Kdo má vychcípat, kdo je invazní druh a co je to „předsudečná nenávist"?

20. 08. 2019 15:00:00
Dvě veřejně aktivní dámy, jedna herečka a jedna poslankyně, učinily dva nekonvenční výroky. Jednu z nich za to vyšetřuje policie, druhé dala policie pokoj. Nabízí se spekulace o tom, proč tomu tak je.

Vyjádření první:

Herečka Eva Holubová:

„Dodává, že nechápe, jak může Andrej Babiš chtít řídit stát jako firmu. To on je můj zaměstnanec, nechápu, že ho lidi volí. Zažili jsme, jak věci nebyly, jak byli lidé perzekvovaní, ale lidi možná chtějí zapomenout, jsou to zdevastovaný mozky“ /1/

„Naše generace musí vychcípat a nastoupí noví bojovníci“ /1/.

V jejím případě policie nekoná a je to tak samozřejmě zcela správně, stejně jako bylo správně, že nekonala, když třeba jiný umělec posílal v písni na prezidenta zubatou.

Vyjádření druhé:

Poslankyně za SPD Karla Maříková napsala na facebooku:

„Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU,“

Avšak zde už policie koná a vyšetřuje paní poslankyni kvůli „podněcování k nenávisti“ /2/.

Nebudu rozebírat, která z dam je mi více či méně sympatická, u obou by to skóre skončilo v záporných hodnotách. Nečekejte ode mě, že jednu z dam v jejím výroku podpořím a druhou zkritizuji. Nečekejte ode mě rozbor toho, která z žen „podněcovala k nenávisti“ více a která méně. Podle mého názoru jsou totiž oba výroky hloupé, zbytečně provokativní, nadmíru urážlivé a z podstaty nechutné. Sám jsem sice také schopen vyjádření řádně nabroušených, ale nečekejte ode mě, že budu nositeli opačného politického názoru přát smrt, nebo že budu skupinu lidí přirovnávat k obtížnému plevelu či havěti.

Ani v nejdivočejších snech by mě však nenapadlo, že za takové výroky bude někdo vyšetřován. Ani v nejdivočejších snech by mě nenapadlo, že se dožiji toho, jak v mé vlastní zemi, která si před třiceti lety vybojovala mezi ostatními svobodami také svobodu slova, bude opět prodloužená ruka státu vybírat ze všech možných urážlivých výroků ty, které za urážlivé považuje aktuální politická reprezentace, a bude jejich autory stíhat.

Je však jen náhodou, že pouze nenávistné výroky jednoho druhu jsou předmětem zájmu policie? Je pouze náhodou, že zrovna jistý pan Hamáček, toho času ministr vnitra, vyzývá k akci třeba tehdy, když se objeví nadávky a výhružky na v Německu odmítnutého a trestaného migranta, který přijel do naší země a znásilnil tu nezletilou dívku? Mimochodem, jak pokračuje vyšetřování tohoto odporného činu? A dalších činů? Už máme čistý stůl, už se můžeme zabývat tím, co kdo kde o kom nehezkého řekl? Tedy jen někdo a jen o někom, abychom si rozuměli...

Svoboda slova buď existuje, nebo neexistuje. Po hrůzách druhé světové války se vyspělé země rozhodly, že z principu svobody slova vyjmou šíření rasistických, nacistických a fašistických tezí, které u zrodu největšího krveprolití v dějinách lidstva stály. Určitě to bylo morální a moudré rozhodnutí a nikdo sebeméně neutrpí tím, že tyto smrtelně nebezpečné agresívní demagogie nemohou být šířeny.

Od té doby jsou však příslušné zákony – původně třeba proti „rasové nenávisti“ – účelově přifukovány, aby mohly stíhat „nenávist“ jakoukoli – přeložme si to správně, aby mohli stíhat kohokoli. Myslíte, že s tím „kohokoli“ přeháním? A co takhle pojem, který odhlasovala naše současná vláda 29.4.2019? Ano, jedná se o pojem z památné zprávy Hamáčkova ministerstva, o „extremismu a předsudečné nenávisti“. Je to tedy pojem. „Předsudečná nenávist“.

Čtěme černé na bílém:

„Projevy předsudečné nenávisti se liší od extremistických zejména tím, že nemusí být spojeny s některou z totalitních ideologií. Osoby, které se jich dopouštějí, nemusejí být nutně členové či příznivci extremistických hnutí. Rovněž u nich absentuje jasné volání po svržení systému pluralitní demokracie a jeho nahrazení systémem totalitním,“ /3/

Ano, milé dámy a milí pánové, tento pojem je možné aplikovat prakticky na každého, kdo si stěžuje a kdo kritizuje. Samozřejmě, jak kdo, jak koho. Zkrátka už je tu zase definována skupina současné vládní ideologii neloajálního obyvatelstva jako skupina občanů druhé kategorie, které musí rozebírat „Zpráva o extremismu a předsudečné nenávisti“. Rozdíl mezi například neonacistou a tím, kdo prostě jen nemá správné názory, je zaváděním pojmů jako je „předsudečná nenávist“ nebezpečně snižován. A když už máme novou skupinu nepřátel, co tedy bude dalším krokem? Nějaký nový „Pendrekový zákon?“

Až si letos v listopadu budou různé skupiny občanů připomínat třicáté výročí Sametové revoluce, byl bych rád, kdyby alespoň někteří nezapomněli ani na toto nebezpečí totalitního typu, které se po třiceti letech vítězství nad totalitou opět nenápadně vynořuje, a kdyby si uvědomili, že je-li jejich politický názor aktuálně v kurzu a druhý je stíhán, tak že zítra tomu může být právě opačně.

Zdroje:

1)

https://video.aktualne.cz/dvtv/proc-volime-babise-nevim-nase-generace-asi-musi-vychcipat-a/r~68e0a670c13911e9bb450cc47ab5f122/

2)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Migranti-Jsou-jako-rekla-poslankyne-SPD-Policie-ji-stiha-Ale-toto-FOTO-se-prislusnikum-libit-nebude-593072?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

3)

https://www.ceska-justice.cz/2019/05/vlada-zavedla-pojem-predsudecna-nenavist-nespravnym-chovanim-se-muze-dopustit-každý/

Autor: Lukáš Burget | úterý 20.8.2019 15:00 | karma článku: 43.02 | přečteno: 2785x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4469 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 256 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 439 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 110 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 593 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...