Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ITER: Skutečná naděje místo studentské klimatické hysterie

ITER: International Thermonuclear Experimental Reactor, neboli Mezinárodní termonukleární experimentální reaktor. Ne, není to božská technologie, která spasí svět. Ale je to technologie v mnoha ohledech revoluční.

ITER je totiž reálně představitelný princip efektivnější a zároveň čistější výroby energie, než kterýkoli z fosilních zdrojů, jaké dosud využíváme. Optimistické vize naznačují, že by se tato technologie mohla stát ekologicky šetrným a levným zdrojem energie na několik tisíc let. Je to krok přes mnoho překážek, avšak není to krok do říše snů.

Jeho uskutečnění může být pozitivní motivací mladých lidí, kteří by chtěli něco podstatného udělat pro zlepšení životního prostředí, kteří chtějí učinit něco smysluplnějšího, než jsou hysterické "protesty za zemské klima" spojené s ultimáty politikům „zabraňte oteplení světa o jeden a půl stupně a basta“ a jistě spojené i s pohodlností neučit se v pátek. Zásadní krok proměny teorie ITERu v praxi totiž budou muset učinit oni: Dnešní studenti, zítřejší fyzikové a technici.

Co je to vlastně ITER? Je to mezinárodní projekt vývoje jaderného reaktoru, který bude vyrábět teplo potřebné k jeho přeměně na elektřinu nikoli na principu štěpení atomových jader, jako je tomu ve všech současných jaderných elektrárnách, nýbrž na principu jejich slučování. Tento proces zvaný jaderná fúze se od procesu jaderného štěpení liší v podstatně vyšší efektivitě přeměny látek na energii a zároveň při něm vzniká podstatně nižší množství radioaktivity a jaderného odpadu. Stejně důležité je i to, že k procesu jaderné fúze není třeba jaderného paliva vyrobeného z drahého uranu, nýbrž vyrobeného z vodíku a lithia, což jsou mnohem běžnější prvky.

Jaderná fúze probíhá ve všech hvězdách a je zdrojem jejich zářivé energie, v podobě našeho Slunce vidíme na obloze gigantickou jadernou fúzní reakci. Lidstvu se ji už podařilo vyvolat i uměle. Bohužel, stalo se tak ve formě pokusných výbuchů tzv. termonukleárních bomb známých také jako vodíkové bomby. Je to smutná paralela s poznáním jaderného štěpení, které využívají tzv. klasické jaderné bomby, jaké byly svrženy na Hirošimu a Nagasaki.

Po vývoji prvních štěpných jaderných pum naštěstí nastal brzy pokrok i v civilním využití jaderné energie a lidstvo obdrželo první jaderné elektrárny. Bylo to v padesátých létech minulého století a tehdejší vědci byli mimořádně optimističtí i ohledně budoucnosti mírového využití jaderné fúze. Vždyť zkonstruovali už první termonukleární pumy, civilní využití tohoto procesu na sebe tedy jistě nenechá dlouho čekat!

Bohužel, proces kontroly a udržení termonukleární fúze nikoli po dobu jednoho ničivého výbuchu, nýbrž po dobu energeticky využitelnou příroda zamknula na tolik západů, že věda jen obtížně ty jednotlivé překonává. Vskutku, i příroda nám dává bezpočtem způsobů najevo, že tvořit je těžší než ničit. Postupně byly vyvíjeny různé technologie na udržení jaderné fúze, jednou z nejslibnějších je tzv. tokamak, kde je žhavé plasma při svých reakcích izolováno od okolí pomocí prstencového magnetického pole. Dva menší tokamaky využívají i výzkumníci v České republice.

Také ITER je v zásadě zařízením typu tokamak. Má však pracovat s řádově většími energiemi a především má být schopen udržet reakci o několik řádů déle, než jakékoli předchozí zařízení. Zde uvedu alespoň jedno konkrétní číslo: ITER má dokázat nepřetržitě pracovat až 1000 sekund, zatímco jeho předchůdce JET pracoval nepřetržitě sotva sekundu. Důležité má být také zkrácení prodlev mezi dvěma zážehy.

Zcela zásadní je to, že ITER se má stát prvním zařízením svého druhu, které vyrobí více energie, než kolik jí bylo vloženo do jeho spuštění. Následníkem ITERU má být reaktor DEMO, a ten už má být technologickým demonstrátorem první skutečné fúzní jaderné elektrárny.

ITER, mnohokrát odsouvaný a velmi zpožděný mezinárodní projekt se roku 2007 konečně začal stavět ve francouzském Cadarche, avšak ani dnes není dokončení jeho výstavby a jeho spuštění jisté. Stejně jako je ITER nadějí do budoucna, je zároveň ostudou vyspělých zemí, že na něho nejsou ochotny uvolnit více prostředků a vývoj této přelomové technologie uspíšit.

Proto bych studentům přál, aby svoji nespokojenost se stavem životního prostředí dokázali využít pozitivně. Nejprve intelektuální, poté i praktickou podporou projektů, jako je ITER.

Náš svět stojí za více, než za pláč nad tím, kam jsme ho dovedli.

 

Autor: Lukáš Burget | pondělí 18.3.2019 9:59 | karma článku: 24,16 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,31 | Přečteno: 95x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,65 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Se Svobodou Cyrilem po křesťansko-bolševicku a se svobodou pojmem po nacisticku?

KDU-ČSL jednalo o vyhození Cyrila Svobody, protože mluvil s neschváleným médiem. Vlaky proti fašismu křižují Rusko, Česko i Slovensko a vozí jen propagandu. Okamura označil za nácky Ukrajince a naskočil tak do stejného vlaku.

9.4.2024 v 15:45 | Karma: 31,04 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

3.4.2024 v 15:30 | Karma: 29,66 | Přečteno: 729x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 33,65
  • Průměrná čtenost 2719x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik