Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská dezinformace s českým Respektem

Začalo to zprávou novináře Kundry z Respektu o příjezdu "Muže s ricinem" a skončilo to blamáží, cynickou zpravodajskou hrou Ruské federace nebo čímkoli chcete, jen ne potvrzením profesionality našich bezpečnostních složek.

Aféru odstartoval pan Kundra z časopisu Respekt svým článkem "Muž s ricinem" /1/. Ruský diplomat (možná též špion, operativec a podobně) údajně do České republiky přibyl s cílem usmrtit některého, případně všechny tři z pražských politiků (Hřib, Kolář, Novotný), kteří našli smysl své kariéry ve vyhrocování vztahů s Ruskem prostřednictvím infantilních naschválů typu odstraňování soch a podobně. To, že je tento muž má zlikvidovat, tvrdila nejen média, ale i přímo starosta Prahy 6 Ondřej Kolář/:

 "Já vám můžu sdělit opravdu jenom to, že mám přidělenou policejní ochranu. Byla mi přidělena na základě toho, že tady byly zjištěné nějaké skutečnosti, a ty skutečnosti jsou takové, že je tady Rus, který mě má za úkol zlikvidovat. Nejenom mě, ale ještě pana Hřiba a pana Novotného /2/"

Ať už byly konkrétní skutečnosti vedoucí k onomu kroku jakékoli, musely naše bezpečnostní složky tuto hrozbu smrtí brát smrtelně vážně, jinak by policejní ochrana těmto mužům poskytnuta nebyla. Je sice možné spekulovat i o tom, že si dotyční pánové onu ochranu zajistili skrze své politické konexe s cílem vytvořit ze sebe mučedníky a přihřát si politickou polívčičku, leč v této aféře už bylo spekulací až příliš a něčemu takovému osobně nevěřím.

Mezitím naše Bezpečnostní informační služba BIS podala trestní oznámení na únik informací v této kauze /3/. Ostatně, nebylo to poprvé, co z BIS informace unikly, ale pozor:

 "Z dosavadního šetření vyplývá, že k nezákonnému prozrazení utajovaných skutečností došlo mimo BIS /3/".

To samozřejmě svádí k dalším zajímavým spekulacím, na tomto místě připomenu pouze pikantní skutečnost, že jediný veřejnosti známý zdroj celé blamáže, onen Kundra z Respektu, byl již za jedno své novinářské dílo z roku 2012 právě onou BIS obviněn, že obsahuje

 "lživé, zcela vymyšlené a účelové spekulace" /4/.

Máme tu tedy nikoli spekulaci, ale další zajímavou skutečnost, a sice tu, že onomu prý lháři a mluvkovi tentokrát BIS buď uvěřila, nebo věří informacím od stejného zdroje, který použil dotyčný pán.

Jestliže jsem výše naznačil pochybnosti o profesionalitě BIS, měl bych však zároveň zmínit, že oné mystifikaci byly prý ochotny uvěřit i osoby postavené mnohem výše. Uveďme tu část vyjádření generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga z rohovoru pro Českou televizi, která byla publikována i jinými médii a kdy odpovídal právě na otázku ohledně hrozby Ruska a z toho důvodu přidělené ochrany pražským politikům:

„Jakýkoli pokus o použití síly či zastrašení zvolených zastupitelů je pokusem o podkopání demokracie jako takové. A proto na něco takového musíme silně reagovat a jasně říct, že to je neakceptovatelné,“ /6, 7/

Skutečnost je ovšem taková, že přinejmenším oba zdroje 6 a 7, které uvádím, vynechaly v oné citaci dosti podstatný začátek Stoltenbergova vyjádření:

"Nechci se pouštět do spekulací, ale mohu říci, že jakýkoli pokus o použití síly či zastrašení..."

- viz zbytek předchozího citátu, který je možno si poslechnout ze zdroje /6/. Samozřejmě, že tak byl změněn celý smysl Stoltenbergova výroku. On prostě mluvil obecně, ne přímo ke konkrétní kauze, na kterou byl dotazován.

Ano, spekulace, to stálo na začátku celé této kauzy a ovlivňovalo celý její průběh. Není-li veřejnosti oficiálnimi složkami oznámen dostatek faktů, pak budou média spekulovat a vytvářet zdánlivý obraz skutečnosti, jak se jim zlíbí. Nebudou-li média citovat své zdroje přesně a věcně čestně, nepomůže nám ani milion "factcheckingových" webů, které si tak libují v označování z kontextu vytržených úryvků něčích tvrzení za pravdu či lež.

Dnes bylo veřejnosti oznámeno, že celá hrozba "Muže s ricinem" byla vykonstruovaná:

„Z předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby (BIS), jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku,“ řekl premiér Babiš. /8/

Budu se, přes všechno výše uvedené, nyní snažit této oficiální tečce za celým případem věřit. Pokud to udělám, vyplývá z toho, že naše BIS sice neuvěřila nějakému Kundrovi z Respektu, ale uvěřila jednomu pracovníkovi ruské ambasády, který jakýmsi partizánským způsobem BIS o domnělém nebezpečí informoval. 

BIS neuvěřila oficiálnímu postoji Ruské federace, což je v tak závažné věci pochopitelné, ale ani řadě českých bezpečnostních odborníků, například bývalému veliteli vojenské rozvědky, generálovi Andorovi Šándorovi, ani bývalému policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému, kteří to celé označili za nesmysl a selhání právě oné BIS /9/.

Nemám-li tvrdá fakta, pak tedy věřím těmto odborníkům a jejich názoru. A to znamená, že nevěřím profesionalitě naší Bezpečnostní informační služby, protože BIS věří tomu, čemu věřit chce na základě nějakého politického a ideologického přesvědčení, nesmírně omylného vodítka v tak závažných věcech, jako je bezpečnost státu.

V období vyhrocených česko-ruských vztahů započatým pražskými politiky stačili Ruské federaci jen rozhádaní pracovníci její ambasády, aby se tyto vztahy zhoršily ještě více.

Kdo ochrání zájmy naší země příště, až nepůjde jen o takovou frašku? 

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.respekt.cz/tydenik/2020/18/muz-s-ricinem

2) https://www.denik.cz/regiony/rusko-jed-agent-kolar-novotny-hrib-diplomat-ochrana.html

3) https://www.lidovky.cz/domov/bis-podala-trestni-oznameni-kvuli-uniku-informaci-v-kauze-rusa-s-ricinem-setri-to-bradacova.A200506_161043_ln_domov_tmr

4) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ondřej_Kundra

5) https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3092819-zastrasovani-je-nepripustne-zastal-se-prazskych-politiku-vuci-rusku-sef-nato

6) https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3092819-zastrasovani-je-nepripustne-zastal-se-prazskych-politiku-vuci-rusku-sef-nato

7) https://www.novinky.cz/domaci/clanek/sef-nato-podporil-hriba-a-kolare-ve-sporu-s-ruskem-40323359

8) https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-vyhostilo-dva-ruske-diplomaty-108605#utm_content=ribbonnews&utm_term=ochrana%20ricin&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

9) https://cz24.news/kauza-ricin-obvineni-ruskeho-diplomata-bez-dukazu-ten-zada-o-policejni-ochranu-novinar-respektu-spolupracuje-s-ruskymi-tajnymi-sluzbami-nebo-si-to-cele-vymyslel-padaji-trestni-oznameni-odvolani/

 

 

Autor: Lukáš Burget | pátek 5.6.2020 20:20 | karma článku: 34,87 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,05 | Přečteno: 60x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1203x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,64
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik