Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pákistán versus Francie: Spor o "islamofobii" (téma vhodné i na doma po 21. hodině...)

Jsou to chladné rovnice: Pákistán je dnes jedinou islámskou zemí, která má jaderné zbraně. Francie je po odchodu Spojeného království jedinou zemí EU, která má jaderné zbraně a zároveň se stává zemí islámskou. 

Nedávné snahy prezidenta Macrona alespoň rétoricky působit proti "islamismu", což je dosti spekulativní pojem označující doktrínu radikálního islámu, logicky probudily ohlasy v islámských zemích.

Francie v posledních týdnech plní stránky novin násilnými projevy extrémistických, dle některých však "jen" radikálních výkladů Islámu. Mezi pojmy "radikální" a "extrémní" byla vždy hranice definovaná spíše společenskou a politickou dohodou, než nějak exaktně. Jde-li někdo k onomu "radix", čili ke kořenu své věci, jde k její podstatě, jde-li do extrému, pak následuje krajní výklady daného světonázoru.

Mezi nejvýznamnější funkce ovlivňující podobu dané doktríny patří čas. Středověké křesťanství se v mnoha ohledech ve své nesmiřitelnosti, krutosti, přístupu k ženám či bezvěrcům rovnalo Islámu. Civilizační vývoj v centrech křesťanské víry však znamenal také civilizační vývoj té víry samotné a jistě tomu napomohl i fakt, že ústřední postava křesťanství, Ježíš Kristus, mluvil v podobenstvích.

Naopak slova Mohamedova vtělená do Koránu je vyžadováno následovat vždy přímo. Jestliže zároveň s tím už za Prorokova života došlo k postupným změnám v jejich výkladu, dochází v Islámu i dnes ke zvláštnímu promísení významů "radikální" a "extrémní", či "extrémistický".

Připočteme-li k tomu fakt, že Francie se snaží, alespoň vnější formou, o pokračování své sekulární tradice, kdežto země jako Turecko či především Pákistán nic jako "sekularismus" neuznávají, je zřejmé, že i na poli mezinárodní politiky musí docházet ke střetům.

Francie byla a jistě se zvyšující se intenzitou také bude zemí, kde se sekulární křesťanská tradice mísí s mnoha výklady Islámu. Je to víra těch jejích obyvatel, kteří ve Francii ve stále zvyšujícím se počtu žijí od padesátých let minulého století až dodnes. Jejich počet se zvyšuje díky vlnám migračním a nyní již i kvůli vlnám přirozené reprodukce obyvatelstva navázaným na onu migraci.

Francie, podobně jako další západoevropské země se tedy vydala cestou tance mezi vejci, přičemž tu a tam nevyhnutelně některé vejce pukne. Z Francie těch puknutí bylo poslední dobou až příliš. Někdy jsou zbity ženy kvůli oblečení, které prý uráží islámskou víru /1/, jindy je proveden opakovaný pokus o atentát na redakci časopisu, kterou teroristé vystříleli kvůli karikaturám Proroka Mohameda /2/, nedávno zase jiný vrah uříznul hlavu učiteli, který studentům přednášel o svobodě slova a karikatury Mohameda jim ukazoval jako příklad toho, že i jejich publikace je výrazem oné svobody /3/.

Je zmlácení dívky kvůli minisukni pouhým projevem "radikalismu", nebo ten "extrémismus" začíná až vraždou? 

Média zatím nepřinesla zprávy o tom, že by se na to pan Macron zeptal hlav těch mocností, které se nyní ozývají proti "islamofobii". Jistým tragikomickým prvkem budiž fakt, že premiér České republiky Andrej Babiš prohlásil, že je vraždou onoho učitele "šokován".

Bude zajímavé sledovat vývoj rétorických schopností českých představitelů, kteří se nyní ocitají ve stavu "šoku", v jakém byli Macronové a spol. před několika lety, až třeba za pár let začnou odmítat "Islámský separatismus" jako Macron nyní /4/. Dle současného vývoje na Západě to přijde tehdy, když už v naší zemi po vzoru západní Evropy ono prostředí radikálního a extrémního Islámu také necháme vyrůst.

Přitom stále máme možnost to nedopustit. Předpokladem k tomu ovšem musí být radikální trvání autorit naší politické i soudní moci nejen na zachování rovnováhy práv náboženských, politických a dalších přesvědčení, které Nejvyšší soud tak křiklavě porušil svým judikátem ohledně sporu studentky v hidžábu se školou /5/. Další nutnou podmínkou musí být také důsledné trvání na tom, aby nikdo z pozice náboženské autority nekázal věřícím cokoli v rozporu s našimi zákony a s naší morálkou. V Německu tyto rozpory ukázal Constantin Schreiber, který se svojí znalostí arabštiny v německých mešitách objevil, jak mnoho se liší to "multikulturní" v německé řeči vedené kázání v mešitách od toho arabského /6, 7/.

Tím nejnutnějším předpokladem ovšem bude to, zda si nějakou všeobecně sdílenou morálku jako většina českých občanů zachováme. Zvládneme to? V Německu to i přes přesvědčení paní Merkelové evidentně nezvládají, přičemž ovšem epidemii koronaviru zvládají lépe díky vyšší ukázněnosti svého obyvatelstva. Ona svoboda činit cokoli a nerespektovat jakékoli nařízení se totiž zcela zjevně v kritických situacích obrací proti společnostem, které ji vyznávají ve smyslu až příliš anarchistickém.

Připadá mi, že kompromis mezi striktním diktátem moci, je-li oprávněný závažností situace, a mezi svobodou definovanou spíše anarchistickým přístupem, není možný. Ale který svatý nebo prorok mi ukáže tu správnou mez? Já na svaté ani proroky nespoléhám. Spoléhám na úsudek v rámci zdravého selského rozumu kombinovaný s objektivními informacemi o světovém dění. Jestliže mi však tu druhou část nějaký politický představitel ve strachu z těch "radikálních" a "extrémních" raději odejme, co si počne onen selský rozum? Půjde k onomu kořenu toho, čím sám je. Ale srdce samotné je omylným rádcem.

Vraťme se zpět do Francie a k jejímu sporu s muslimskými diktaturami - Tureckem a Pákistánem.

Turecko, které poslední dobou stupňuje napětí s Evropskou unií i se Spojenými státy americkými, se slovy svého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ozvalo proti Macronově poslední rétorice takto:

"Vše, co se dá říci o hlavě státu, který tímto způsobem jedná se členy odlišných náboženských skupin, je toto: Nejprve jděte na vyšetření svého duševního stavu" /8/

Toto vyjádření ovšem dokonale zapadá do myšlenkových obsahů "umírněných" vyznavačů Islámu. Prosadili si dokonce i do zákonů země nám velice blízké, do zákonů Rakouska, a dokonce to bylo potvrzeno i "Evropským soudem pro lidská práva", že "rouhání je trestné" /9/, rozumějme - rouhání proti Islámu. 

Citujme ze zdroje /9/ doslova:

"Paní E.S. se rouhání dopustila tím, že na semináři konstatovala, že prorok Mohamed není osoba hodná uctívání, neboť byl pedofil, když si vzal za manželku šestiletou Aišu. "Šestapadesátiletý a šestiletá?... Jak jinak to chcete nazvat, když ne pedofilie," zní fragment z jejního proslovu, který byl uznán trestným činem."

Je-li v Evropské zemi nám natolik blízké vynesen soudní verdikt jako doslovně vyňatý ze středověkého vnímání islámského práva, a je-li institucí "Evropský soud pro lidská práva" potvrzen, tak čeho se dočkáme v České republice, a to dokonce bez ohledu na to, kolik vyznavačů Islámu zde bude žít?

