Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přehled úspěchů světového soudružství inspirovaný soudružkou Konečnou

Vedoucí kandidátky českých komunistů do Europarlamentu, paní Konečná, dnes v rozhovoru pro Idnes prohlásila:

„Ukazuje se, že kapitalismus není životaschopný systém“ (1)

Není to, co naplat, myšlenka nejčerstvější, od dob pánů Marxe či Lenina je již zubem času ohlodaná, nicméně dodnes plodí ta úvaha úvahy další. I stalo se, že taktéž moji maličkost úvaha paní Konečné inspirovala k ne zcela vážnému zamyšlení nad úspěchy světového soudružství:

Mezi světovým soudružstvem se v dnešní době vůbec dějí věci významné a pozoruhodné. Soudruh nejsoudruhovatější, Kim z Koreje (té severní, kdyby nebylo jasno, páč v obou Korejích je Kimů víc) přijel do Ruska, ideového rodiště všech soudruhů světa. Setká se tam sice s pragmaticky kapitalistickým Putinem, nicméně ruští komunisté zajisté příjezdem svého korejského protějšku pookřejí. Možná už tak učinili při tvrdé práci, neboť bylo kvůli limuzíně severokorejského nejvyššího nutno stavebně upravit vjezd na nádraží ve Vladivostoku, kam Kim přijel, soudružsky pozdravil, leč nabídnutý chléb se solí okusiti neráčil (2). Soudruh se patrně obává o svoji figuru a své zdraví, dnes je všude tolik tuků a chemie…

O úspěchu, či častěji neúspěchu severokorejského komunismu se píše zhusta už mnoho let, uznejme však alespoň to, že žádná jiná země, ani socialistická, ani kapitalistická, se nezmohla na něco tak úžasného, jako je uprostřed bídy a barbarství stojící největší Potěmkinova vesnice světa, tedy severokorejské hlavní město Pchjongjang.

Je-li Kim Čong-Un soudruh nejpravověrnější, pak soudruzi z Čínské lidové republiky jsou těmi nejmocnějšími. Vypraví-li se za nimi i český prezident, je to faktem indiferentním, neboť do Číny jezdí loudit investice mocní z celého světa, komunistického i kapitalistického. Uznejme však rovnou, že obchodním saldem Číny a zbytku světa měřeno, zdá se být čínská verze socialismu zatraceně efektivní. Kardinální otázkou dneška je to, zda nejen v ekonomické výkonnosti, nýbrž i v lidských právech dostihne dřív Čína Evropu, nebo Evropa Čínu.

Otázkou nejzásadnější u čínských soudruhů ovšem zůstává, zda vůbec místní zřízení lze zváti socialistickým. V tomto ohledu se z hlediska Číny nejčastěji hovoří o „státním kapitalismu“.

Četl jsem před asi dvaceti léty, že pohlaváři nějaké menší čínské oblasti (asi tak padesát milionů duší čítající) si ve správním středisku onoho kraje postavili jako sídlo komunistické strany kopii amerického Bílého domu. Dostala se ta novina nějakými neprozřetelnými kanály až do Pekingu, z Pekingu přijeli soudruzi, čínský Bílý dům zbourali a stavbu obývající soudruhy popravili. Takže tolik asi k smyslu novotvaru „státní kapitalismus“. Nicméně, přejme si, aby tento novotvar dopadnul lépe, než slavná „Džamáhárija“ , libyjská verze socialismu v režii plukovníka Kaddáfího, jež dopadla i spolu se svým představitelem neslavně.

Plukovník, pravda, nechal postavit v poušti (soudruhy z Číny, víme?) betonová města, avšak zapomněl k nim přivést vodu (ona také v Libyi skoro žádná není), tudíž města nebyla nikdy obydlena a tiše v žáru Sahary chátrají. Plukovník nechal pozavírat své odpůrce do vězení, aby za několik let poté prozřel a osobně nasednul do buldozeru, kterým zdi vězení rozboural. Bohužel, ani tento čin mu nezajistil popularitu dostatečně vysokou, aby ho vlastní občané neutloukli, když zalézal do roury, což se událo při příležitosti jakýchsi místních nepokojů živených ze vzduchu francouzskými, americkými i lecjakými jinými letadly. Od té doby je však Libye svobodná, což dokazuje fakt, že si zcela svobodně nezvolila jen jednu, nýbrž rovnou tři vlády. Vůbec možno nazvati dnešní místní poměry pestrými a zajímavými ve srovnání s nudou utopistického Kaddáfího socialismu.

Z dosud přežívajících úspěchů světového soudružství připomeňme taktéž Kubu. Kubánští občané v důsledku ekonomického úspěchu režimu vybudovaného nesmrtelným Fidelem a udržovaného jeho bratrem Raúlem dovedli k dokonalosti kupříkladu barterový obchod, čili obchod směny zboží za zboží. Na začátku máš zubní kartáček a potřebuješ zubní pastu, na konci máš zubní pastu, půl pytle cukrové třtiny a kartáček si půjčíš od souseda. Není to geniální, když v obchodě zubní pasta buď není, nebo na ni nemáš? Ekonomický rozkvět se též projevuje na automobilním vkusu kubánského obyvatelstva: Vždyť která země světa si dokáže udržovat tak početný a pojízdný vozový park amerických bouráků roku výroby 1955?

Tak tedy, soudružko Konečná, zde jsem Vás zastoupil několika málo příklady živoucího socialismu, když ten kapitalismus není životaschopným. Otázka nejzáludnější však zůstává a já ji odpovědět nedokážu: Který z obou systémů, u všech všudy, je tedy tím lepším? Konečná, vlastně na konec, mě napadá jen: Babo raď…

 

Zdroje:

1)

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-katerina-konecna-eurovolby-kscm-evropska-unie.A190416_150838_domaci_lesa

 

2)

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kim-cong-un-vladimir-putin-schuzka-rusko-kldr-vladivostok.A190424_055056_zahranicni_bur

 

 

 

 

Autor: Lukáš Burget | středa 24.4.2019 14:00 | karma článku: 30,23 | přečteno: 1265x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 7,87 | Přečteno: 88x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 877x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma: 37,87 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 230
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2731x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik