Kupředu cenzura, zpátky ni krok!

12. 08. 2019 16:10:00
Pokrokářská revoluce si razí cestu dějinami a odstraní z ní všechny s nesprávnými názory. Ať je to miss Michigan, univerzitní profesor, nebo řadový uživatel Facebooku.

Nejen americkou, ale i českou veřejnost vzrušila zpráva o tom, jak byla pro škodlivé názory zbavena svého titulu Miss Michigan (1). Dívka se provinila tím, že citovala statistiku, která říká, že v USA je nejvíce černochů zabito při konfliktech mezi nimi samotnými, nikoli policisty či lidmi jiné barvy pleti. Provinila se také tím, že si odmítla navléci hidžáb, a patrně také tím, že podporovala prezidenta Trumpa.

Zatímco zbavit někoho titulu královny krásy pro jeho názory je tématem téměř bulvárním, vyhnat z univerzity řádného profesora jen proto, že názorově neladí s progresivistickou vlnou, to už je na pováženou. Ale bohužel se to děje a děje se tak stále častěji.

Jen tak namátkou:

Evoluční biolog Bret Weinstein a jeho manželka antropoložka Heather Heyingová byli vyhnáni z americké Evergreen State College, když se odmítnuli zúčastnit takzvaného „Dne absence“ (2).

V „Den absence“ původně zůstávali studenti a učitelé menšinových ras doma, aby univerzita pocítila, jak důležití pro ni jsou. Nyní měla být tato dlouhodobá tradice změněna tak, že byli požádáni naopak bílí studenti a učitelé, aby do školy ten den nechodili. Weinstein se vyjádřil proti tomu a označil to za nebezpečný precedens.

Nastaly studentské protesty, obviňování Weinsteina i jeho ženy z „rasismu“ a nebezpečné výhružky. Došlo to tak daleko, že místní policie Weinsteinovi sdělila, že už ho nemůže dále chránit a přiměla ho k opuštění univerzitního kampusu. Weinstein nějakou dobu učil svou třídu ve veřejném parku, nakonec se však i se svojí manželkou odstěhoval a oba dostali od univerzity vysoké odstupné.

Co se facebooku, twitteru a dalších sociálních sítí týče, tak případy, kolikrát byl uživateli zablokován účet na Facebooku z absurdních důvodů se snad už nedají ani spočítat. Přitom všechny tyto zásahy do svobody slova jsou vždy obhajovány nutností zabránit „hate speech“ (nenávistné mluvě) a vůbec jakémukoli „zlému“ vyjadřování se.

Například v sousedním Německu už delší dobu platí zákon, dle kterého musí sociální sítě do 24 hodin odstranit problémový obsah pod pokutou 50 milionů eur. O tom, co je závadné rozhoduje pochopitelně správce sociální sítě, a tak pod hrozbou pokuty okamžitě smaže cokoli, co by jen mohlo nelegálností zavánět. Ostatně, padesát milionů eur není žádný pakatel. Je příznačné, že jednou z prvních obětí zákona se stala místopředsedkyně opoziční AFD (4), které byl zablokován účet na Twitteru.

Fenomén boje proti až dosud zaručené svobodě slova se zkrátka šíří celým světem a řádně pokrokově se k němu hodlá postavit i OSN (6). Sám předseda António Gutteres se poslední dobou osobně zajímá o možnosti, jak zarazit fenomén „hate speech“. OSN tudíž představila „Strategii a akční plán proti hate speech“.

Pojďme si ze strategie ocitovat to nejdůležitější: Samotnou definici „nenávistné mluvy“.

„V kontextu tohoto dokumentu se termín nenávistná mluva chápe jako jakákoli komunikace v řeči, psaní nebo chování, které útočí nebo používá pejorativní nebo diskriminační jazyk s odkazem na osobu nebo skupinu na základě toho, kdo jsou, jinými slovy, na základě jejich náboženství, etnicity, národnosti,rasy, barvy, původu, pohlaví nebo jiného faktoru identity. (5) /Překlad pomocí Google/.

Také se těšíte na to, jak budete soudci používajícímu tuto definici vysvětlovat, že proti tomu či tamtomu nic nemáte? Na to, jak Vás bude moci kdokoli žalovat, odsoudit, zničit jen proto, že jste si dovolil „nenávistnou mluvu“ dle tak extrémně otevřené definice?

Také se těšíte na krásný nový svět zavřených úst a povinných úsměvů?

Zdroje:

  1. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-miss-rasismus-islam-trump-hidzab-cernosi.A190723_114052_zahranicni_luka
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Bret_Weinstein
  3. https://www.novinky.cz/domaci/clanek/foldyna-uz-do-cssd-nepatri-vzkazal-petricek-40292836
  4. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-netzdg-facebook-twitter-afd.A180106_374481_zahranicni_aha
  5. https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/UN%20Strategy%20and%20Plan%20of%20Action%20on%20Hate%20Speech%2018%20June%20SYNOPSIS.pdf

6. https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/svet-osn-zahajila-totalni-valku-proti-svobode-slova.A190808_221132_p_zahranici_wag

Autor: Lukáš Burget | pondělí 12.8.2019 16:10 | karma článku: 36.86 | přečteno: 988x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.68 | Přečteno: 552 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...