Jak Gretu nepustili do elektrárny a jak vypadá záchrana planety v praxi

21. 01. 2020 16:30:00
Ukázkou nebetyčné naivity bylo poslední extempore Grety Thunberg, tentokrát u polské elektrárny Bełchatów. Pod povrchem bulvárního tématu se však nacházejí podstatnější věci.

Co se Grety týče, tak pouze člověk, jenž není při smyslech, se může domnívat, že bude vpuštěn do místa takového typu, proti kterému neustále brojí, a předpokládat, že mu tam bude umožněno natáčet další ze svých emocionálních výstupů. Taková naivita a nereálná očekávání jsou ovšem charakteristické nejen pro Gretu Thunberg /6/, ale i pro ostatní aktivisty jejího typu.

Oni totiž v prvé řadě opomíjejí fakta. Jaká jsou fakta ohledně elektrárny Bełchatów?

Opravdu se jedná o největší uhelnou elektrárnu v Evropě a o největšího bodového znečišťovatele ovzduší v Evropě. Těch dvacet procent polské spotřeby elektřiny se prostě vyrábí tam /1/. Nic čistého v tom nehledejme, vždyť Bełchatów spaluje ten nejméně výhřevný a nejvíce odpadu produkující druh hnědého uhlí – lignit.

Přesto byla i tato elektrárna od uvedení do provozu v roce 1988 postupně modernizována, čímž sice došlo k velkému snížení většiny emisí, avšak objem vypouštěného skleníkového plynu oxidu uhličitého je stále extrémní. Proto tam měla být instalována špičková technologie, která by velkou část oxidu uhličitého zachytila a poté by tento odpad byl trvale uložen pod zem /2/. Polsko na to ovšem nemělo peníze a proto požádalo EU o grant.

Pokud si myslíte, že ekologicky uvědomělou EU musel být ten grant přiznán, aby se Polákům i zbytku světa lépe dýchalo a EU vykročila další krok k „bezuhlíkovým“ zítřkům, pak se mýlíte. Prostředky poskytnuty nebyly a projekt byl tedy zrušen /1/.

To ovšem nebrání představitelům EU, aby na Polsko (a ostatně i Česko) neustále útočili, jak si dovolujeme nesouhlasit s jejich cíly uhlíkové neutrality do roku 2050. Kde na to máme vzít, to už je ovšem náš problém.

Jednají tedy přesně ve stylu paniky, ke které přímo a doslova opakovaně vyzývá ona slečna aktivistka, třeba nyní na zasedání Světového ekonomického fóra /3/. Ovšem doufat, že panika zachvátí tyto chladně pro svůj zisk kalkulující hlavy je ještě naivnější, než doufat, že ji pustí dovnitř elektrárny, aby tam natočila kritické video.

Chytré hlavy totiž chápou, že správně směřovaná panika ostatních se dá využít. V Německu byla využita k velkému energetickému a ekonomickému risku tzv. „Energiewende“, tedy k přechodu na bezuhlíkovou ekonomiku. Roku 2016 bylo odhadováno, že jen v rámci výroby elektřiny to bude stát 520 miliard eur /4/ a tato částka určitě nebude ani zdaleka konečná. Byznys toto bohulibé ekologické nadšení využil dokonale: Za prvé bylo třeba prohlásit, že jediný současný čistý, vysokokapacitní a ovladatelný zdroj energie, jaderná energetika, je tím nejhorším. Stačily katastrofy v Černobylu a ve Fukušimě a Němci měli jasno. Jde to tak daleko, že ty „fuj“ atomové elektrárny jsou zavírány jako první, a teprve poté Němci začnou zavírat elektrárny uhelné. Ne, logiku v tom nehledejte.

Energiewende je pro byznysmeny výhodná v tom, že je možné neustále chrlit na trh součásti pro solární či větrné elektrárny a vyvíjet nenáročné nové technologie. Na rozdíl od toho skutečná cesta k ochraně životního prostředí a energetické nezávislosti, termonukleární energie, vyžaduje desítky let investicí, práci špičkových vědců a skutečný technologický průlom. Jenže miliardáři chtějí svoje zisky hned! Srovnejme ta čísla:

Energiewende: Už běží, řekněme, že to bude stát „pouze“ těch 520 miliard eur

ITER: Mnohokrát zpožďovaný, nespolehlivě financovaný projekt vývoje termonukleárního reaktoru: 18 – 22 miliard eur do fáze prvního spuštění /5/.

Ne, o záchranu planety, ani o tu „ochranu klimatu“ tady nejde. Jde prostě o kšeft.

Zdroje:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Be%C5%82chat%C3%B3w_Power_Station
  2. http://www.zeroco2.no/projects/belchatow
  3. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/nas-dum-stale-hori-selhali-jste-rozjela-se-greta-v-davosu-40310687?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
  4. https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/prechod-na-obnovitelne-zdroje-vyjde-nemce-na-14-bilionu-do-roku-2025-1323843
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/ITER
  6. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/polsko-greta-thunbergova-aktivistka-ekologie-uhelna-elektrarna-belchatow.A200121_092308_zahranicni_jhr

Autor: Lukáš Burget | úterý 21.1.2020 16:30 | karma článku: 47.48 | přečteno: 12974x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1110 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1316 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2435 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4465 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.09 | Přečteno: 198 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 513 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.07 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 39.85 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...