Nebylo by lépe se včas v naší zemi domluvit na definici náboženských svobod a přijmout včas takové zákony, které vynesení tak absurdního verdiktu zabrání jasně a konkrétně? Aby takovým verdiktům zabránily prostě tím, že nepřipustíme, aby se pouhým uznáním pojmu "rouhání" podařilo porušovat konkrétní část naší ústavy těmi právníky, kteří jsou odhodláni zlomit naše společné přesvědčení o právu a morálce tak extrémním znásilněním všeho, co pro nás naše morálka i její nejbližší právní opis, tedy ústava, znamenají? 

Druhý a ještě radikálnější, nebo chcete-li extrémnější, byl za Tureckem Pákistán:

"V neděli pákistánský premiér Imran Chán kritizoval projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kter po vraždě učitele Samuela Patyho právo na otištění karikatur hájil. "Prezident Macron se bohužel rozhodl schválně provokovat muslimy, včetně jeho vlastních spoluobčanů, když podpořil ukázky bezbožných karikatur, které jsou zaměřené proti islámu a proti našemu prorokovi," řekl Chán. /10/

Pákistánské autority jdou však ještě dále a dopisem pákistánského premiéra úkolují šéfa Facebooku Marka Zuckerberga:

"Žádám vás, abyste vydal zákaz šíření nenávisti proti islámu na Facebooku podobně, jak jste to udělal v případě holokaustu" /10/

Evidentně tu jde opět o ten úzký kontakt významů "radikální" a "extrémní". Pákistánský premiér očividně v souladu se svým světonázorem daným rigidní formou svého náboženství považuje za rovnocenné, pokud někdo kritizuje islám a pokud někdo zpochybňuje holokaust. Nezaznamenal jsem však, že by se jakkoli vyjádřil k tomu, když ve Švédsku útočili jeho souvěrci na židovský hřbitov s výkřiky "Mohamedova armáda je zpět" /11/, nebo když před léty se stejným heslem útočili na francouzské objekty v islámských zemích po prvním útoku na redakci Charlie Hebdo /12/. Samozřejmě je jasné, proč vykřikovali právě toto. Podle stejného myšlenkového vzorce, který však bohužel začíná evropský model "politické korektnosti" přejímat, ovšem není rozdílu mezi "rouháním" a "islamofobií". Hlavy muslimských diktatur to dobře ví a využívají toho.

Všechny tyto karty radikalismu a extrémismu s příznaky "Islámský" jsou nyní na evropském stole, či spíše na stolech všech evropských zemí včetně České republiky.

Budeme si s těmi kartami hrát, míchat je všemi možnými politicky korektními způsoby a nadále urážet to, co nám z evropské kultury a morálky zbylo, byť by to byl jen ten "zdravý selský rozum"?

Nebo včas přijmeme taková opatření, aby se silně vyzbrojená Francouzská armáda s mnoha termonukleárními zbraněmi v raketách, ponorkách i letadlech nestala jen pobočkou armády Pákistánu, který vyvíjí raketové nosiče jaderných zbraní zatím hlavně kvůli svému sporu s Indií?

Nebo včas sdělíme evropským muslimům, že nic nenamítáme proti jejich náboženství, pokud budou podle našich zákonů a morálních zvyklostí, ale nikdy ne jinak, praktikovat svých "pět pilířů Islámu"?

Vždyť jsou pilíře jejich víry po přenesení do evropských zvyklostí prostě tyto:

- Víra v jednoho Boha

- Denní modlitby (jsou-li v souladu s našimi zákony a třeba pracovním zařazením)

- Daň na dobročinné účely

- Pravidelný půst a s ním spojená životospráva v určeném období roku

- Hadždž, tedy pouť do Mekky

Nenalézám jediného důvodu, proč by se evropský muslim nemohl přizpůsobit jak našim zákonům, tak tomu, co považuje za základy své víry.

