Roušku nebo nikáb? Aneb jak pracují média

21. 05. 2020 14:00:00
Idnes si ve volném překladu článku z New York Times všímá údajně paradoxní situace: Zemí, kde je zakázáno náboženské zahalování obličeje a zároveň přikázána ochrana úst a nosu z důvodu epidemie koronaviru.

Média, jejichž prvotním úkolem je informovat o světovém dění, se stále častěji zcela nepokrytě snaží ono dění interpretovat a navádět čtenáře k tomu, co si o něm má myslet. Je-li tak činěno proti směru oficiální ideologie, jest to nazýváno dezinformacemi, fake news a prací všemožných trollů, nejčastěji ruských nebo čínských. Je-li tak ovšem činěno v souladu s oficiální ideologií, v tomto případě liberalismu a multikulturalismu, jest to nazýváno právem médií svobodně si volit svůj obsah a témata.

Obzvláštní výpovědní hodnotu má v tomto smyslu článek v The New York Times /2/, jehož poněkud zkrácenou a upravenou verzi přináší Idnes /1/.

Základ článku z The New York Times je prostý: V řadě evropských zemí platí zákaz náboženského zahalování obličeje, což nejčastěji dopadá na muslimské odění žen, tedy především burky a nikáby. Stejně tak ovšem v některých těchto zemích nyní platí různé stupně povinnosti nosit ochranu úst a nosu – tedy klasicky roušku – z důvodů epidemie koronaviru. Někde je třeba si obličej zahalit pouze v městské hromadné dopravě, jinde i na dalších místech.

Není překvapivé, že spolky muslimských žen v těchto zemích, které usilují o právo být kdekoli zahalené od hlavy až k patám (alespoň se definují jako spolky muslimských žen, které si to tak samy zvolily), nyní větří šanci patřičné zákony proti zahalování zvrátit ve svůj prospěch. Timesy citují jednu z takových žen, jakousi britskou muslimku:

„Zahalování tváře je dnes vnímáno jako společenské opatření na ochranu lidí. Přesto jsou nikáby stále považovány za něco antisociálního,“ /1/

Do očí bijící manipulace s fakty v tomto tvrzení musí být zřejmá každému: Rouška či jiná ochrana nosu a úst není žádné zahalování, nýbrž prostě mechanická zábrana k omezení vydechování kapének. Zde zahalení obličeje vůbec není účelem, to zahalení části obličeje je tu důsledkem a nutným zlem, protože jinak kapénkám z nosu a úst ve volném šíření zabránit nelze. Je snad "zahalováním" celotělový filtrační oblek lékaře či chemika? Je "zahalováním" potápěčský či kosmický skafandr? Přesto v současné situaci stejně nesmyslné srovnání Timesy nacházejí a prezentují. Hygienické opatření ve formě roušek bylo navíc přijato v mimořádné situaci a jak se postupně epidemiologická situace lepší, tak se od opatření ustupuje.

Naopak u náboženského zahalování tváří je původním a jediným účelem vyhovět dané ideologické doktríně, která takto diktuje ženám "cudnost" a "ochranu před cizími muži". Racionální důvody tu chybí a zároveň se jedná o dogmatický příkaz platný až do konce věků.

Timesy oslovují další a další „experty“, právníky a aktivisty, kteří se shodují na stejně manipulativním a irelevantním srovnání, jako je tvrzení té britské muslimky. Článek na mnoho způsobů prezentuje tentýž iracionální či spíše záměrně manipulativní názor, tedy že zákaz náboženského zahalování obličejů a současná hygienická opatření si protiřečí, protože prý mají společný základ v onom "zahalování". Přesto, že byli citováni různí aktivisté a „experti“ z různých zemí, nebyl citován jediný odpůrce daného názoru a prezentován jeho pohled na současnou situaci. Jediným náznakem v tomto směru bylo vyjádření francouzského ministerstva, že zákon proti zahalování zůstává i v tuto dobu platný a že pochopení daných rozdílů je věcí zdravého rozumu bez nutnosti právních definic.

Přímým podsouváním názoru čtenáři je už název článku v Timesech a jeho první věta:

Nadpis:

„Ukončí povinné obličejové masky zákazy burek?“

První věta:

„Jak se zakrývání obličejů stává na veřejných místech pravidlem, přístup k šátkům se může změnit“

Můžeme jen hádat, proč The New York Times zvolil tak do očí bijící nevyvážený přístup a ani Idnes se nepokusil článku dát vyváženější podobu a zbavit ho tak okatého podsouvání jediného názoru.

Můžeme však oba články mít na paměti, až nám bude zase někdy předkládáno cosi o dezinformacích a fake news, kterých se prý dopouštějí jen ta či ona média mimo mainstream, a jejichž odstrašující seznamy bývají občas publikovány.

Zdroje:

  1. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/evropa-koronavirus-zakaz-muslimskych-satku-burky-rousky-france-nizozemsko.A200520_093816_zahranicni_aha
  2. https://www.nytimes.com/2020/05/19/style/face-mask-burqa-ban.html

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 21.5.2020 14:00 | karma článku: 33.19 | přečteno: 1020x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...