Simpsonovi: Nyní už s rasově korektním dabingem!

25. 09. 2020 16:30:00
Média přinášejí zprávu, dle které musí postavy různých ras v kultovním seriálu Simpsonovi dabovat herci rasově odpovídající. Ovšem k předčasnému jásotu z odstranění rasismu ze Simpsonových není důvod, jak dokládám níže.

Nezáleží na tom, že dabéra v daném uměleckém počinu není vidět a jeho barvu pleti tedy z filmu nelze zjistit. Ikdyby sehnali jen koktavého, tak černocha musí dabovat černoch, jasné? A proč vůbec nemohou dabovat koktaví lidé? Copak mají být v dabingu diskriminovaní? A proč nemůžou, krucinál, dabovat i němí? Ty budeme diskriminovat taky? Kdy se ten svět konečně napraví!

Stručně a jasně: Rasová i všechna další správnost čili korektnost prostě musí být! Kdo by to nechápal, toho nekorektní názor zkorigujeme na korektní v korekci čili v cele pro nápravu vězňů.

Nejprve, po přečtení titulku oné zprávy, jsem povyskočil radostí nad dalším milníkem v šíření multikulturně-inkluzivně-rasově korektního blaha. Zpráva totiž zněla nanejvýš slibně:

V rámci nových pravidel pro obsazování rolí ve filmových dílech budou v seriálu Simpsonovi kreslené černé postavy Carla, Apua či doktora Dlahy dabovány též osobami černé pleti /1/. Měl bych sice menší výtku k tomu, že odstíny dabéra a postavy si dle zveřejněných fotografií dabérů často silně neodpovídají, ale beru to jako krok správným směrem a časem se to jistě doladí. Líbí se mi alespoň to, že dabéři jsou na fotografiích černější, než černoši v seriálu, snad je to dokonce nějaký vzkaz, aby všichni věděli, na jaké barvě nejvíc záleží.

Po prozkoumání dalších náležitostí inovovaného dabingu jsem však shledal, že mě tvůrci seriálu chtějí opít rohlíkem, a že jde zkrátka o podvod, kterým chtějí obhájit své setrvání ve zločinném rasismu.

Jak například tvůrci seriálu vysvětlí fakt, že postavy bělochů jsou vždy žluté? Já samozřejmě chápu, že bílá rasa je špatná a bylo tedy dobré zvolit jinou barvu, aby se na to bílé svinstvo černý divák nemusel roztrpčeně dívat. Nicméně, proč zrovna žlutá? Připomínám, že jde o komediální seriál, takže to zde chtějí osoby žluté pleti zobrazovat jako směšné lidi? Je to evidentně další příklad rasismu. A především: Tyto žluté postavy dabují zase běloši! Takže ne, k žádné nápravě nedošlo, většinu postav v seriálu dabují rasově neodpovídající osoby! Pochopitelně nežádám aby je dabovali Číňané, protože vše čínské je zlé, ale což nemohli najít na místa dabérů příslušníky lepších asijských národů?

Stejné rozhořčení mě zachvátilo, když jsem zjistil, že postavy mimozemšťanů Kanga a Kodos opět dabují lidé. To nemohli zorganizovat casting na dabéry v jejich galaxii? A samozřejmě, opět jsou ti dabéři běloši! /2/. Zase další odporný příklad „white supremacy – bílé nadvlády“!

Co mě ale rozpálilo doběla, pardon, co jitří mé černé svědomí, sorry, zase špatně, prostě co mě tíží, je ta skutečnost, že mimozemšťanku Kodos, která je ženského pohlaví, dabuje muž! Chápete tu drzost? Nějaký hnusný muž! Jak si takové sexistické svinstvo můžou dovolit? A vůbec, co jim bránilo uvést také nějakou transgenderovou postavu, jménem třeba "Kolos"?

Ještě horší je to v české verzi: Tam dabuje Marge Simpsonovou, což není mimozemšťanka, nýbrž normální lidská žena, jakýsi Jiří Lábus. Zase muž, zase není žlutý, nýbrž bílý, a zase to není alespoň Američan jako Marge, nýbrž Čech. U ostatních postav jakbysmet, opět samí bílí Češi. Co dělá Radek Banga, když nerapuje? A co dělá známý český Tchajwanec Vystrčil, když nepracuje? /3/ To nemůže zaskočit ze Senátu do studia a nadabovat ty žluté postavy? To bylo řečí o lidských právech a narovnávání zad, ale skutek utek!

Pohár mé trpělivosti tím přetekl, a proto vyrazím protestovat do ulic. Já jsem mírumilovný a protestuji vždy umírněně. Ale nemohu zaručit, že pokud bude mé bratry při protestech nějaký privilegovaný běloch provokovat tím, že se k nim nepřidá, tak že nebude zbit, nebo alespoň nebude vyrabován a zničen jeho obchod. Potom se od toho násilí pochopitelně na facebooku distancuji, jen budu muset vyměnit tu bílou skříň počítače, ze kterého se budu distancovat, a kterou mi soudruh v boji po včerejší demonstraci tak levně prodal, za nějakou černou, kterou ukradl nějaký pravověrnější soudruh. Třeba byl bílý, což je mnoho z těch demonstrantů, ale věděl to hlavní: Black box matter!

Byl bych tedy rád, aby si to všichni uvědomili a zařídili se tak, aby našim oprávněným požadavkům bylo učiněno zadost. Jo, a ty, kteří sjednali tak podvodnou „nápravu“ rasismu v seriálu Simpsonovi, ty samozřejmě vyhoďte a zařiďte, aby se už nikdy nemohli ve své branži živit. To je snad samozřejmost. Příkladů dobré praxe máme přece dostatek.

Všichni snad máme jasno v tom, že rasový původ je určující. Všichni jsme přece už daleko od přežitých představ, že na rase nezáleží, že všichni lidé jsou si rovni a jsou nadáni stejnými právy, jak se kdysi v ústavě USA psalo a jak to kdysi lidé v Americe i v České republice brali za samozřejmé.

P.S: Složení výrobku, který jste právě zkonzumovali: Ironie, nadsázka a fikce založená na naprosto pravdivém základu.

Informace pro čtenáře: Doplněno 25.9.2020 v 20:43

Zdroje:

  1. https://www.novinky.cz/kultura/filmy-serialy/clanek/v-simpsonech-musi-cernou-postavicku-dabovat-cernoch-i-kdyz-neni-videt-40337415#dop_ab_variant=405941&dop_req_id=KGTuPSSH8SH-202009250850&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kang_a_Kodos
  3. https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/jsem-tchajwanec-rekl-vystrcil-v-cinstine-v-tchajwanskem-parlamentu-40334932
Autor: Lukáš Burget | pátek 25.9.2020 16:30 | karma článku: 34.40 | přečteno: 1043x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1110 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1316 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2435 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4466 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 10.19 | Přečteno: 276 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 116 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 429 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 112 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 589 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 39.85 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...