Prorokova přikázání a rudá knížka do mobilu

5. 06. 2019 12:00:00
Mobilní aplikace a jakékoli technologie vůbec slouží tomu, kdo je používá, ať už v dobrém nebo ve zlém. A technologie nezlepšují pouze život svobodným lidem, nýbrž umožňují také lépe ovládat ty nesvobodné.

Publicista Marian Kechlibar upozorňuje na aplikaci „Euro Fatwa“ (1), která muslimům umožňuje poradit se kdykoli se svým mobilem, zda islám dovoluje učinit to či ono. Zkrátka imám a náboženská policie do kapsy, velmi praktické.

K aplikaci namluvil úvod jeden z předních členů Muslimského bratrstva, který má pro svůj extremismus zakázán vstup hned do několika států, a na pařížském veletrhu ji představil světu člověk, který je pro svůj náboženský extremismus v hledáčku německé rozvědky. Jedná se ovšem už o druhou verzi aplikace, tu první Google play ze svého obchodu stáhnul poté, co britští novináři upozornili na to, že je plná antisemitismu. Druhá verze byla všeho zlého zbavena a věřícím tedy nic a nikdo nebrání, aby si ji stáhli a nosili sebou pro všechny ty možné zapeklité situace, kterým je muslim v Evropě plné těch špatných „haram“ věcí vystaven.

Není to první mobilní aplikace, která slouží náboženskému fanatismu. Přímo státem poskytovaná je aplikace „Absher“ (2) v Saúdské Arábii. Kromě nijak kontroverzních funkcí, jako jsou možnost zaplatit mobilem pokutu nebo si vyřídit doklady, však „Absher“ obsahuje také sofistikovaný systém, aby muži mohli sledovat pohyb svých manželek či dcer a také jim touto cestou mohli „zkrátit vodítko“, tedy určit, kam mohou a kam nikoli.

Pikantní je skutečnost, že aplikaci, kterou v 38 milionové Saúdské Arábii používá 11 milionů lidí, poskytují firmy Google a Apple, přičemž Google před lety odešel z Číny, protože se odmítnul podvolit místním zákonům omezujícím si cokoli „vygůglovat“ a jednoduše nařizujícím cenzuru. Ten samý Google ovšem nemá problém přímo vyvíjet a poskytovat aplikaci, která umožňuje omezit kohokoli, především tedy ženy, na právech do takové míry, že Čína je proti tomu rajskou zahradou svobody.

V Číně ovšem ještě chvíli zůstaneme. Zatímco v muslimských zemích aplikace hlídají, aby byli občané dobří muslimové, v Číně je státem mohutně propagována aplikace „Xuexi Qiangguo“, která z kovaných komunistů činí komunisty ještě kovanější a je vysoce doporučována všem, kteří hodlají v Říši středu rozjet kariéru nejen stranickou, nýbrž i jakoukoli jinou (3). Za čas strávený konzumací stranické propagandy a myšlenek prezidenta Si Ťin-pchinga jsou uživatelům připisovány body, a na druhé straně nedostatek těchto bodů se už leckdy dokáže reálně negativně promítnout do života Číňanů. Zatím má z 1,3 miliardy občanů Číny aplikaci staženu 75 milionů.

Zásadní otázkou takových aplikací je, do jaké míry je jejich užívání dobrovolné, a jak jsou celkově nebezpečné.

V případě aplikace „Euro fatwa“ lze zatím hovořit o naprosté dobrovolnosti, a počet stažení aplikace je zatím velmi nízký. Zde se tedy můžeme bavit spíše o tom, nakolik považujeme za žádoucí, aby se v Evropě pohybovali lidé, kteří mají s evropskou každodenní realitou takový problém, že jim musí radit mobil, eventuálně kdokoli jiný, aby to vše ustáli a byli přitom dobří věřící.

Z aplikace „Absher“ už jde jednoznačně strach. Teokratická diktatura v Saúdské Arábii, nejtvrdší svého druhu na světě, dokonale využívá moderních technologií k tomu, aby své občany kontrolovala a zajistila, že ponižování žen, kterým bylo nedávno laskavě dovoleno vlastnit řidičský průkaz, jen tak neskončí. Občané té země bohaté z ropy zkrátka žijí ve zlaté kleci, a o místních ženách to platí téměř doslova.

Problematické je vyjádřit se k čínské soudružské aplikaci „Xuexi Qiangguo“. Z dostupných informací mohu říct jen tolik, že představuje potenciální hrozbu do budoucna, pokud by stát používáním aplikace začal osobní rozvoj skutečně podmiňovat, a jejím nepoužívání životy lidem skutečně komplikovat. Už nyní existuje v Číně systém „sociálního skóre“, a jestliže nedbalý občan nezaplacením pokuty či šířením podvratných myšlenek dopustil, aby měl skóre příliš nízké, je mu například omezeno právo cestovat.

Nechtějme však po celém světu, aby převzal euroamerické pojetí svobody a liberální demokracie. Braňme si svoje a nediktujme ostatním. Spíše se ptejme, zda i v té naší euroamerické společnosti diktatura nenápadně nevystrkuje růžky skrze kamarádčofty provozovatelů sociálních sítí či internetových vyhledavačů s vládami a jejich společnými pravidly, která omezují svobodu projevu ve virtuálním prostoru z často až absurdních důvodů.

Lidé ve všech typech svobodných i nesvobodných společností podléhají ideologiím a je těžké určit okamžik, kdy své životy dle dané ideologie dobrovolně nějak směřují, a kdy se stávají obětí systému dané ideologie, ať už obětí vědomou, nebo nevědomou.

Muslimovi, který dobrovolně omezí svůj život dle příkazů Koránu to ve svobodné společnosti lze vyčítat jen tehdy, pokud vztáhne ta omezení také na ostatní, čínskému komunistovi, který hodlá studovat myšlenky v Číně objektivně nesmírně populárního prezidenta Si Ťin – pchinga, taktéž nikdo nemůže bránit. Technologie, od kamerových systémů na veřejných místech až po nejrůznější sledovací software ve formě osobních virtuálních policajtů však mají nebezpečný potenciál, který je dobré mít na paměti.

Zdroje:

  1. http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-fatva-v-mobilu-0o4-/p_zabava.aspx?c=A190602_154212_p_zabava_wag
  2. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/saudska-arabie-aplikace-google-apple-sledovani-manzelek-muzi.A190215_100511_zahranicni_kha
  3. https://www.idnes.cz/technet/software/studuj-siho-posil-zemi-cina-ruda-knizka.A190327_132156_software_kuz

Autor: Lukáš Burget | středa 5.6.2019 12:00 | karma článku: 17.86 | přečteno: 361x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 607 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...