný věk. Třeba to ale Biden zruší.

Pokroková veršotepkyně uhranula taktéž nizozemskou osobu jménem Marieke Lucas Rijneveldová. Tento mladý člověk, jenž si dosud nevybral, zda chce být ženou, nebo mužem, a proto pro jistotu je zatím obojím /2/ má totiž jistou dermatologickou vadu, a sice bílou barvu kůže. Neboť je vědecky dokázáno, že barva kůže ovlivňuje činnost mozku, intelektuální schopnosti a vůbec všechno až po politickou orientaci, byly vzneseny oprávněné námitky, že černou aktivistku nemůže překládat bílý ženomuž. Jakási Janice Deulová například napsala, že verše slečny Gormanové by měl přeložit někdo, kdo je „nesmlouvavě černý“ /2/, zkrátka zcela v duchu té úžasné vědecké teorie, jmenuje se to rasismus /3/.

Osobně bych se ovšem přimlouval za to, aby individuu Rijneveld(ová) bylo umožněno překládat i černé autory. Musí mu totiž být přičtena k dobru dvojí genderová identifikace. Tu je ostatně nutno vštěpovat už i dětem názornými příklady třeba na hračkách, kdy například společnost Hasbro mění název své hračky Pan Brambůrek, tedy z Mr. Potato Head na pouhého Brambůrka či Brambůrku, tedy Potato Head. Zdůvodňuje to právě nutností „podpory genderové neutrality a inkluze“ /5/.

Evidentně se blíží budoucnost, kdy bude zatraceně záležet na barvě kůže, ale pramálo na tom, jakého, či zda vůbec nějakého pohlaví kdo je.

Je ovšem nesporné, že přes všechny tyto potíže míří lidstvo směrem k racionálním zítřkům oproštěným od pochybných teorií. Světlou (nebo černou, aby se někdo neurazil, na význam nedbaje) budoucnost nám zajistí nejinteligentnější procento populace, které bude promovat například ze studií o skupině Beatles /4/. Věřím, že jejich následná vědecká činnost přinese studie stejně střízlivých názvů i obsahů, jako je třeba název alba „Sgt. Pepperˋs Lonely Hearts Club Band“ zmíněné skupiny.

Třeba věda nadobro změní svoji roli a jejím údělem se stane bavit svět jako ta hudební legenda z Liverpoolu, a vědě se pro změnu budou věnovat umělci. Vyrazme tedy do bláznivého světa s úsměvem, budeme ho v Česku potřebovat přinejmenším následující týdny.

Zdroje:

1) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/basnirka-amanda-gorman-usa-inaugurace-prezident-joe-biden.A210121_151853_zahranicni_kha

2) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cernoska-basen-preklad-biden-inaugurace-gormanova-rijneveldova.A210227_211655_zahranicni_klf

3) https://cs.wikipedia.org/wiki/Rasismus

4) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/the-beatles-hudba-univerzita-liverpool-obor.A210227_124212_zahranicni_baky

5) https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/znama-hracka-meni-jmeno-ma-byt-genderove-neutralni-40352411#utm_content=ribbonnews&utm_term=hasbro&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Autor: Lukáš Burget | neděle 28.2.2021 9:20 | karma článku: 36.60 | přečteno: 1154x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4469 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 192 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 330 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...