Nemorální daň

3. 05. 2019 15:00:00
Skupina senátorů přichází s návrhem zcela zrušit daň z nabytí nemovitosti, protože ji považuje za nemorální. Morální rozměr nejen tohoto, nýbrž jakéhokoli zdanění obyvatelstva je námětem k zamyšlení.

Má pravdu předseda, tedy senátor, když říká, že daň z nabytí nemovitosti je nemorální. Řekněme si to narovinu: Daně jako je tato nemají žádné logické opodstatnění, slouží jen jako malá záplata státu na děravý rozpočet a rozhazovačnou politiku.

S morálností daní obecně je to však těžké. Která daň je morální? A v jaké výši? Kdo by měl platit více a kdo méně? Traduje se, že jistý římský císař v nouzi zavedl daně i na veřejné záchody. Císařův syn se ho ptal: "Otče, což se neštítíš zdanit i smrduté záchody?" Císař se usmál, přiložil mu k nosu zlaťák a zeptal se: "Nuže synu, řekni mi: Smrdí, nebo nesmrdí?"

Lidé by řadu daní platili celkem ochotně a chápali jejich nutnost, kdyby za svoje daně dostávali od státu efektivní služby. Situace je však taková, že daně jsou spíše výpalným pro stále početnější armádu úředníků produkující stále tlustší stohy lejster s paragrafy a návody jak buzerovat občana nebo firmu, kteří tu byrokratickou hydru živí. Morálnost daní je v takové situaci těžké hledat a mnohý občan by jistě celou tu byrokracii nejraději poslal do Brusele, kde ostatně její podstatná část přichází na svět. Tím spíše, když si zjistí, jak obrovský díl z jeho daní spolykají navíc k platům státní správy také sociální výdaje, a když tuší, jak obrovský díl těch sociálních výdajů zaplatí těm, kteří pracovat neumí, nechtějí a nikdy nebudou.

Příkladem, kdy se daňová zátěž stává neúnosnou a vede k zásadnímu narušení sociálního smíru je současná Francie. Ve Francii už půl roku pravidelně řádí „Žluté vesty“ se svými často pochopitelnými, ale ještě častěji jen naivními požadavky. Daňový pohár chudší části francouzských občanů přetekl, když stát avizoval zvýšení daně z pohonných hmot. Zoufalý pokus zadluženého francouzského státu přisypat nějaké to euro do rozpočtu byl pro tento případ maskován jako součást „Ekologické reformy“. Jenže francouzská nižší vrstva se už prostě sotva uživí, i když poctivě pracuje. Dojíždění do práce by s dražším benzínem spousta lidí už prostě nezvládla. V důsledku toho tedy vidíme kreativní využití benzínu v hořících francouzských ulicích.

Tato situace je staronová, táhne se celými dějinami. Daněmi zubožené obyvatelstvo si vybíjelo zlost tu na panovníkovi, kterého s velkou slávou popravilo, aby ho nahradil tyran ještě horší, tu na vládě, kterou s velkou slávou svrhlo, aby se pučisté ukázali jako ještě větší zloději. Hořící ulice dnešní Francie jsou v tomto ohledu vlastně jen zdvořilým odkašláním. S francouzskou vládou to zatím příliš nehnulo, ostatně je v té zemi tradicí doporučit chudým, kteří nemají na chleba, jíst místo něj koláče...

Morálnost daní je ožehavým problémem každého státu a každé politické garnitury. V ekonomikách, které jsou prakticky koloniemi bohatších států, kam to dopracovala Česká republika, k tomu přistupuje ještě výše dividend, které odvádějí zdejší pobočky zahraničních korporací svým matkám.

Nebylo by vyšší zdanění těchto dividend morálnější, než zdanění nabytí nemovitosti? Bylo, ale neprošlo by to. A kdyby prošlo, tak by se ty firmy, které tu platí alespoň nějaké daně, vesele odstěhovaly jinam. Podobné je to s daní z finančních transakcí. Nikomu by neublížilo, kdyby z tisícovky, kterou bezhotovostně platí, zaplatil jednu korunu a stát mu jako náplast za to třeba poněkud snížil daň z příjmu. Ovšem spekulanti, kteří vaří z vody svoje procenta zisku, by na nekonečných přesunech milionů a miliard právem tratili. Ale – neprošlo by to. Občana s normálním příjmem se stát neobává, uvedených spekulantů však ano. A kromě toho, pokud se nedomluví celý svět, tak by se brzy našly státy, které by takové zdanění zrušily v očekávání stejných výhod, z jakých těží tzv. daňové ráje.

Vždyť nebylo by také morální, aby se nejbohatší firmy i jednotlivci světa nemohli stěhovat do daňových rájů, aby zkrátka všude nějaké daně platit museli? Paní uklízečko, pane dělníku, také vás štve, že musíte platit daně? Nechcete se také přestěhovat třeba na Bahamy? Smutno by vám tam nebylo, váš krajan Kožený tam už léta má domeček a je velmi spokojen!

A což takhle zavést daň na luxusní zboží, evergreen levicových snílků celého světa? Ovšem maličký problém by nastal, až by se ten svět měl domluvit, cože je vlastně to luxusní zboží, a beztak by se opět našel nějaký zlotřilý kraj, který by daň na nový Rolls-Royce boháčům rád odpustil.

S morálností daní je to prostě těžké. Připadá mi jako smutný protiklad, jak podobní jsou si jedinci z opačných konců společenských vrstev: Ti nejbohatší často neplatí daně vůbec, protože si to „umí zařídit“, a ti nejchudší také často neplatí daně vůbec, protože nepracují, poněvadž práci buď nenajdou, nebo ji ani nehledají.

Takže nakonec, milý čtenáři, je to zase na Tobě a na mě, abychom pracovali, platili daně a oběma koncům společenského žebříčku zajišťovali jejich současnou existenci...

Autor: Lukáš Burget | pátek 3.5.2019 15:00 | karma článku: 27.93 | přečteno: 1056x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...