Byl bych rád, aby tento soulad našla taková část evropských muslimů, abych se jimi nemusel zabývat více, než kterýmkoli z dalších světových náboženství, která už s naší společností našla společnou řeč.

 

P.S: Navrhuji od středy doma po 21. hodině zcela neislámsky otevřít láhev vína a klidně rozjímat, ostatně ani Prorok prý vínem nepohrdal...

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

1) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie-napadeni-zena-obleceni-kratasy-utok-soud-podminka-trest-sukne-muzi-kratka-sortky.A200925_110647_zahranicni_pmk?zdroj=vybava_idnes

2) https://echo24.cz/a/SJTvR/terorista-utocici-u-charlie-hebdo-se-priznal-prisel-z-pakistanu-jako-nezletily-bez-doprovodu

3) https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/kvuli-steti-ucitele-na-ulici-zadrzela-francouzska-policie-ctyri-lidi-40339554

4) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/emmanuel-macron-prezident-francie-islam-islamsky-radikalismus.A201002_142431_zahranicni_bro

5) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/emmanuel-macron-prezident-francie-islam-islamsky-radikalismus.A201002_142431_zahranicni_bro

6) https://www.amazon.de/Inside-Islam-Deutschlands-Moscheen-gepredigt/dp/3430202183

7) https://kechlibar.net/2020/10/18/republika-zasazena-do-srdce-aneb-o-realite-ktera-se-prosadila-sama/

8) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie-turecko-islam-erdogan-macron.A201025_091452_zahranicni_klf

9) https://www.ceska-justice.cz/2018/10/rouhani-je-v-rakousku-trestne-strasbursky-soud-stvrdil-trest-za-vyrok-ze-mohamed-byl-pedofil/

10) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pakistan-islam-nabozenstvi.A201026_123106_zahranicni_kzem

11) https://ct24.ceskatelevize.cz/nazory/2334364-z-jedne-strany-radikalni-islam-z-druhe-neonacisti-zidum-se-zije-v-zapadni-evrope-cim

12) https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/mohamedova-armada-povstala-ceka-vas-peklo-zuri-muslimove_330430.html

 

 

 

 

 

 

Autor: Lukáš Burget | úterý 27.10.2020 7:50 | karma článku: 33,02 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,32 | Přečteno: 375x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 867x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 727x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma: 38,61 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma: 42,04 | Přečteno: 2508x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma: 42,07 | Přečteno: 4532x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Rakušan bez cenzury aneb černý humor po mafiánsku

Ministr vnitra Vít Rakušan osvědčil smysl pro černý humor, když bezprostředně po rozsudku Ústavního soudu ve věci vládní cenzury nepohodlných webů oznámil spanilou jízdu českými luhy a háji s besedami "Bez cenzury"

16.1.2024 v 9:00 | Karma: 39,22 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Prodávají to jen v sadě: K zelené musíš koupit i rudou, hnědou, černou a duhovou

Nejde o kuličky, nýbrž o ideologie. Anička, která lituje výhradně nárůstu CO2 v atmosféře nebo Jeníček, který se bojí pouze diskriminace homosexuálů, se dnes musí spřáhnout s černým protižidovským Abdulem i proletářským Pirátem.

3.1.2024 v 15:30 | Karma: 36,84 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Putinovi stačí jen čekat

Dobyvatel Napoleon tvrdil, že "S neschopností rakouských generálů je třeba počítat jako se strategickou veličinou". To stejné si nyní zcela oprávněně říká diktátor Putin o evropských politicích.

6.12.2023 v 15:45 | Karma: 38,09 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Jeseníky: Fotoblog z hor mého srdce

Milí přátelé, nabízím Vám putování čtverem ročních období Jeseníků. Miluji přírodu toho kraje a protože ji znám ve všech ročních obdobích, o to více si vážím lidí, kteří v tom kraji žijí celý rok. Tento fotoblog věnuji právě jim.

