Má kohout právo kokrhat a má poník právo páchnout?

6. 09. 2019 14:00:00
V poslední době média popsala dva kuriózní sousedské spory: První byl o intenzitu zápachu poníka, druhý o hlasitost kokrhání kohouta.

Ústředními postavami sporů majitelů zvířecích miláčků se svými sousedy se stali francouzský kohout Maurice /1/ a český poník Beruška /2/. Oběma zvířatům bylo zprvu jistě fuk, že se jejich lidské okolí nemůže vystát a podává na sebe žaloby. Kohout prostě po ránu dál vyřvával, až v uších zaléhalo a poník dál vesele smrděl, až oči slzely.

Starosti jim ovšem nastaly brzy. Větší důvod k obavám měl bezesporu Maurice. Ve Francii totiž už dříve proběhnul navlas stejný soudní spor, kdy jakási letuška se zvykem relaxovat na venkově žalovala majitele kohouta jménem Coco, poněvadž se ve vedlejším příbytku po náročné službě nemohla dostatečně vyspat. Ano, bylo to proto, protože Coco po ránu strašlivě kokrhal. Tým soudních expertů vyslaných ke Cocově kurníku zaznamenal, že kohout kokrhal dvacet tři krát během dvaceti šesti minut, což se soudci zdálo jako dostatečný důvod k tomu, aby jeho majiteli uložil pokutu pět set eur a povinnost se zvířete zbavit. Není uvedeno, jakým způsobem to zbavení se proběhlo, nicméně pokud se další ráno neozvalo ze dvorku Coca ani pípnutí a v poledne se odtud linula vůně kohoutího vývaru, měl Maurice jistě pádný důvod k obavám a není tudíž divu, že ze stresu úplně přestal kokrhat /3/.

Pro Maurice však soudní spor skončil až zázračně dobře. Soud uznal, že si může křičet, co hrdlo ráčí, jeho majitelům přiznal od žalující strany odškodné ve výši dvaceti šesti tisíc eur a Maurice se ve své vlasti stal symbolem ochrany venkovských tradic. Inu, země galského kohouta...

Dobře, ač ne tak slavně, skončil také soudní spor o zapáchající Berušku, přičemž také zde ta strana, které zápach vadil, se na venkov přistěhovala nedávno. Sousedé se nakonec domluvili, že mezi svými pozemky postaví dva a půl metru vysoký plot. Osobně mi sice není jasné, jak plot může zabránit šíření zápachu vzduchem, nicméně psychologický význam to snad mít může. Ovšem jako naprostá pitomost mi už připadá rozhodnutí soudu, aby majitelé zvířete skladovali krmivo, například seno, co nejdále od parcely sousedů. Poník bude též chován na podestýlce pohlcující pachy, exkrementy zvířete budou ihned po jejich objevení se umístěny do uzavřené nádoby a Beruška zůstane v oné domácnosti jediným chovaným poníkem.

Konec dobrý, všechno dobré? Ne tak docela. Víte, já mám někdy pocit, že světu přestávám rozumět. Vadí někomu zvířata, jejich zápachy a zvuky? Tak v takovém případě ať se nestěhuje na vesnici! Stejně tak samozřejmě nelze chovat v paneláku prase (Šimek a Grossman patálie tímto vzniklé popsali v povídce "Jak jsme chovali užitečné zvíře").

Ale především, musí o něčem takovém rozhodovat soud? Je větším egoistickým hlupákem ten, který podává žalobu na páchnoucího poníka nebo ječícího kohouta, nebo je více zabedněný soud, který to začne řešit, místo aby to označil za obtěžování soudu?

Je evidentní, že „domluvit se po sousedsku“ mnohdy přestává fungovat, normou se stává soudit se. Kdyby ovšem uvedené soudní spory kvůli doslova „ptákovinám“ a „koninám“ někdo líčil obyvatelům venkova třeba jen před půl stoletím, neuvěřili by mu a poslali by ho do blázince.

Samozřejmě mohou nastat i extrémní případy, kdy někdo najednou začne vedle obydlí jiných chovat nadměrný počet zvířat, ale o tohle zde evidentně nešlo.

A mimochodem, když už jsou přistěhovalcům na venkov ochotným utrácet za soudy přiznávána práva nebýt obtěžováni hlukem a zápachem jediného konkrétního zvířete, tak jaké opatření učiní soudy na ochranu statisíců dětí, kterým doprava a průmysl ničí zdraví třeba na Ostravsku či Mostecku? Pokud vím, podařilo se po několika desetiletích nanejvýše tak odsířit elektrárny a odprašnit ty největší průmyslové provozy, ovšem smogové situace jsou na mnoha místech republiky stále běžné po mučivě dlouhou část roku, od podzimu až do jara.

Takže než to se zimou zase přijde, zajeďme si my z města odpočinout třeba někam na venkov, zaposlouchat se do bučení krav, pošimrat nosy zemitou vůní hnoje a srdečně si potřást rukou se sousedy.

Zdroje:

1) https://www.tyden.cz/rubriky/relax/zvirata/kohout-maurice-smi-dal-kokrhat-rozhodl-soud-ve-francii_531396.html

2) https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/soud-ponik-pozemek-spor-zed-sousedi.A190426_472469_budejovice-zpravy_jbr

3) https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/kohout-rochefort-francie-maurice-kokrhani-tradice-soud-sousedi-majitelka-kauza_1909051316_mpr

Autor: Lukáš Burget | pátek 6.9.2019 14:00 | karma článku: 34.51 | přečteno: 1364x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4469 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 231 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 398 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 578 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...