Žít Gillette

24. 01. 2019 13:33:43
Nedávný reklamní klip Gillette vzbudil pozornost jistě zamýšlenou, leč patrně nikoli zamýšleného druhu. Dle reakcí mužů i žen se zdá, že ne každý, kdo reklamu uviděl, běžel ihned pro holící potřeby od Gillette.

V klipu spatříme muže jako burana, který má ve zvyku dotýkat se prstem okolo procházející ženy a ještě se za ní ohlédnout, či jako malého kluka peroucího se s dalším klukem. Naštěstí zde však vystupuje také muž nové doby, hladce oholený od Gillette, s pletí takové dokonalosti, že snad musí používat stejně drahou kosmetiku jako francouzský prezident Macron, a s mravy zcela novými: Nezdvořákovi vyčiní, peroucí se chlapce jde roztrhnout, partu mládežníků hádajících se na ulici přiměje k tomu, aby si z důvodů blíže nevysvětlených najednou podali ruce. V jiné roli tentýž mluví jako občanský aktivista a obhajuje ženy, které se staly obětí - ano, správně, obětí sexuálního útoku toho agresívního neandrtálce, muže staré doby. Avšak my noví, správní a od Gillette oholení muži prostě máme „říct správnou věc, konat správným směrem“ jako ten novodobý skautík z klipu.

Leč dle reakcí veřejnosti lze usoudit, že onen pohledný mládenec z reklamy to krapet přepískl. Vstoupil totiž na scénu ve chvíli, kdy se o tutéž indoktrinaci populace už léta snaží rozrůstající se spojená klika médií, neziskových organizací, avšak také politiků a třeba univerzitního prostředí.

V populaci se prostě vytvořila značná, mnohdy až přepjatá averze ke komukoli, kdo chce zavádět nové mravy a vychovávat dospělé lidi, přičemž tak činí za jejich peníze. Zdá se, že obyvatelstvo mužské i ženské se nehodlá smířit s tím, že je zobrazováno jako nenávistné (Hate free kampaň), xenofobní (všechny lidskoprávní kampaně, protože xenofobie je univerzální slovo a vždy se najde někdo, komu druhý nevoní), nebo nově „toxicky maskulinní“, jak se vzpomíná v reklamě od Gillette.

Je příznačné, že tvůrci těchto nátlakových kampaní mají vždy nové zaklínadlo, vlastně nic jiného než reklamní heslo. „Toxická maskulinita“ totiž není nic. Není to pojem, který je nějak ohraničen, který má nějaký praktický obsah. Na všechno, čeho se pojem dotýká, totiž už máme odborné i hovorové výrazy jako je agresivita, dominance a tak dále.

Tento pojem však svědčí o dokonalém zmatení těch, kteří ho používají, protože je sám xenofobní: Odkazuje totiž na špatnost, která je neoddělitelnou součástí jedné skupiny lidí, v tomto případě mužů. Jinak řečeno, právě a jen muž může být tímto způsobem „toxický“. Šikovný právník by lehce dokázal, že nazvat někoho „toxicky maskulinním“ je naprosto totéž, jako nazvat jiného kupříkladu „špinavým Židem“. Jenže tento způsob úvah nová doba nepřipouští: Uvažovat lze jen jedním směrem, lidskoprávní logika platí pouze revolučně, zpátky ni krok.

Našli bychom spoustu příkladů podobných kampaní, jejichž společným znakem je neuchopená realita a boj za její náhradu pocity té či oné aktivistické skupiny, která se vydělila z davu, aby ho chránila před sebou samým a nepochopila, že skutečný problém tkví pouze v jejích hlavách.

Je třeba být ostražitý při pokusech těchto nátlakových skupin měnit vše od způsobů oslovování až po záchody pro třetí pohlaví. Nedosáhne se tím samozřejmě žádného zlepšení pro někoho konkrétního, kdo trpí a skutečně potřebuje pomoc.

Nátlakové skupiny však něčeho konkrétního přece jen dosahují: Daří se jim ovlivňovat personální obsazení čehokoli od politických stran po univerzity, daří se jim ovlivňovat to, co se naše dětí učí už od základní školy nebo to, co se jim sdělí ve vysílání veřejnoprávní televize.

Daří se jim ovlivňovat určení našich daní, které inkasují v podobě neziskových organizací. Ano, jde tu také o peníze. O hodně peněz. A my můžeme přemýšlet, zda na ten vlak u Gillette naskočili pouze ze sympatií k jejich představě nového muže a nového člověka.

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 24.1.2019 13:33 | karma článku: 22.07 | přečteno: 524x

Další články blogera

Lukáš Burget

Podvolení aneb muslimský živel přebírá západní Evropu

Když mazal Lidl kříže na fotkách pro své zboží, bylo to trapným marketingem soukromé firmy, když je kříž vymazán z oficiálního plakátu pařížské olympiády, je to znakem křesťanské kulturní sebevraždy.

6.3.2024 v 15:45 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1116 | Diskuse

Lukáš Burget

Středoškoláci by nešli bránit Českou republiku. Ale za co vlastně mají chtít bojovat?

Server Seznam Zprávy přinesl svůj průzkum, dle kterého dnešní středoškoláci většinově odmítají vojenskou službu a dokonce i odmítají účast na obraně České republiky! Tímto skandálním stavem jsme vinni my všichni.

28.2.2024 v 15:30 | Karma článku: 38.51 | Přečteno: 1324 | Diskuse

Lukáš Burget

Stíhačky za 150 miliard, tričko za 1968,- Kč, Fialova vláda z levného kraje není

Ovšem z kraje infantilních trapností je. Po úspěchu s Fialovou Nutellou a Rakušanovým klipem "To nebylo dobrý" to zkouší také ministryně Černochová tričkem s obrázkem stíhačky, pardon, "supersonického letounu", jak poučila Babiše.

7.2.2024 v 15:45 | Karma článku: 41.98 | Přečteno: 2440 | Diskuse

Lukáš Burget

Na Rakušana nekřičte. Obviňte ho!

Ministr vnitra Vít Rakušan započal své spanilé jízdy po ČR u piva v Karviné a nesetkal se s vřelým, nýbrž s přímo ohnivým přijetím. Leč občané, nekřičme na něho. Obviňme ho z toho, co osobně i jako člen vlády udělal naší vlasti!

22.1.2024 v 19:22 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 4470 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 226 Celková karma 40.02 Průměrná čtenost 2772

Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...