2.12.2023 v 11:53 | Karma: 27,80 | Přečteno: 545x | Diskuse| Fotoblogy

Lukáš Burget

Ztratila se a pak našla, jak řekl irský premiér Varadkar

Jedinci a jejich příběhy se počítají, to politici vědí a využívají ke své propagandě a manipulacím. Třeba jako cynické vyjádření premiéra Irska, země, která se tragicky hloupě zhlédla v "boji Palestinců za svobodu"

29.11.2023 v 15:45 | Karma: 25,19 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

V nouzi poznáš (ne)přítele aneb palestinský průšvih Mama Merkel a ostatních

V krizi se ukazuje, kdo je kdo. Pepa z hospody to věděl už dávno, ale intoši mu nadávali do xenofobů a jako ti správní lepší lidé četli vybraná média jako je server Politico a spolu s nimi chválili Merkelovou, Corbyna, Feriho...

14.11.2023 v 15:30 | Karma: 36,27 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Studenti z Harvardu: Za zvěrstva vůči Izraeli je zodpovědný Izrael

Univerzity typu Harvardu jsou výkladní skříní západní civilizace, tam se rodí elity naší společnosti. Je tedy poučné zjistit, jaké názory panují v líhních lidiček, kteří nám jednou chtějí ekonomicky i politicky vládnout.

12.10.2023 v 15:30 | Karma: 35,58 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Cancel culture po česku : Štvanice na soudce za vtipy na prezentaci

Fanatik se pozná dle hysterické reakce na něco, co je u normálního člověka pod prahem jeho vnímání. Dáváme-li fanatikům stále více prostoru veřejného i mediálního, nedivme se, že jim s jídlem roste chuť.

5.10.2023 v 15:30 | Karma: 28,22 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Chci mobil, který dobře fotí: Jak na to

Jako amatérský fotograf Vám přináším (snad) i pro laiky srozumitelné rady, jak vybrat mobilní telefon, je-li pro Vás fotografování koníčkem či z jakéhokoli důvodu důležité.

15.9.2023 v 19:19 | Karma: 14,82 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Nashledanou, pane Větvičko!

Bloger Ladislav Větvička, bez kterého si mnozí nemohli blogovou sekci Idnes představit, byl odejit, ježto prý mnohokrát porušil kodex blogera. Je mi srdečně fuk, jaký kodex porušil, pana Větvičku si jeho čtenáři najdou.

4.9.2023 v 15:30 | Karma: 39,59 | Přečteno: 1894x | Diskuse| Hyde park

Lukáš Burget

Potíž s Afrikou: Turisty tam střílejí, migranty pouští, úplatky od EU neberou

EU se opět nepodařilo vyřešit migrační krizi, a sice uplatit tuniského diktátora výměnou za stopku migraci a lidská práva. Pan Saíd patrně nečetl evropské nářky nad zatýkáním svatebčanů na homosexuálních afrických svatbách.

1.9.2023 v 15:30 | Karma: 35,24 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Burget

Inu někdo argumenty, jiný kýbl hnoje na petiční stánek

"Házet na někoho hnůj" je řečnický obrat k popisu urážení oponenta hnusným a nerelevantním způsobem. Házení hnoje si přímo ve fyzické podobě prožil panáček s petičním stánkem před Úřadem vlády. Děsivý počet lidí tohle schvaluje.

16.8.2023 v 15:30 | Karma: 33,86 | Přečteno: 985x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Kdo financuje ruskou agresi na Ukrajině? My. A bude hůř.

Denně jsme přesvědčováni o tom, jak západ stojí semknutý v podpoře Ukrajiny a o tom, jak Ukrajině pomáháme dodávkami zbraní, humanitárních zásob a spoustou dalších způsobů. Ten samý západ však stále více pomáhá také Rusku.

9.8.2023 v 17:30 | Karma: 42,28 | Přečteno: 4846x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 229
  • Celková karma 34,80
  • Průměrná čtenost 2743x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik